Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj, zakládám zas jednu nemožnou diskusi neschopné prvomatky, než se pokusím najít odpověd i v knihách, neb jsem už na mašli
.
Naše malá byla nespavec do 4. měsíců, pak se to spravilo a kromě kojení krásně spinkala. Tak od 10. měsíců byla schopná spát od 20: do 7 bez probuzení, sem tam výjimka.
Bohužel posledních 14 dnů je to děs, uložím ji kolem 19:30, tak kolem 20:30 začne poplakávat. Jdu tam, podám dudlík, pohladím, ale plakat většinou nepřestane a ječí jak v poslední hodince třeba 20 min (já odcházím a přicházím). Uklidní se, až ji vezmu z postýlky do postele. Chvíli se vrtí, tulí, pak se ale ale probere, začne jásat, povídat. Dám-li ji do postýlky, opět jekot a nepomůže být s ní. V posteli se po nějaké době uklidní, i třeba usne, ale zas jak ji dám do postýlky, začne se vrtět a po chvíli zas pláče.
Včera odpoledne mi neusnula, tak jsem myslela, že to bude v pohodě, ale spala do půl 12 a pak do půl druhé to samý
. Nedávno něco podobného proběhlo od půl 4.
Má někdo nějakou radu? Mně každej řekne, že je to blbý, ale že u takle velkýho dítěte je to divný a to je vše
..
Rostou jí teď zuby, ale to už dřív. Sice se budila, ale zas usnula a po pár dnech byl zas chvíli klid. Ale tohle
?
Bohužel neporadim, ale mému synovi teď taky lezou zuby, spí tak od 20.hod. do půlnoci a pak se budí každou hodinu, dostane napít a spí dál, sama nevim co s ním mám dělat, panadol nepomáhá, gel na zuby taky ne, dokonce jsem že zoufalství koupila i mnou odsuzovany nurofen - efekt nulový
![]()
Mně to malý taky někdy dělává a zatím to vždycky přešlo samo. Jestli je zdravá, moc bych to neřešila a věnovala čas radši odpočinku ![]()
jednou mi takhle vstanul ve tři, to už jsem byla fakt mrtvá, tak si ho vzal tatínek do obýváku, asi do pěti si spolu hráli a pak spal ![]()
@ivana-domca Tak tohle u nás bylo kolikrát, léky jsem nebávala a prostě přežila, do 10 dnů se to spravilo. Na tomto je děsný, že se probere a brečí, protože by chtěla vstávat.
Doplňuji, že spává 2× - dopoledne tak 0,5 - 1 hod a pak tak 2 hodinky od 14 do 16.
@Bačavelmistarý No já už jsem včera myslela, že vemu provaz a půjdu se podívat na půdu
.
Dneska už jsem to někam psala - neumí něco novýho? Malá když začala chodit, tak pár dní bylo příšerných byla nervózní, v polospánku se pořád zvedla, budila se…
@jajul : myslím si že to není nic divného u roční. Já to mám doma hodně podobné. taky se vždycky uklidní až když jí vyndáme z postýlky a jak jí dáme zpátky tak řev. Ta naše od miminka spala krásně celou noc a čím je starší, tím je to horší
. Taky ale neporadím, sama nevím co s tím a pořád přemýšlím co udělat, aby spinkala. Jsem už utahaná jako koťě, kolikrát je mi už z toho do breku, protože mi trvá dlouho než usnu (těhotenská nespavost) a když už konečně zabírám, tak se malá probudí a ječí.. jestli v noci naspím 2 hodiny, tak je to max!
Přes den už to nedoženu a pak jsem kolikrát protivná i sama sobě.
Já osobně si myslím, že hodně za to můžou zoubky - i když dřív to taky zvládala líp a pak to taky na nás zkoušej. už vědí, že když zařvou, my přiběhnem a zkoumáme co jim je a chováme.. ![]()
@gabriela82 Ne ne, tím to není. Ona je hodně opatrná a už tak 2 měsíce obchází nábytek. Jen si víc troufá, to jo
.
Radila bych knihu Každé dítě může dobře spát, dá se stáhnout na ulozto.cz.
Jinak bych se jí snažila zavést pevný režim, nenechala bych jí dospávat ráno a při poledním spánku. Spočítej si kolik hodin za den opravdu spí a podle toho rozděl do dne a noci. A pak jí vždycky buď, aby se naučila, že spinkat se má v noci a né dospávat přes den.
A když pak večer vyvádí, tak za ní choď, uklidni jí, polož a zas odejdi a tak pořád dokola, aby si nezvykla, že když bude ječet, tak někdo přijde a bude se jí věnovat.
Měli jsme to podobné se synem, asi od 14m se začal v noci budit a byl třeba 2-3h vzhůru, chodili jsme spát do obýváku (nehráli jsme si), abychom nerušili muže a sousedy. Trvalo to asi 4 měsíce, pak to přestalo, ale o prázdninách na chalupě zas začal, tak jsem mu zavedla pevný spací režim a pomohlo to hned. Teď už ho zas víceméně nechávám spát jak chce, ale občas se v noci zas vzbudí, tak pak zas zavádím pevný režim na pár dní.
@jajul teď čtu jak spí přes den, asi bych jí zrušila ten spánek dopoledne a nechala jen jeden za den. To by myslím mohlo pomoct. Syn teď ve dvou letech spí po obědě od 12-14.30, večer chodí spát v 8 a vstává mezi 6-7, někdy dřív, někdy později.
Bude to pár dní drsné pro tebe, že budeš nevyspalá z noci a nebudeš to moct ráno dospat, ale vyplatí se to, věř mi.
Jinak nejsem pro „vyřvávací“ metodu, ale když dítě umělo dřív spát celou noc ve své postýlce, tak si myslím, že to zvládne i dál.
Příspěvek upraven 29.10.12 v 08:29
@jajul píše:
@MaJa 81 člověka potěší, že v tom není sám![]()
.
@jajul píše:
@ivana-domca Tak tohle u nás bylo kolikrát, léky jsem nebávala a prostě přežila, do 10 dnů se to spravilo. Na tomto je děsný, že se probere a brečí, protože by chtěla vstávat.Doplňuji, že spává 2× - dopoledne tak 0,5 - 1 hod a pak tak 2 hodinky od 14 do 16.
léky dostaval jen při horeckach, horecku to srazilo, ale bolest zůstala, už to trvá 14 dní, do toho posun času, takže místo aby vstával mezi 7-8, tak vstává mezi 6-7, ještě ke všemu jsem těhotná, takže věcně unavená
Asi nám nezbývá nic jiného, než čekat až to skončí a nějak to přežít
![]()
@AnastazieB Já se snažím, aby měla pevný řád. Vstává o půl osmé, max v osm. Dopo chodí kolem 9:30. Vstává max o půl 11 a spát chodí ve 14 max do 16:00. Večer chodí mezi 19:30 a 20:00, ale vím, že někdy i hodinu podundává než usne.