Poradna zdravého obouvání
Ing. Eva Žáková
Doma naboso, konzultovano v poradne Honzika, prej to neva. Tedka chodej radi naboso i venku, nefnukaj.
Holky zrovna dneska jsem nad tím přemýšlela - večer mě docela bolí šlapky, máme všude plovoučky, jen v obýváku kus koberce. Dcera chodí doma naboso, ale asi jí na pár hodin budu dávat papučky. Cítím to tak, že ten tvrdý povrch asi nebude to pravé ořechové ![]()
Já sama se taky necítím na to, abych chodila bosky po plovoučce. Nosím zdravotní sandále.
Ale děti do 4 let nemají vytvarovanou klenbu, mají tam tukový polštář, který ji vyplňuje. Boty s vysokou klenbou by nožičku nepřiměřeně stlačovaly.
Moje děti se taky často vyzouvají, já je ženu obout si papučky, mnohdy bezúspěšně, za chvíli jsou zase bosky. Ale nikdy si na bolesti chodidel nestěžovaly.
Zase na druhou stranu ale píší, že dítě necítí tlak a bolest, protože má na chodidle pružné kosti, takže nemusí poznat ani malou botu, proto je nutné pravidelně kontrolovat nadměrek.
Tak si potom přeberme to nepřeberné množství informací ![]()
Moje děti choděj doma naboso, na hřišti kde jsou kamínky, nebo všude jinde venku kde to lze taky choděj naboso… oni to tak chtějí a já jim nebráním. Je to pro ně fakt přirozené, mně by to píchalo, ale jim to vyhovuje ![]()
Tomu ortopedickému dogmatu o kotníčkové obuvi nevěřím (mimochodem přesně jak psala Scarlett, toto dogma je omezeno zdá se jen na čechy…) Kupuju normálně nízké botičky.
Tak jsem nakonec objednala capáčky NOLEN. a dnes syn chodil v obchodě na boso (v ponožkách) a byli jsme za exot, ale vážně ta začínající chůze byla o něčem jiném. když je v botech přirovnala bych to jako když bych já byla v lyžácích..s botama moc ťapat nechce asi se cítí nejistě. bez bot ujde celkem vzdálenost. tak mám radost…
jasně že pořídím i normální botu ale asi až začne být chladněji v merku mám superfity-snad jediná bota která se mi zdá příjemě měkká…
@oblacek Superfity taky kupujem, ale nejmekci pro tyhle prcky jsou Elephanten. To nema ani klasickou podrazku, bohuzel je delaji tusim jen do 22.
@asha já jsem na ně v deichmanu koukala teď má 21 akurát takže 22 možná ještě stihnem… ale chci to kupovat až na podzim, teď začátky chůze odchodí v nolenkách včera jsem je objednala tak jsem na ně zvědavá.
Jj, superfity jsou bezva…
jinak mi prijde ze v nemecku taky dost frci kotnickovy a docela dost prave superfity. V obchode patri k tem levnejsim, casto mivaji taky ecca.
moc se libi boticky clarks, ale malinky se sem nejak nedovazi. Taky nejsou tak drahy.
jeste se chci zeptat k tomu nadmerku, to ma byt furt, nebo muze ditko trochu do nej dorust. Ted jsme byli kupovat ty papuce a z 21 ma dcera najednou 23, me prave prislo ze ty boty co ma jsou ji furt dobry
, na 23 bych ani nepomyslela ten nadmerek mi fakt prijde obrovskej a je v tom jak kachna.
Na podzim stejne musme kupovat novy, ale doufam, ze v tech co ma jeste vydrzi, me prijdou, ze jsou tak akorat ![]()
Jinak ja doma teda chodim v pantoflich, ja teda sbirat podnety z podlahy nechci (vsude je mrnavej playmobil) a i mi vadi smitka a tak. ![]()
@suik píše:
Jj, superfity jsou bezva…jinak mi prijde ze v nemecku taky dost frci kotnickovy a docela dost prave superfity. V obchode patri k tem levnejsim, casto mivaji taky ecca.
moc se libi boticky clarks, ale malinky se sem nejak nedovazi. Taky nejsou tak drahy.
jeste se chci zeptat k tomu nadmerku, to ma byt furt, nebo muze ditko trochu do nej dorust. Ted jsme byli kupovat ty papuce a z 21 ma dcera najednou 23, me prave prislo ze ty boty co ma jsou ji furt dobry
Na podzim stejne musme kupovat novy, ale doufam, ze v tech co ma jeste vydrzi, me prijdou, ze jsou tak akorat, na 23 bych ani nepomyslela ten nadmerek mi fakt prijde obrovskej a je v tom jak kachna.
Jenze kotnickovy Superfity jsou neco uplne jinyho, nez ty nase certifikovany kotnikace. Jednak jsou mekky, takze nedochazi k efektu „prezkac na noze“ a jednak …aaaa ted jsem to zapomnela
Proste jsou kotnikace a kotnikace ![]()
@suik Ten nadmerek je kvuli rychlymu rustu nohy, samozrejme doroste a musi se to hlidat, decka samy nepoznaji, ze je tlaci bota.
Mě naprosto fascinuje jak syn ťap v ponožkách venku naprosto perfektně (začátečník
) když mu dám boty tak nechce
už se těším na ty capáky, jsme vážně jak exoti venku ![]()
@asha no me se to blbe poznava
, prvni boty jsem taky trochu prosvihla… ![]()
no ja vubec nemam srovnani, z cr zadny boty nemame, jednou jsem tam kupovala zimni, ale nenarvala do toho nohu, tak jsem je hned vratila. Me se na nich libi, jak jsou bytelny, skoda, ze jsou na tak kratko.
@suik píše:no ja vubec nemam srovnani, z cr zadny boty nemame, jednou jsem tam kupovala zimni, ale nenarvala do toho nohu, tak jsem je hned vratila. Me se na nich libi, jak jsou bytelny, skoda, ze jsou na tak kratko.
Myslíš superfity?
No kluci odvařili superfitový sandály za čtyři měsíce
začly se trhat pásky. Tím teda rozhodně nechci říct, že jsou superfity nekvalitní (jiný boty by dopadly skoro jistě podobně), jenom mně pobavilo to „škoda že jsou tak na krátko“. Zatím teda všechny boty, z kterých kluci vyrostli, byly na vyhození… sešlapaná podrážka a tak… u žádných mi nebylo líto je hodit do popelnice.
Jediný, který zas až tak nezničili, byly vysoký boty do sněhu, ty si schovám ještě pro mladší.
Kluk 20 měsíců chodi doma naboso (stejně jako já). Máme různé druhy podlah (koberec, lino a dlažbu), tak by to snad vadit nemělo. Venku chodi bez bot po zahradě. Když je jenom na pískovišti tak je taky bez bot, stejně tak i někde u vody.