Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Doma naboso, venku často taky, mezi lidi má boty-spíš právě kvůli tomu, aby na nás nečučeli jak na blázny, že jde bosý. Záleží taky na tom kudy jdeme. Když vidím ve městě chodníky občůraný od psů a hovínka tak bosej nejde ani za zlatý prase. Doma na zahrádce ho nechávám v ponožkách, alespoň se mu nepaří noha v botě.
@oblacek píše:
@Lama Lama no to je to ten tlak z venku, dnes jsem byla dokonce za nezodpovědnou matku když syn ťapal v ponožkáchne jedna mamka podotkla proč mu nekoupím kvalitní kotníkovou obuv obzvlášť když jde o první krůčky.
Jsme v zahranici a tady je to obracene…skoro vsechny deti na hristi jsou naboso. Ja s tim mam celkem problem, protoze jsem zvykla z Prahy, ze hriste jsou celkem zaneradeny ![]()
@oblacek píše:
@Lama Lama no to je to ten tlak z venku, dnes jsem byla dokonce za nezodpovědnou matku když syn ťapal v ponožkáchne jedna mamka podotkla proč mu nekoupím kvalitní kotníkovou obuv obzvlášť když jde o první krůčky.
nejlíp je uzemníš, když řekne, že na to nemáš.
My takle namáme na plíny, rpoto bezplenkuju. Na kočár taky ne, musím nosit. Starší, než začal chodit byl na pískovišti v ponožkách. Mladší je na tom líp, má už capoše, to všichni tak nějak tolerují.
Doma ťapká bos nebo v ponožnách s protiskluzovou úpravou, převážně ale máme všude koberce. Botičky mi na doma přijdou zbytečné, hodně se mu potí noha i v kožených sandálkách a i já chodím doma bosa. Na ven nosíme sandálky i když ještě moc nechodíme.
Jinak nožičku vbočoval taky, v těch prvních kotníčkových kožených botkách s pevnou podrážkou a podle pediatra nezáleží jestli chodí bos nebo v botách, spraví se to až když bude mít dostatečně posílené svaly nohy. Teď už mi skutečně přijde, že ji vbočuje míň.
Já jsem obě děti nechávala doma naboso co nejdéle.
Ale měli jsme koberce.
Teď jsme se přestěhovali do jiného bytu a jsou tu plovoučky, všude. Jediný koberec tu není a ani nemáme v plánu ho zatím dávat. Četla jsem, že na plovoučce není vhodné, aby dítě chodilo bosky. Je to tvrdé a deformuje to nohu.
Mám 6 týdenní holčičku..Co myslíte, mám jí potom pořídit obuv hned, jak stráví převážnou část dne na nohou, nebo i v tomto případě co nejdéle naboso?Názory se různí. Já zase nejvíc čtu, že nevhodnější pro děti naboso je to v bezpečném terénu - písek, tráva - samozdřejmě tam, kde to znám a nemůže se dítěti nic zapíchnout do nohy. Doma je přípustný koberec, ale lino a plovoučky ani náhodou, to spíš noze ubližuje.
Nevím, jak jste slyšely na boso a „na boso“, ale pokud se má noha „tvarovat“ tak musí mít proti čemu. takže venku naboso fajn, protože tam má kde se jakoby tvarovat, ale doma po rovné podlaze naboso moc fajn není, tam totiž chybí ty podněty té noze se jakkoliv správně tvarovat.
My máme u baráku nové hřiště s jemným pískem, je hlídané kamerovým systémem, je to majetek soukromého investora, tak si myslím, že dlouho pěkné a udržované bude. Tam nechávám děti chodit naboso. Na normálním veřejném hřišti bych neměla odvahu.
@oblacek píše:
@Lama Lama jaké jsi koupila capáčky..teď googlím které koupím.
Měla jsem několikery.
Jedny Nolen, fajn. Šeté od Lůca z fléru. ty jsou krásně měkoučké, bezva cena, ušijí jakýkoli vzor a velikost včetně dopělácké. Mě jen štvalo, že jsem je ješt koupila miminu, co si rádo cucalo nohy a byly z necertifikovaného materiálu.
Teď mám Dadoos. Mají ze spodu víc vrstev, takže ale lepší na tvrdé povrchy. Je tam bambus, saje, takže na léto fajn, že nasaje pot a dávám je i bez ponožek. Jsou měkoučké.
