Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Spíš než deprese bych řekla, že jsi úzkostná. Ne, nemusíš dělat všechno podle plánu. Není žádný jeden správný návod, jak obstarat dítě. Dělej si to podle sebe.
A čím je dítě starší, tím víc jsou rozdíly ve výchově. Dáš do školky ve dvou nebo ve čtyřech letech? Dáš víc kroužků nebo raději víc volna? Pravidelně u babiček nebo jen s rodiči? Atd.
Vypni internet, vypni kamosky a jejich děti a dělej to podle svýho pocitu a potřeb dítěte.
Kazde dite a kazda matka jsou jine. Neexistuje univerzani navod na zivot. Je spravne, kdyz to delas tak, jak to tobe a dceri vyhovuje. A vseho do casu. Co je dnes nemusi byt za tyden. Rezim se diteti meni. Usinat u lahve se nema kvuli zubum, pokud uz je ma. Po te vecerni lahvi by melo nasledovat cisteni zubu. To je tak jedine dulezite, at je nema zkazene. Jinak je to dalsi celkem jedno. Me treba dite v roce jedlo uplne vse a pak nejak kolem 2.roku zacalo vse omezovat, vybirat si, tohle nechtelo a tamto az jedlo jen par potravin porad dokola a doted ma celkem omezeny jidelnicek. Jak ji jako malinke jeste vubec nic nemusi znamenat. Instagram apod. omezit a nestresovat se zbytecnostmi.
Hele, tohle je normalne civilizacni nemoc a ma to dnes hodne matek. Precti si Koncept kontinua, sice je v te knize hodne uletu, ale krasne tam vysvetluje, jak hrozne nepripraveni jsme v dnesni dobe na rodicovstvi a jak na tom parazituji tisice pseudoodborniku.
Tim te nechci schazovat, to vubec, hlavne u prvniho ditete jsem taky byla vypleskla, ono to prijde casem, pochopis, ze spousta veci se nezblazni a ze na kazdou vec existuje 5 protichudnych „zarucenych“ navodu. Ja navic mela deti v zahranici, kde se jede podle jinych pravidel nez tady a jeste v hodne multi kulti zemi…kdyz ti reknu treba k jidlu, ze ve Spanelsku davaji detem jako prvni prikrm pomerancovou stavu, v Recku davaji malym detem bezne vejce na hnilicku a Indove korenenou ryzi, tak se opupinkujes
A tohle jsem mela prakticky u kazde veci - spanek, oblekani, manipulace, rezim/nerezim, kojeni, noseni/vozeni…fakt cokoliv.
Ve finale - dite potrebuje byt fyzicky v bezpeci, v primerene teplote, dostat jidlo, byt ciste, a hlavne mit nekoho, kdo ho bude bezpodminecne milovat. Ostatni je vec nazoru ![]()
Já jsem si všechno dělala podle sebe, podle pocitů, internet jsem nečetla a s nikým jsem se o tom nebavila. Proč taky
Tobě doporučuji totéž.
Vy.er se na nějaký instagram, kamarádky nebo dokonalá videa! Nemůžeš porovnávat děti, každé je jiné. Akorát jsi z toho všechno úzkostlivá, což neprospívá nejen tobě, ale i dceři. Hoď se do klidu a neřeš jak to mají ostatní ![]()
@Anonymní píše: Více
Měla jsem dvojčata a to mě zachránilo od přílišného přemýšlení. Prostě jsem to dělala tak abych přežila já i děti, co nejlíp jsem mohla ![]()
Neřeš tolik a víc si užívej čas s malou, ten stres a nervozita aby bylo všechno správně je nejhorší. Myslím, že je vše ok ![]()
Nám často ještě nespí celou noc ani 4,5letá, malá 9měsíční je většinu noci vzhůru a kojí se, dudlík nechce…jídlo kouše, ale klidně ji dám i mixnuté…přes den spí jak kdy, u prsa, v kočárku venku nebo v autě…a upřímně mi je jedno, jak to kdo má…důležité je, aby naše děti byly šťastné ![]()
@Oriseka Moc děkuji. Zoubky se ji snazim cistit… i kdyz je pravda ze ne vzdy se to povede po tom poslednim mlicku. Ale rano a po kasi mame ritual. ![]()
Moc dekuji za reakci. ![]()
