Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
malé jsou dva roky, donedávna usínala naprosto v pohodě sama ve svém pokojíku. Ted poslední tři dny je ale obrat o 100% a to k horšíme. Jakmile se blíží čas spaní (chodí pravidelně celou dobu), začne hystericky řvát, chytat nás okolo krku a nechce zůstat sama, pustit nás. Přes den po obědě to samé, a to má normální světlo v pokojíku, za žádnou cenu nechce sama usínat, z ničeho nic u ní začal hysterický strach z čeho si ![]()
Je tomu cca 14 dní zpět, co dostala velkou postel, s ní trošku bojovala a vylejzala, ale za dva dny už spinkala zase normálně a ted tyto tři dny už je to hrozný, musíme u ní sedět, to pomalu usíná…ale zase takhle u ní můžu sedět celý večer a pak jít rovnou spát…
máte s tím někdo zkušenost? Jak jsme psala, doposud absolutně žádný problém se spaním nebyl… ![]()
Měli jsme toto období taky kolem druhého roku, podle mě měla dcera sny, bála se něčeho??? Doma je klídek, žádné problémy atd., to raději píšu, často to může být podle mě příčina.
Vyřešila jsem to tak, že jsem s ní si lehla, když se probrala, tak než začala řvát, tak už jsem u ní byla. Bylo to pro mě náročné, ale snad do týdne byl zase klid a pohoda. Je pravda, že už úplně sama usínat nechtěla, ale v tom já nemám žádný problém.
Nám to dělá malej asi týden to samé. Někdy i v poledne. Včera táto ukazoval pod postel, že je tam děda a udělá baba a dělal pěstičkou jako na pusu, že by ho zbil
.Bude mu 19 měsíců. Jak na to přišel nevíme.
@boball Děti mají neskutečnou fantazii a to my dospělí asi už nepochopíme. Moje dcera teď ve třech letech dokáže povídat takové příběhy, že na nás často koukají co jsme to vůbec za rodinu a co se u nás děje všechno a já koukám ještě blběji, protože to sama nechápu.
Ahoj, mě takle starší asi 3týdny usínala v kložnici-jen viděla pyžamo tak dostala takovej hysterák že zmodrala… nakonec u nás pomohlo odstarnit balík plen z police u ní v pokojíku (asi ji to tam házelos tíny) a lampička. v tomle věku to je prý časté, dětem se rozvíjí fantazie a s tim i sny
@Bavorov píše:
@boball Děti mají neskutečnou fantazii a to my dospělí asi už nepochopíme. Moje dcera teď ve třech letech dokáže povídat takové příběhy, že na nás často koukají co jsme to vůbec za rodinu a co se u nás děje všechno a já koukám ještě blběji, protože to sama nechápu.
To, je pravda, ale stejně jsme z toho byli celý vyplesklý, co tam mohl vidět, že by si to vymyslel, na to se mi zdá ještě dost malej
Zase na druhou stranu, dcera mi taky okolo dvou let začla v noci brečet, že jí kopnul vembloud
a proto jí bolí nožička.
Malý měl tohle asi před týdnem, byl nemocný tak jsem s ním usínala a přikládala jsem to k tomu že chce maminku protože opravdu v hrůze jsem ho nosila do postýlky přitom spinkaní v pohodě a teĎ je zase zlatý
![]()
Ano, začlo to v podobnou dobu, ještě se k tomu přidal fakt, že jsem otěhotněla, dcera vycítila, že se něco děje, trvalo to dost dlouho, nakonec pomohla „spánková víla“, která za dcerou v noci „létala“, když to dcera zvládla a neplakala, my jsme mohli odejít a nechat jí samotnou usnout, tak ráno našla pod polštářem dáreček s dopisem, nějakou mlsku nebo menší dárečk, za 14dní dostala větší dárek a dopis, kde se s ní víla loučila, že už jí dcera nepotřebuje, že za ní sice bude ve snéch létat, ale už bez dárečků. Dcera od té doby spí zase normálně a sama, ještě k tomu pomohlo, že jsem byla týden v porodnici a uspával tak manžel, jinak dcera vyžadovala jen mě, jinak řvala třeba 2h vkuse, šíleně.
