Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobrý den, chtěla bych se vás na něco zeptat/recenze/zkušenosti.
Ve zkratce- mám 6 letého syna. Nedávno sme byly psychiatra (porucha příjmu potravy + dnes nám diagnostikovali ADHD dostal Atomoxetin 10mg) s p. doktorem jsme se bavili i o zařazení do ústavu (Opava) kvůli jídlu (bulimie s normálním bmi).
Diagnostikováno⬇️ ➡️ OPAKOVANÉ STEREOTYPNÍ POHYBY KONČETIN U CHLAPCE DLOUHODOBOU OBSTIPACI V. S. PSYCHOGENNÍ PODMÍNĚNOU ➡️ PORUCHA PŘÍJMŮ POTRAVY (VYBÍRÁ SELEKTIVNĚ POTRAVINY) ➡️ADHD (DNES DOSTAL ATOMOXETIN) ➡️MALÝ VZRŮST (DOOPRAVDY 6 LET, KOSTI MÁME STARÉ NA 3,5LET) VÝŠKA SYNA 1M. VÁHA 16KG.
Pro představu syn jí pouze pečivo koláče/tousty, a sladkosti. Ve zkratce žádné teplé pořádně jídlo. Když se snažím jakým koliv způsobem do něj dostat začneho ho to tahat ke zvracení, buď se tím v puse začne dusit a vyplyvne to ven a nebo to rovnou vyzvrací. ●Sirupy na podporu chuti k jídlu odzkoušeno- bez úspěchu. ●Zkoušela sem několikrát syna zapojit do přípravy oběda nebo pečení aby to potom alespoň vyzkoušel - také bez úspěchu. ● Nucení do jídla, ne že bych ho přímo nutila ale snídaně, oběd, svačina, večeře nechala jsem na stole když se toho nedotkl nedostal nic jiného. (Vydržel mi takhle 5 dní pouze na vodě) Přiznávám že po 5ti dnech sem mu už dala toust nebo koláč co jí, protože sem na něm viděla jak je slabý a už nemůže. ● Všechno sladké co je doma sme schovali, stále se snažíme ale rve mi to srdce když spolkne něco co nemá rád a obratem mi to vyzvrací…
Chtěla bych se zeptat maminek jestli měli děti hospitalizováne právě v Opavě, chápu že je tam vícero oddělení a každé dítě které už tam vlastně je, má svoji diagnózu. Zajímají mě názory maminek těch menších děti. P. Doktor mi říkal že by to byla léčba na 6 týdnu přičemž po prvních 14 dnech je za dobré chování povolen odjezd domu má víkend. Zajímá mě názor na personál, jak se k těm dětem chovají jestli je nezavřou do pokoje a kašlou na ně..
[Prosím nepište mi že jsem hyena co nechá tak malé dítě zavřít do Opavy, sama s toho nejsem opravdu šťastná a mám o něj strach aby se mi domu nevrátil ještě v horším stavu co sem mu to udělala, p. Doktor na tom trvá protože to řešíme už přes 2 roky, od jídla se nám odvíjí další problémy jako je obstipace (wc) navštivujeme X lékařů a každý nás jen posílá k dalšímu a takhle to řešíme už vážně dlouho ale žádná změna. K ADHD bych jen chtěla říct že tohle není důvod proč nás tam p. Doktor posílá, vím že dnes to má ne jen každé 2hé dítě ale i dospělí]. 🍀 Budu všem moc vděčná za jaké koliv recenze, popřípadě jestli se dá dítě nechat hospitalizovat i v jiném zařízení než je v místě bydliště. Četla jsem hodně recenzi na Bohnice.
Chci se vás zeptat máte některá Předem všem děkuji za rozumné odpovědi a jaké koliv zkušenosti 🍀
@Nicol9195-2005 píše: Více
A říkají lékaři, v čem je problém? Jakou má diagnózu? V těhotenství bylo vše v pořádku? Já bych se bála dát dítě do PL. Znám případ, na základě kterého bych dítě do PL nedala. Nešlo by to řešit doma?
Nemám zkušenost s malým dítětem, ale s PL ano u adoloscentu. A vždy je to o lidech a tedy řád a dodržování daných pravidel. Ale u tak malého dítěte si to vůbec neumím představit a ještě na tak dlouhou dobu.
Jinak ano, dá se dítě hospitalizován i jinde než je v místě TB. Jen ty čekačky jsou dlouhé
Ale jako upřímně mezi Bohnicemi a Opavpu je to 250 km. To za ním budeš jezdit na návštěvy jak? My chodili 4× týdně.
A nějaké terapie? Povedlo se někomu zjistit proč nic nejí? Jedl jako batole? Dokud jsi ho krmila?
Tohle je divné. Skutečně má jen ADHD? Není tam nějaký autismus??
Já bych se bála dát tak malé dítě do PL.
A má pořádnou diagnozu? Které lékaře jste obešli? Není to spíš porucha autistického spektra? S tou léčebnou zkušenost nemám, ale malé dítě bych tam nedala na tak dlouhou dobu. Že jsi hyena ti psát nebudu, chápu, že je to velký problém a ráda bys ho vyřešila, jen bych asi hledala jiné cesty.
@Nicol9195-2005 píše: Více
Ahoj, mrzí mě, že už má takhle malý kluk trápení a vy s ním… A pokud chápu, tak hlavní důvod hospitalizace by měla být porucha příjmu potravy? Píšeš, že má bulimii, to už takhle malý zvrací, nebo užívá projímadla a podobně? A předtím se přejídá? Moje ségra má něco podobného, jí jen sladké a to ještě tekuté (nejčastěji Nutridrinky), ale v malém množství a je hrozně hubená a diagnostikovali ji atypickou formu mentální anorexie. Jen, že to, co popisuješ, mi moc bulimii nepřipomíná (já ji měla, ale jedla jsem hodně jídla a pak zvracela a užívala Guttalax).
Jinak s Opavou zkušenosti nemám, ale jak zmiňuješ Bohnice, tak tam na dětské berou až od 10ti let věku. V Praze takhle malé děti berou do Thomayerovy nemocnice v Krči na psychiatrické oddělení, ale upřímně, personál tam nic moc. Pak je v Praze ještě psychiatrie pro děti v Motole, ale tam nevím, od kolika let berou).
Každopádně pokud jste z daleka, tak bych Prahu vyloučila, protože byste nemohli chodit asi často na návštěvy, jak tady padlo. Já sama byla na psychiatrii hospitalizovaná hodněkrát a neumím si představit, že bych neměla návštěvy třeba vůbec.
Moc vám držím palce.