Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, chtěla jsem se zeptat, jak vám dětičky spinkají v půli roce. Resp, i jak usínají přes den a kde…já jsem jelito byla ze začátku pořád s malým venku, bylo krásně, tak mi přišlo škoda, abychom byli zavření doma a teď? Výsledek je ten, že mi přes den jinde než v kočáře neusne a já nevím, jak ho to mám odnaučit. Vždycky ho nejdřív položím do postýlky, ale on tam brečí, žmoulá si očička a je vidět, jak je unavenej, tak ho nechávám dokud nezačne mít fakt histerák až se zalyká, to ho pak vezmu a radši ho do toho kočáru dám
Jinak přes den spí od 10 - 13hod a odpoledne je hned zas ospalej třeba kolem 14:30 a to jdem taky ven a to spí jen třeba už 30minut a pak je ospalej hrozně brzo, je zralej tak v 18hod na postýlku, ale to ho nedáváme…snažíme se alespoň do 19hod ho zabavit. Vstává totiž na 5hodinu a to už pak neusne…v noci a večer s postýlkou problém není vůbec … poradíte mi? Máte nějaké zkušenosti, tipy? Děkuju moc ![]()
Nám bude půl roku za 3dny. A malej mi spí denně tak hodinu a půl - dopoledne kolem 10h půl hodinky, po obědě venku v kočárku kolem 12h půl hodinky, a pak po sváče kolem 15h půl hodinky. V 17-18h usíná na noční spánek…
Ahoj nám je půl rok. Dopoledne spí tak hodinu-hodinu a pul cca od 9-10.30 a odpoledne tak od 15-16. Kolem 19 jde spát a vzbudí se kolem 7 ráno.
PS: ale nic není pravidlem, momentálně nám rostou špičáky, takže celý dny řve a řve a to ho musím nechat spát doma v kočáře a pořád ho hongat:-):-):-)
V té době spala 2-3× denně. Dopo 1,5 odpo 1,5 a někdy půlhodinku před večeří. Ale mě od malička neusne jinak než v náručí (nebo kočárku) a pak přenesena vydrží kdekoliv. Blbej návyk no, ale to tulení si zatím užívám:-)
náš chodí spát v 18:30 a vstává v 5 někdy v 6, natahování spánku na později nepomáhá, tak mám dřív večerní klid. V půl roce spal dopo a odpo a někdy 30 minut večer,ale taky jen kočár nebo náruč, věčer usně v postýlce, takže to co máš doma je úplně normální - já uspávám, na pláč nemám sílu
V kočárku mi spí starší do dne. Nemusím tedy drncat, stačí mu to prostředí. Spí na balkoně. Vyhovuje mi to, jsem díky tomu mobilní, může spát kdekoli. S dcerou to dělám stejně.
Ahojky. U nás to bylo stejné, jen kčár a pak jsme skončili v nemocnici. Pomohlo mi, že jsem mu přidržela ručičky u těla a do 2 minut usnul. Zkus ho nečím v postýlce zaujmout, nějakou oblíbenou hračkou co vydává zvuky, jak si ji začne všímat, utíkám a za chvilku chrní. Dopo spí cca hodinu, odpo hodinu - dvě a cca od 16 je vzhůru až do 19 kdy ukládám ke spánku. Ráno se budí kolem šesté, nakrmím, zhasnu a spíme cca do 8. ![]()
26lenka píše:
Ahojky. U nás to bylo stejné, jen kčár a pak jsme skončili v nemocnici. Pomohlo mi, že jsem mu přidržela ručičky u těla a do 2 minut usnul. Zkus ho nečím v postýlce zaujmout, nějakou oblíbenou hračkou co vydává zvuky, jak si ji začne všímat, utíkám a za chvilku chrní. Dopo spí cca hodinu, odpo hodinu - dvě a cca od 16 je vzhůru až do 19 kdy ukládám ke spánku. Ráno se budí kolem šesté, nakrmím, zhasnu a spíme cca do 8.