Tak držím palce, aby to u vás nemělo dlouhé trvání!
Malá nemluví, jen si něco žvatlá a my tak vůbec nevíme, čeho by se mohla bát, abysme to mohli eliminovat, přiznám se, že pocelém dni, kdy se okolo mal točím (jako každá z nás), ještě tohle, sedět večer u ní, to už mi pak nezbývá ani kousek chvilky pro mě…nechci být sobecká, malá je pro mě na prvním místě, ale chvilinku posedět, bych chtěla.
Dnes jsme u ní seděla čtvrt hodiny, zavírala oči, pak jsme s epohnula, vylítla z postele a ted tu sedí na manželovi, kouká na televizi a absolutně jí nevadí, že nespí. Ted je hodně taková, že stačí odejít z místnosti a hned ječí, jdu do schránky na zahradu, hned ječí, nevezmu jí na klín, hned ječí…co je toto za období, aby netrvalo věčně…
Tak hysterie pokračuje nadále, už si nevím rady. absolutně sama neusne, už jsm eji přestěhovali zpět do ložnice do mal postýlky, večer ji tam uložím, nechám úplně otevřeno do obýváku, kde sedím, jsme tak 3m od ní a i tak řve. sice tak čtvrt hodinky, pak sedí a kouká, pak pomalu usíná…ale pokojík nepřichází v úvahu. strach ze tm yjsme vyloučili, strach ze samoty, když takto sedím u ní? kolikrát se úplně klepe, předevčírem se pozvracela, před tím jednou taky…po obědě taky neusne sama, musí někdo s ní. já už vůbec nevím, co by to mohlo být, vždycky byla na tohle tak v pohodě…je mi jí líto ![]()
@Mami&Emmi a zvrací protože tak moc řve? aby to nebyla žaludeční neuroza :-/ a zkusit nějaký pohádky nebo něco o medvědovi ochránci-a dát ji plyš medvěda? a postupně zas zvykat na pokojík? když nemluví tak je to na prd, neřekne proč se bojí
nebo zkust bachovky
@Mami&Emmi píše:
Tak hysterie pokračuje nadále, už si nevím rady. absolutně sama neusne, už jsm eji přestěhovali zpět do ložnice do mal postýlky, večer ji tam uložím, nechám úplně otevřeno do obýváku, kde sedím, jsme tak 3m od ní a i tak řve. sice tak čtvrt hodinky, pak sedí a kouká, pak pomalu usíná…ale pokojík nepřichází v úvahu. strach ze tm yjsme vyloučili, strach ze samoty, když takto sedím u ní? kolikrát se úplně klepe, předevčírem se pozvracela, před tím jednou taky…po obědě taky neusne sama, musí někdo s ní. já už vůbec nevím, co by to mohlo být, vždycky byla na tohle tak v pohodě…je mi jí líto
My máme to samé, včera jako myška ležel v obýváku pod dekou, jen aby nemusel do postýlky. Tak to nehrotíme, a v poledne si prostě lehneme, do velké spolu, za chvíli usne a večer se chodí natáhnout manžel. Zatím s ní chodte, když je v takovém stresu, ono to časem snad poleví, alespon doufám ![]()
Zdravím…u nás tohle trvá už tři roky, je to na palici, malej má strach usnout, že má škaredé sny a bojí se, že mu bije rychle srdce a má úplné záchvaty před spaním…je ochotný dostat i na zadek, jen aby nemusel do pokoje. Nepomáhá ani to, že už tam s ním leží manžel, prostě nic…jakmile se „dozor“ zvedne k odchodu, on procitne a začne zase histerák. Má 6 let a spí s tatínkem, nevymýšlí si. Prostě má sny a panickej strach usnout.
@spiky01 asi se pozvracela z toho řvaní..
Hlavně mě překvapuje, že řve, i když leží v ložnici, má otevřený dveře a já sedím kousek dál na gauči, že na mě vidí… čteme pohádky před spaním, už jen takové klidné věci, nebo kouká na pohádku, dnes jsem koupila medunkový čaj na spaní, pro děti od půl roku, naděje tomu nedávám, ale tak chci zkusit všechno možný…