Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Jako dite jsem mela prazdniny takove, ze mamka chodila do prace, ja byvala doma na vesnici s babickou a dedou, kteri mi zadny program nevymysleli. Takze jsem si bud cetla nebo nekde jen tak litala venku s kamarady. Ted z pohledu dospele je mi lito, ze se mi nikdo nevenoval, coz ty se svym detem venujes a travia s nimi cas. Ale taky mi je lito, ze jsme nikde nebyli, nejezdili na vylety.
Manzel zase travil prazdniny tak, ze si vetsinu casu doma cetl knizky - kdyz se ho rodice zeptali, jestli nechce jet na tabor, rekl ne a rodice ho nepremlouvali. Na vylety taky nejezdili, maximalne na navstevu k babicce. Dnes lituje toho, ze za ty prazdniny toho moc s rodici nezazil a ze se mu nesnazili ukazat i jinou cestu nez neustale cteni knizek. Neni zvykly planovat vylety, dovolene - pred samotnou cestou se mu nikam nechce, vsechno je spatne atd. Ale kdyz to prekoname, vyrazime, vzdycky si to uzije a pak o tom nadsene vypravi, ze je rad, ze ja jsem ten planovac.
Ja bych na tvem miste jela alespon na kratke vylety - jedna vec jsou vylety se skolou a druha pak vylety s rodicem, kde se da bavit o svete kolem nas o spouste zajimavych situaci, o sdileni zazitku.
@Anonymní píše:
@veria fakt nejsou cely den v pyzamu u pc, kdyz prijdu tak jdeme ven at uz kolo nebo koupaliste atd
Tak to asi neres no. Kvůli okolí určitě ne. Vem je teď aspoň na par jednodenních výletu podle počasí a mas to.
Necetla jsem dalsi příspěvky, ale take dovolene moc nevyhledavam, mam male děti (2,5 a 5) a ikdyz jsou celkem hodne, jezdime maximalne na vylety. Za prave to stojí strasne peněz a za druhe se u nás stále neco deje. Proto jsme se s manzelem dohodli ze budeme jezdit az budou deti vetsi a az treba nekdy budou peníze. Treba letos- v pulce cervence chytil starsi patou nemoc- dle doktorky cca 14-20,dni by nemel.do kolektivu, to je tedy az první tyden v srpnu, hned v tomto tydnu chytla mladší vysoké horečky takze další tyden doma, to uz mame pulku srpna no a předevčírem nám prababička spadla na schodech a zlomila si pánev 😪 takze ji mame doma jako lezaka na 3 mesice doma..ted jsme radi ze jsme si nikde nic nezaplatili…
Příspěvek upraven 16.08.19 v 23:14
@veria snazim se jim venovat za babicku dedu tatu ale asi mi to moc nejde no
@Anonymní píše:
@veria snazim se jim venovat za babicku dedu tatu ale asi mi to moc nejde no
Chápu ze to není jednoduchý když jsi na ne sama. Ale nějaké ty výlety snad ještě do konce prázdnin zvládnete. Odkud jste?
My si na dovolene moc nepotrpime. Na pristi rok ji teda planujeme, ale vse se muze zmenit, prelozit, protoze chceme jet dve rodiny, kdyz muzu ja, tak nemuzou oni a opacne.
Ja mam vyhodu, ze mam cele leto dovolenou (pouze v cervenci beru dobrovolne brigadu, dva turnusy tabor).
Decka jsem mela dva tydny u nasich v cervenci, kdyz jsem byla pryc a ted pojedou dva tydny opet. A behem toho jsme meli svuj program. Ted tady mame sestry male prazdninare opet, nez si je deda vsechny vyzvedne, takze travime cas na hristich nebo u nas venku neco kuti porad. Letos nam vyslo hezky leto, ze muz mel od druhe pulky cervence pro nas volno a nastoupil teprve ted v utery do prace, takze jsme byli v Cechach na tyden a zbytek doma u bazenu jsme se valeli a nabirali energii. Moje deti jsou priblizne ve veku tvojich deti, takze bezne litaji venku, po kamaradech nebo si je vodi k nam. Ted mame prizpusobeny program malym prazdninarum.
Příspěvek upraven 16.08.19 v 23:20
Je to každého vec, jestli jezdi ci nejezdi na dovolenou..
My jsme vzdy byli na hodne dovolených za ty prazdniny, protoze dcera vlastne byla doma, kdyz byla skola..Tak aby mela o tech prazdninach i neco vic..
A ja si prave na te dovolene i odpočinku od běžných domácích povinnosti..
Ale tak je to každého vec..
A zakladatelko a co kamaradi? Tve deti nechodi s kamarady ven?
@Anonymní píše:
@_.Emilyyy psala jsem ze ano, obcas beru o je na vylety,
Omlouvam se, to jsem přehlídla.
Jinak te chapu, kdyz jsem s dcerou žila a byla jsem na ni sama, tak ty prazdniny byly složité.., ale vzdy nam teda ta dovolená vyšla..
Az s muzem ty dovolene byly bez problemu
@Anonymní píše:
Od Kolina… jj je to narocne na psychiku hlavne
Jejda tak to mate skvělý výchozí bod, můžete vlakem do Prahy, do Kutné Hory, do Pardubic, vše kousek. Stačí se podívat na net co se kde děje, co tam je pro deti. Já mám teď super aplikaci na telefonu na výlety s dětmi, zadám místo a vše mi to najde, nebo portály na webu napr Kam s dětmi.
A zakladatelko, kdyz se bojis letět sama do ciziny, tak se muzes domluvit s tvoji kamaradkou, ktera ma taky deti..
To by neslo?
@veria fakt nejsou cely den v pyzamu u pc, kdyz prijdu tak jdeme ven at uz kolo nebo koupaliste atd