Šmarjá
a koho jste podplatili, že máte takové spavé miminko??? ![]()
Silky123 píše:26lenka píše:Šmarjá
Ahojky. U nás to bylo stejné, jen kčár a pak jsme skončili v nemocnici. Pomohlo mi, že jsem mu přidržela ručičky u těla a do 2 minut usnul. Zkus ho nečím v postýlce zaujmout, nějakou oblíbenou hračkou co vydává zvuky, jak si ji začne všímat, utíkám a za chvilku chrní. Dopo spí cca hodinu, odpo hodinu - dvě a cca od 16 je vzhůru až do 19 kdy ukládám ke spánku. Ráno se budí kolem šesté, nakrmím, zhasnu a spíme cca do 8.a koho jste podplatili, že máte takové spavé miminko???
U nás je to s tím usínání přes den přesně tak. V postýlce prostě ne. Jedině kočár. Radu nemám, prostě není. Snad jen zkoušet a zkoušet. Mně se třeba tak 2-3 x týdně povede, že v té postýlce usne, ale vždy je to s pláčem. Ale když vidím, že to nejde, prostě ho hodím do kočárku. Naštěstí bydlím RD, takže nemusím ven, stačí párkrát sem s tam po průjezdu. Jinak spí 3× denně 1/2 - 2h, jak kdy. Spát chodí v 19h, ale někdy usne až 19:45 a budí se ve 4h, pak usíná a vstává 6:30. My ale zase máme problémy s nočním buzením. Už nevím, jak dál. Nebudí se, že by otevřel oči, v podstatě spí, ale pobrekává, musím dát dudlíka a pořád se otáčí na bříško a pak brečí. Klidně i 10× za noc. Nebo i ze spení řev jak blázen. Nevím, co ho trápí…
tak mne spinka 3× denne 30 minut v kocarku. parkrat povozim a spi, pak uz s nim nehybu. vecer chodi spat v 19 hodin, usina u kojeni a jen ho prendam do postylky. nekdy se vzbudi, nekdy ne, ale snazim se ho uspat v postylce. docela to jde. spi tak do pulnoci a pak se po 2 hodinach budi na jidlo a v 6 je vyspano a vstava se. obcas ho ukecam,kdyz si ho vezmu k sobe do postele a napojim na prso jeste na hodinku.
Tak u nás je to vždycky drámo. Doma v postýlce za den max. 3×20 minut. V kočárku to docela jde, jenže když je teď u nás na horách v ďolíku hnusně, tak ven nechodíme, protože v naší vesnici se snad topí pouze a jen petkama…
V tom případě bych potřebovala sedativa, jelikož Vája řve, chce se jí spát, v postýlce to nejde, tak řve, zkoušela jsem s ní naši postel, zpívání, hlazení, nekonejším, protože mě neslyší, jak ječí… Souboj vzdávám, dnes, když tady na silnici klouzala auta (a to doslova), tak jsem vzala kočár a tlačila přes zmrzlé louky a pole, prostě exot. Teď mě bolí v krku, protože mlha, mráz, zrmlé kapky - prostě paráda.
Naše holky sou ve stejný den. Starší spávala od porodky 3×20 min a hotovo, přes noc katastrofe, druhá je uplně jiný kafe, spinká skoro čtyry hoďky přes den když má klid a v noci jednou vzhůru na krmení jinak od osmi do půl sedmé.
Já to fakt nedávám, chci po neurologovi, abychom cvičily Vojtovku, protože Vája trpí slabou hypertonií, prý ne, až bude starší, tak uvidíme, jenže já už ji pak nepřeperu. Vája je velké mimi, na čtyřech měsích sedm a půl kilo, takže počítám, že na půl roce bude mít tak deset.
Už jsem na něj fakt naštvaná, všechno nám zakazuje, s manžou jsme se dohodli, že mu nabídneme 10 000,–, když po 48 hodinách řekne stejnou diagnozu a názor. Manža se teď neudržel a jemně ji vrazil na plínu, po 1,5 hodinovém uspávání.
V půl sedmý začala fňukat, nic nechtěla, dala jsem do postýlky, zazpívala našich asi pět ukolébavek, vždycky ji při tom hladím na bříšku, pak dám pusu, pohladím po hlavičce, vysvětlím, proč se musí spát a jdu. A pak to příjde, hodinu a víc, plive dudlík a řve a řve a řve…
Začala se zase propínat do luku, musím nosit nasvislo, což jsem každopádně nechtěla, ale v každé jiné pozici s sebou mrská až blije…