Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Se na to vykašli a budeš v klidu.
Na nějaké okolí se vy… Ať se každej stará o sebe ![]()
@Šmoulice asi joo, sice jsem hrozně chtěla kojit, ale přijde mi, že nám to prostě nejde. Ráda bych třeba zkusila kojit a dávat při tom umělé jak nejdéle to půjde. To mi přijde, že mě jediné uklidní.
Myslim si, ze mnohem dulezitejsi nez kojici matka, je klidna matka.
Vykaslala bych se na to. ![]()
Já už poznám, jestli řve hlady nebo z prdů. V prvním případě si cpe ruce do pusy, v druhém se propíná do luku. No každopádně my jsme na UM. Mlíko se při zánětu ztratilo. Heleď, občas tě to třeba zamrzí, mě taky, ale věř, že budou převažovat chvíle spokojenosti na obou stranách. Najedené dítě je víc než kojené dítě. Lepší, než sama sebe úplně vydeptat.
@Čičorečka tak v noci si rvala ruku do pusy a stejně to dělala i teď večer a pila 3krát, dohromady asi 30min
Kdybyste to chtěla ještě zkusit, bylo by dobré stimulovat spouštěcí reflex co nejčastěji (odsávat, odstrikavat mezi kojením). Hormony - mít nahé dítě na nahém hrudníku (v posteli, doma v nositku…). Hodně pít. Ale souhlasím s ostatními, že někdy to za to prostě nestojí. Akorát ani to umělé mléko nebude dlouhodobě žádná procházka růžovým sadem, taky je to „vopruz“ s přípravou, když nevypije, tak to vyhodíte, nesedne třeba každá značka, každá láhev… Takže já bych to asi ještě zkusila, stanovila bych si nějaký dedlajn (třeba týden) a pokud se to výrazně nezlepší, tak bych šla do umělého.
Já kojila malého do roka a na rovinu se přiznám, že jen proto, že jsme neměla jediný problém. Nevěděla jsem, co je nějaké poranění bradavek, mléka jsme měla, že bych ukojila trojčata a bylo to o dost levnější, že. Ale kdyby to nešlo, nehrotím to, tolik dětí vyrostlo na UM a jsou zdravé. Abych mezi kojením ještě odsávala a nervovala se, za to by mi to nestálo. Za měsíc rodím a jdu do toho úplně se stejným pocitem. Kojení je pro mě taková,, povinnost", žádné super pocity jsem při něm tedy necítila. Naopak jsme někdy záviděla maminkám, když vytáhly láhev s mlékem a dítě normálně nakrmily.
Podstatné je, jestli přibírá. Pokud jo, tak je mléka dost - nalitá prsa nejsou ukazatel. A jo, kolikrát se i zmenší, jak se tvorba mlíka usazuje. Kolem tří týdnů může přijít spurt - dítě by bylo na prsou nejradši pořád, matka totálně vysoslá… ale po pár dnech by se to mělo zklidnit. Ruce má mé dítě v puse furt a přibírá pěkně.
Takže - pokud by mimčo normálně přibralo, zkusila bych se hodit do klidu a nehledat žádné „vnější ukazatele“ (velikost a plnost prsou, frekvenci kojení, ruce v puse…), každé dítě i ženská jsou jiné. A ono máma v pohodě - dítě v pohodě jsou propojené nádoby.
Pokud by nepřibralo, můžeš zkusit nějakou laktční poradkyni, kde je chyba. A nebo můžeš dát um, na to ještě žádné dítě neumřelo a horší matku to z tebe neudělá. Protože opět - máma v pohodě - dítě v pohodě jsou propojené nádoby.
Na druhou stranu z tebe mám poci, že depkuješ, protože nekojíš vzorně dle tabulek. A pak depkuješ, když dáš um. Tak přemýšlím, co udělat, abys teda byla ta máma v pohodě, nějak mám pocit, že ať uděláš cokoliv, nějak tě to semele.
Ahoj. Pokud to jeste chces zkusit tak radim vykaslat se na odsavani i na UM a proste jen prikladat podle potreby ditete. Klidne co hodinu, na kazde kojeni kojit jen z jednoho prsa, at se dite dostane k tucnejsimu mleku a hlavne zkusit se nenervovat bud se to do tydne srovna a nebo ne. Muze mit klidne jen spurt. A taky radim mit nejakou pohodlnou polohu na kojeni a pri tom odpocivat. Takze v leze znacka ideal. Kdyz kojit nebudes, taky se nic nestane, ale co si budeme povidat, je to lepsi, levnejsi, pohodlnejsi…
Já první tři měsíce jen kojila. Dítě porad u prsou. Taky se mi nijak extra nenalevali, ale malý krásně přibíral, ale spurty jsme měli ukázkové. To by me občas kleplo.
