Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Ano, taky byl furt naboso. sice jsme pak kvuli tomu hodne topili, ale rikaji ze je nejlepsi nechavat deti doma naboso. Ale nevim, oni vsude porad neco rikaji. ![]()
Ahoj, moje holky teprve začínají samostatně chodit. Ale doma jsou také pouze naboso a dokonce i u nás na zahradě na trávě chodí bosky. Jinak mají na ven kotníkové botky.
Tak se přidávám, mám dva kluky a oba mě chodí nejradši bos, doma bačkory vůbec nesnesou, přes léto chodí bos i venku, teda u nás na zahradě, prcek lítá přes kameny, kůru, nechápu, že mu to nevadí, dokonce i v obchodním centru si sundává boty a občas chodí bos
Jsem zvědavá jak to bude v zimě, doufám, že na sněhu ho v botech udržím
Jinak mi kdysi říkala fyzioterapeutka, že je dobré nechávat děti co nejvíce naboso, aby byl přímý kontak nožky s podlahou ![]()
Příspěvek upraven 08.08.12 v 14:40
My jsme měli v bačkůrkách zásadní problém, vbočoval obě nožičky dovnitř, bosky to nedělá. Jinak máme koberce, takže ty nárazy nejsou tak tvrdé a silné ![]()
Náš kluk chodí doma naboso a venku v botech. Jinak občas po zahradě taky lítá bos.
Nedávno jsem chodila na rehabilitaci, kde mi bylo řečeno, že značná část dospělé populace má ploché nohy primárně proto, že malé děti do cca 5-6 let chodí hodně málo naboso v době, kdy se utváří klenba. Takže chození bez bot se dá rozhodně doporučit…
Obláčku, mám podobný vývoj jako ty. Starší měl ještě první půlrok chození i doma pevné boty. Pak jsem přešla na capoše. Pro holku uvažuji, že na léto už nekoupím nic - doma bosa, zahrada taky. Hřiště a venek v capáčkách s koženou podrážkou. Pravé boty koupím až bude zima a hodně často mokro.
S měkkou podrážkou jem přesvědčená určitě. S kotníkem mi vlastní rozum říká, že lepší zpěvňovat svaly, než svázanou botou. Bohužel je tam velký tlak „kotníkové osvěty“ a pořád se nedokážu rozhodnout. Doma určitě ne - tam děti často sedí, klečí a sama bych nechtěla si hrát v kotníkových botách - nutí to vytáčet špičky ven. A na ven se teprve rozhodnu. Budu to mít jednodušší - letní nekupuji, na zimu kotníkové určitě. Takže definitivní rozhodnutí oddaluji.
Tuhle jsem přišla pro Klárku do školky a lítala po zahradě bosá. učitelka se mi strašně omlouvala, že si to sundala te´dka a vypadala překvapeně, že mi to nevadí, naopak
že jináý matlka by jí sjela ![]()
@Lama Lama já díky tlaku sem taky, c o se týče nekotníkových bot, taková nerozhodná… úplně je mi blbý koupit nekotníkovou botu ![]()
Doma naboso, ac mame skoro vsude dlazbu …ale uz jsem to vzdala, obuv proste ignorujou, utesuju se tim, ze vsude doma rozhodne rovna hladka podlaha neni, protoze se tu po zemi vecne neco vali, jejich pokoj je bojova zona
Takovy Lego a kulicky, pastelky a pod… to uz se da srovnat i s pohybem venku
Venku preferujem kvalitni mekky nekotnickovy boty, naboso se da chodit malokde. Deti problem nemaji, takze nic specialniho nepotrebujou.
@Lama Lama no to je to ten tlak z venku, dnes jsem byla dokonce za nezodpovědnou matku když syn ťapal v ponožkách
ne jedna mamka podotkla proč mu nekoupím kvalitní kotníkovou obuv obzvlášť když jde o první krůčky.
@Lama Lama jaké jsi koupila capáčky..teď googlím které koupím.
@Lama Lama píše:
Obláčku, mám podobný vývoj jako ty. Starší měl ještě první půlrok chození i doma pevné boty. Pak jsem přešla na capoše. Pro holku uvažuji, že na léto už nekoupím nic - doma bosa, zahrada taky. Hřiště a venek v capáčkách s koženou podrážkou. Pravé boty koupím až bude zima a hodně často mokro.S měkkou podrážkou jem přesvědčená určitě. S kotníkem mi vlastní rozum říká, že lepší zpěvňovat svaly, než svázanou botou. Bohužel je tam velký tlak „kotníkové osvěty“ a pořád se nedokážu rozhodnout. Doma určitě ne - tam děti často sedí, klečí a sama bych nechtěla si hrát v kotníkových botách - nutí to vytáčet špičky ven. A na ven se teprve rozhodnu. Budu to mít jednodušší - letní nekupuji, na zimu kotníkové určitě. Takže definitivní rozhodnutí oddaluji.
Mam to stejne, ale ja uz se rohodla u prostredni. Zili jsme v Italii a tam kotnikace temer nebyly, jak ja se stresovala
Pak jsem patrala a uklidnila se, od ty doby mame nekotnikace. Pokud neni problem, nejsou kotnikovy boty potreba, casem se uvidi, jestli deti nejaky ty vady nezdedily po rodicich. No a na zimu samozrejme, ale tam je ten ucel jiny, do snehu v polobotkach nelze ![]()
Ahoj, dcera taky lítá doma naboso-bačkorky max. po koupání. A venku, teď je jak je teplo, jí občas taky nechávám bez botek ![]()
@oblacek píše:
@Lama Lama jaké jsi koupila capáčky..teď googlím které koupím.
My meli Nolen, usijou i na miru pro vetsi deti ![]()