Ahoj, ziju v Anglii a tady chodi doma naboso uplne vsechny deti. Dokonce i venku casto potkavam deti bez bot. ![]()
Kotnickove boty se tu neprodavaji a celkove v celem zapadnim svete se kotnickove boty nenosi.
Takze syn ma kvalitni kozene nekotnickove boty a doma chodi pouze bos.
Ja na doma backurky nedavam vubec, ted jsme koupili jedny do skolky a nejsem z nich moc nadsena.....mela jsem koupit kozeny capacky. Ty jsou u nas velmi oblibene.
Na ven ma teda pevne kotnickove boty, chodit zacala v zime, tak jina moznost nebyla, ale na leto bych klidne nechala v tech capackach nebo na boso (ja se jen bojim vcel)…na pisku moc ale na boso chodit teda nechce. To jeci, ze chce boby. Kdyz jsme venku tudiz ma celou nohu v bote. Uz to ma tak i spojeny, ze ven je bota a doma bosky.
Jano, mě jedna fyzioterapeutka říkala, že i od rovného tvrdého povrchu dostává chodidlo informace. Jinak jsou i capáčky s více vrstvami materiálu na podrážce, aby to částečně odpružilo. Prý má bosá nohy význam i kvuli teplotě - jedna tělo je nastaveno tak, že akra mají být chladná, žádné nohy v teplíčku - jednak to mění cirkulaci. Druhak teplo znamená relaxaci svalů klemby, ta neposiluje a větší riziko vzniku ploché nohy. Ale většinový názor je samozřejmě na tvrdé podlaze bota od doby, kdy dítě převážně chodí samo.
@Angel-X my mame teda podnetu hafo…hracek je na podlaze vic nez dost, obcas dostanu podnet i ja ![]()
ja jsem to teda konzultovala i s ortopedem (jsme v nemecku) a na doma jen mekke zalezitosti.
@oblacek píše:
Ahoj,do nedávna jsem všude slýchávala jak by děti měli mít doma kvalitní sandálky jako bačkůrkyy, ven kvalitní pevnou botu.Dnes to vidím trošku jinak, tak bych se ráda poptala na názory kolem jak to vidíte Vy a jak je to v praxi
Můj starší syn má opožděný psychomotorický vývoj je mu 21 měsíců a začíná chodit. Už od jeho roku jsem se těšila až mu koupím opravdové chodící boty. Teď je čas kdy bych mu mohla koupit pravé chodící boty ale rozhodla jsem se jinak. Moje děti budou chodit co nejvíce naboso. Takže místo pevných kvalitních botek jdu vybírat capáčky typu ROOBEZ, NOLEN atd..
Chtěla bych se zeptat jestli jsou tady nějaké maminy které nechávají svoje děti chodit co nejvíce naboso (všude tm kde je to možné)
tay pár zajímavých odkazů
http://www.mojebetynka.cz/…zdrave-obutihttp://zdravy-pohyb.doktorka.cz/chuze-naboso/
http://zena-in.cz/…gorie/zdravi
http://www.nanozicky.cz/…bouvat-deti/
poprosila bych rejpalky a ty co k tomu nemají co napsat aby nepsali a zdrželi se rejpavých komentářů
Ahoj,
omlouvám se, nečetla jsem celé, takže se možná budu opakovat.
Měla jsem stejný názor jako ty, ale náš neurolog, teď už mu asi budu věřit, mi po kontrole říkal, že většinou mají miminka, která začínají chodit, náběh na ploché nožky, takže aby se tomu zabránilo, náš případ, tak mi doporučoval na doma kvalitní sandálky s pevnou patičkou a venku chodit bosky.
Doma na boso, na ven měkké capochy, dokud nechodil jistě. Od jisté chůze pevná podrážka, ale snažím se vybírat ty nejměkčí, takže u mě nezvítěuili české certifikované boty, ale superfity, elefanten z deichmana, ty mají do vel.25 fakt hezké „přechodové“ podrážky. Něco málo i z nextu.
Vypodložit nohu tvrdou podrážkou, jen co si dítě stoupne, mi přijde kontraproduktivní, ty svaly se tam přeci musí nějak posílit, dítě se musí pomoci nich naučit rovnováze a ne díky tomu, že mu přivážu na nohu něco, co bych přirovnala ke sněžnicím ![]()
Já už dlouho pokukuji po těchto, co vy na ně?
http://www.nanozicky.cz/…ui-2-4-roky/
http://www.nanozicky.cz/…6-24-mesicu/