@Anonymní píše:
@Šmoulice asi joo, sice jsem hrozně chtěla kojit, ale přijde mi, že nám to prostě nejde. Ráda bych třeba zkusila kojit a dávat při tom umělé jak nejdéle to půjde. To mi přijde, že mě jediné uklidní.
a víš, kolik vypije? Já neměla prsa nalitá nikdy, pocit plných prsou taky nikdy. Nikdy jsem nedosála ani elektrickou medelou víc, než pár ml. A přesto byly obě děti plně kojené. Chce to jí zvážit, před a po, budeš vědět, kolik vytáhla. Tohle dělal můj brácha, máma taky malá prsa, furt jen takové kůžičky nenalité, brácha se neustále sápal po prsu, po kojení řval, neklidně spal…no a vážením se zjistilo, že se přejídá, bylo mu špatně z přejezení. Přesto se sápal po prsu, nic jiného neuměl a neznal, než blaho u prsa. Než to kojení utneš, tak ji zvaž, ať víš, kolik jí. A bude-li jíst málo, tak ji dokrm a nedělej si z toho těžkou hlavu.
Ano, chápu te a podporim te. Ja kojila 9. Tydnu a skoncila na antidepresivech. Mleka asi bylo na me strane dost, ale nejprve silene bolesti a problemy s nalevanim prsou, pak ragady…chodila jsem doma s kozama ven a zkousela masticky, plakala u každého kojeni. Mala byla schopna byt na prsu i 45 min a rict si po hodine zas…po par tydnech jsem byla na palici a mela pocit ze muj zivot skončil a ja jsem odkazana byt furt doma s deckem na prsu. Odsavat mi neslo, takze jsem nemohla jit nikam. Nekdo by mozna oponoval, ze to je normální, ze kdyz jsem chtela dite, mela bych se objetovat…ale mě bylo hrozně. Takze nakonec kolaps, prasky na nervy a diky toho um a vis co? Nejlepsi, co se mohlo stat. Mala vzala prvni flasku okamzite, prvni mleko ji okamzite sedlo a ja najednou od te doby mam usmevave, klidne a naprosto spokojene miminko, ktere skoro vubec neplace. Musim ho v noci chodit pripravovat do kuchyně, musim si hlídat jestli mam horkou vodu, vyhodila jsem plno um do drezu nedopiteho a stejne bych to nikdy nevrátila. Přesně jako ty jsem citila ten urputny tlak na kojení, porad jen kojte kojte, ve většině skupin na Facebooku o detech je um sproste slovo, zenske tam vystavujou cecky s prisatyma deckama verejne a sklizi potlesk a ja si klepu uz na čelo
úplně sekta, co se kolem děje. Kašli na to, pokud te to depta a dítě pláče…sama cítíš, co potřebuješ ty i tvé dítě přeci. ![]()
Vidíš a já zase řeším jak neprestat. Ale kvůli lékům asi budu muset. Koupila jsem na zkoušku Sunar a malá to nechce a hlavně té práce s tím.
Takhle jsem jen vyhodila prso a bylo to. ![]()
Kojis teprve tři týdny, začátky jsou vždycky nejtěžší, kojis každé 2-3h, coz je naprosto normální interval, já kojila i po1,5hodine.. Jednu noc ti miminko od 3 do 7 nespalo a jen se kojilo, miminko mohlo být neklidné z různých důvodů a ještě hodněkrat bude.. To, že se ti nenalivaji prsa neznamená, že máš málo mléka, u druhého dítěte jsem pocit plných prsou neměla nikdy přesto jsem kojila přes tři roky.. Pokud ti dítě normálně přibírá, tak nemáš žádný problém… Samozrejme kojení není povinné, pokud nechceš nekoj.
Dobrý den,
i když se snažím si to nepřipouštět tak mě šíleně deptá kojení. Dneska už to vyvrcholilo tak, že připravuji malé umělé mlíčko a prostě jí trochu dokrmim po kojení. Dělali jsme to tak už v porodnici.
Už tři týdny bojujeme, sice plně kojíme, ale já mám stále pocit, že mlíčka mám málo a nestačí. Prsa mi absolutně nenatékají, sice mlíko teče, ale pocit plných prsou absolutně neznám. Dokonce mi přijde, že se mi prsa i zmenšili. Kojíme každé 2-3hoďky.
Včera v noci to vyvrcholilo, když malá od tří nespala a pořád brečela a sápala se po prsu, to jediné ji uklidnilo, ale zase max 30min a nanovo. Vydrželi jsme takhle do 7 ráno, pak asi usnula vyčerpáním.
Má i hrozně neklidné spaní. Pořád se vrtí, pobrekává, nevím zda jí bolí bříško nebo z hladu, nebo má jen tak živé sny.
Ze začátku mi doktorka poradila ať mezi kojením odsávám a dávám jí to. To jsme dělali týden, přišlo mi, že na tvorbu mlíka to mělo spíš opačný vliv.
Jinak malá se mnou spí, šátkujeme atd, takže ten kontakt tam taky je.
Pokud skončíme na umělém, tak si nebudu připadat jako hrozná máma. Přijde mi, že poslední dobou se kojení prožívá až moc a ženy jsou nuceny kojit pod nátlakem okolí.
Měl to někdo podobně jako já?
Vůbec netuším co dělat, ale už nějak nemám ani náladu ani energii zkoušet tu laktaci zvýšit. Brala jsem homeo, pila různé podpůrné prostředky…
Zzítra zajedeme k doktorce, tak uvidím zda malá přibrala a kolik