Občas se cítím podobně jako ty. Navíc, má naše malá záklon hlavy. Sleduju ostatní děti a žádné to nedělá. Porad si říkám, co jsem sakra dělala špatně, ze malá tak zaklani hlavu dozadu? Jaktoze s tím nikdo jiný problém nemá? Na rehabilitace jsme začali chodit pozdě. Všude čtu, jak je to špatně, jak to ovlivní její budoucí pohyb a vycitam si, ze jsem to podcenila a věřila naši doktorce, ze klubickovanim se všechno spraví. Teď už nejakou dobu cvicime a dělám vše proto, abychom to zmírnili. Ale už se nedovedu zbavit pocitu, ze na nás každý kvůli tomu kouká a hodnotí. Třeba na cviceni. Ano, cítím se kvůli tomu pod psa. Ne kvůli tomu, jak nás vidí ostatní, ale ze jsem tohle vůbec dopustila. ![]()
Predem se omlouvam za anonym, ale je to pro me citlive tema. Jdu si pro zkusenosti, nebo pohlazeni po dusi a mozna i o zpetnou vazbu, co si o tom myslite. Mám skoro 10mesicni dcerku, mala je hodna, pres den spinka doma, vecer se budi jednou (krom obdobi zoubku a nemoci). Aktualne mame jedno UM rano, obed a pak nekdy svacina, v 6 vecer kase a UM pred spaním, cca 7. Občas ma UM i v noci. Rikate si - vzdyt je to hodne dite. Ano. Teda Samozrejme, ze ma svoje neduhy - je dost vybirava v jídle, odpoledne chce spat spis v kocarku, obcas vynechá denni spanek
, knoura, vzteka se.
Nicmene, jde spis o me. Mam sileny pocit, ze vse delam spatne a totalne selhavam. Kamaradky se mi chlubi, jak jim dite spi celou noc, nema problem s nicim k jidlu, deti jim jedi spoustu ovoce, vstava az v 7:30, spi jako hodinky, usina bez mléka, usina oba spanky doma atd…. Instagram na me stale chrlí rady a tipy jak ma dite spat, jak ma jist - a ja se v tom ztratila
Jsem v kreci, obcas jsem protivna na sebe i na malou. Cele dny jsem ve stresu aby vse slo dle planu, jsem ve stresu, zda mam udelat tohle nebo tamhleto. Jsem ve stresu, aby mala mela dva spanky, aby se najedla
Aktualne prechazime z mixovane stravy na kousky, rikam si neni to pozde? Nemela jsem jet od zacatku metody BLW?
Mala se mi obcas stale budi na mleko. Nebo se budi jen tak? Dokazu to poznat? Proc nekomu dite spi a me ne? Delam neco spatne?
Mala mi usina nekdy vecer u lahve. V 18:00 ma kasi. V 19:00 davame UM, obcas je tak unavena ze proste ji dam do postylky, ona si vypije lahev a spinka. Je to v poradku? Nemelo by to byt jinak? Zas se dozvidam na internetu, ze dite by u lahve usinat nemělo. Jsem ve stresu.
Mala mi spinka casto u sumu. Mame maly byt, vse je slyset, dost casto telefonuju kdyz spinka, poustim ji tedy bily sum. A zase. Zase mam ty demony v hlave, je to spravne? Nemela bych to delat jinak?
Mala mi ji par vybranych potravin stale dokola. Opet se tryznim myslenkami, zda jsem neco nepodcenila, neudelala spatne. Jen proste jsem takova, ze nechci trapit ji a ani sebe a davam ji to co ma rada. Logicke. Prece nebudu cpat diteti neco co nema rado, ale jak mám docilit sirsiho jidelnicku, kdyz sama budu pohodlná.
Od jara kazde odpoledne chodim s ni na prochazku, spinka tak 30-40minut. Ted si lamu hlavu, zda jsem ji nanaucila a uz mi doma neusne. Neudelala jsem chybu?
Cele dny na to myslim. Ze jsem neschopna, ze jsem to vse spatne nastavila a ze dělám veci stale stejne z me pohodlnosti. Ale funguji. Mozna se Vám to bude zdat jako blbost, mozna me tu zhejtujete ze jsem praštěná - ale je to moje realita. Prosim nehejtujte me - tim mi nepomuzete, ani nikomu jinemu. Jestli se Vam to zda hloupe, zasmejte se a odejdete. Ja jsem vazne nestastna.
Vidíte se nekdo ve me? Prijde vam to hloupe? Mate zkusenost s tim, ze vsechny zajete veci casem vymizi? A nemusim se strachovat ze je to ted takhle zavedene? Nebo jsem proste lina matka, co je neschopna veci zmenit a posunout dal?