Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dcera nikdy nespávala víc jak 40 minut. Uspávání jedině v kočárku nebo šátku. Přišlo mi to normální ![]()
V postýlce se naučila spát tak kolem 9-10m.
A nejlépe zabírá (kupodivu ještě teď) kombinace šátek + vysávání ![]()
Silky, co jí pustit fén nebo vysavač?
Zkoušeli jsme fén, ale ten by brzy kleknul
.
No uvidíme, snažím se být v klidu, ikdyž… Je to extrémně těžké, když třeba týden spím jen tři čtyři hodiny a to ještě třeba po půl hodinách… Ráno v pět se manži ptám, jestli jsem vůbec spala…
Dnes jsme zažily s mamkou maraton. Právě se stěhujeme do nového bytu a nutně jsem potřebovala před nastěhováním umýt okna, vytřít, prostě všechno uklidit. Moje mamuška, duše hodná, mi pomáhala. Nevěděla jsem, jak s Vájou, tak jsem vzala lehátko a když jsem visela na okně nebo na lince, měla jsem ji maximálně metr od sebe, aby mě viděla… Holky, vydržela řvát a pobrekávat 4,5 hodiny. Bylo mi na zvracení, protože jsme to s maminkou musely udělat, jelikož nám začnou navážet nábytek a pak už by to nešlo. A to nemluvím o koberci, který jsme dnes s mamuškou aspoň rozmotaly, aby si alespoň „sednul“…
Možná mi napíšete, že jsem hrozná a měla malou chovat, jenže ono to už vážně nejde. Po pěti měsících a osmihodinovém stání nad Valičkou - zabavování, zpívání, hraní… Prostě to bylo na mně a mamince, jelikož manžel vydělává, abychom mohli mít tak krásné bydlení
…
Jeeežiš, jak já ti rozumim…měli jsme doma to samé
A do teďka ještě tak trochu máme… je to teda o dost lepší, ale stejně jsou dny na
Malej se sklidnil až tak v pěti měsících, zabíralo na něj jen tohle… fén, vysavač, chování do klubíčka a když měl holou prdku bez pleny…to byl klid, jinak řev, řev, řev
přes den skoro nespí do teď…
Přeju hodně sil , je to fakt o nervy
![]()
Silky, vysavač vydrží víc ![]()
Já měla doma to samé, dcera v lehátku nevydržela, ani metr ode mně
Opravdu nemáš nestandardní dítě ![]()
Zlepšilo se to v momentě, kdy jsem se s tím smířila. Chtěla spát, tak jsem ji hodila do šátku a šla se na chvilku projít ven. Pokusy o usínání v postýlce apod. jsem vzdala, ušetřila jsem své i dceřiny nervy.
Tak mě obě holky taky přes den málo spali, první nespala přes den prakticky vůbec, aspoň do nějakého 4.měsíce, pak se to zlepšilo samo přes léto na chalupě a pak už to bylo lepší i doma, ale pouze v kočárku, v postýlce mi neusnula nikdy
Mladší je teď půl roku a ta zase první 3 měsíce spinkala furt a pak měla období, kdy spala tak max hodinu přes den a to po deseti minutách, hodinu jsem jí uspávala a za chvíli byla vzhůru. Děsný, furt řvala, nemohla jsem jí položit, do šátku nechtěla, postýlka, lehátko s vibracema, kočár - nic. Pak se to samo zlepšilo, nějak vyzrála, dokáže se víc zabavit, ale pořád spí přes den málo, tak dvě hodiny celkem, spí dopol hodinu a pak po půl hodinách odpol, venku ale většinou prospí procházku. A v noci usíná tak v osm, devet a vstává mezi 5 - 7 ráno. Doma pořádně nic neudělám doteď, holky málokdy usnou společně
Držím palce ať se to taky časem spraví, obávám se, že na to nic moc nepomůže, chce to čas, ono se to tak mění ![]()
My mame to same..... ale pres den spi tak 3× cca 45 minut
LL píše:
U nás je to s tím usínání přes den přesně tak. V postýlce prostě ne. Jedině kočár. Radu nemám, prostě není. Snad jen zkoušet a zkoušet. Mně se třeba tak 2-3 x týdně povede, že v té postýlce usne, ale vždy je to s pláčem. Ale když vidím, že to nejde, prostě ho hodím do kočárku. Naštěstí bydlím RD, takže nemusím ven, stačí párkrát sem s tam po průjezdu. Jinak spí 3× denně 1/2 - 2h, jak kdy. Spát chodí v 19h, ale někdy usne až 19:45 a budí se ve 4h, pak usíná a vstává 6:30. My ale zase máme problémy s nočním buzením. Už nevím, jak dál. Nebudí se, že by otevřel oči, v podstatě spí, ale pobrekává, musím dát dudlíka a pořád se otáčí na bříško a pak brečí. Klidně i 10× za noc. Nebo i ze spení řev jak blázen. Nevím, co ho trápí…
Tak dnes, kdy je Váje téměř pět měsíců, jsme byly teprve na prvním očkování hexy, dopředu mě všechny maminky, co znám, děsily, jaké strašné průběhy to mělo… Nechci to zakřiknout, Valička byla očkovaná ve dvě odpoledne, ale od půl třetí do 17:30 spinkala, nabaštila se, POPRVÉ v životě si sama asi 3/4 hodiny hrála v postýlce, málem mě kleplo… Při baštění pofňukávala, pak začala vřískat, tak jsem si říkala, že to tady je… Pak se tak nějak zklidnila, tak jsem ji dala do postýlky, zazpívala asi 10 vánočních písniček a naše ukolébavky, pohladila, dala pusu a pomalinku odcházela z ložnice.
Vedle v pracovně jsem Vája připravovala věci na zítřek, vyklízela věci z dneška, prostě jsem se tam tak ochomejtala, abych slyšela… No slyšela, Valička si broukala, hrála s hračkama, které má zavěšené na postýlce, cupovala svou hrací kytku, šla jsem se na ni podívat, smála se jak sluníčko. Říkala jsem jí, že už by měla spinkat, tak že jí sundám dráčka, protože ten dělá dost velký rámus. Za nějakých deset minut spala. Holky, já poprvé zažívám duševní klid při nočním uspávání… Tedy - doufám, že to vydží
![]()