Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
ráda koumám nad jmény a nějak mám pocit, že naše děti budou „psí“ generace
Nevím, jestli to tak vnímám jenom já, ale jména, která se dávala u našich babiček na dvorku vlčákům a oříškům, teď běhají u nás na dětském hřišti… Pro příklad jména, která mám já zafixovaná jako psí a zároveň jsou nyní dávána dětem:
Max, Sam, Bert, Ben, Míša, Alan, Viki, Niky, Miky ![]()
co myslíte?
PS: tato diskuze nehaní žádné jméno žádné mamince ![]()
@Gjoa Taky mám takový pocit, ale sama mám doma klučíka se psím jménem
Chtěli jsme Nikodéma, ale rodiče mají psa Codyho, tak mě to přišlo jako na psa,říkat mu Kody.Líbil se nám Benedikt-Ben taky pes. Nakonec jsme se rozhodli pro Mikoláše a že mu budeme říkat Miky- no a měsíc před porodem přišla sousedka, že si pořídili psa Mikyho ![]()
Ano, taky to pozoruju. Touha po originalitě zhusta vítězí nad zdravým rozumem. Čekám kdy se to zvrtne „na další level“ a na hřišti si bude hrát Punťa Procházka s Mickou Vodičkovou…
Ale páníci zviřátek nejsou o nic méně rochlí, prostě nomenklaturní mix.
Já ještě příteli Alešovi říkám Alík a máme malého Míšu
Tak že bych psa pojmenovala nějak lidsky? Třeba Jakub, nebo Matyáš, to teď frčí
![]()
Tak já mám kolem sebe psy co se jmenují: Hubert, Olin, Oskar, Barborka, Terezka, Beáta, Lucinka, Dusty, Aisha…tak nevím no
![]()
No, je to docela sranda. Já mám z jedné strany sousedy, kteří mají nádherného něm. ovčáka, jmenující se Alan, a z druhé strany fakt slizkého souseda, který se též jmenuje Alan
. A je pak fakt veselo, když slyšíš „Alane k noze“, „Alane, pojď ke stolu“…
A já mám dceru Kristýnku, občas jí zkráceně říkáme Kiki, a manželova sestřenka si pořídila fenku, pojmenovala ji Jekie, ale říká jí Kikino…
- to bych fakt vraždila, takže já pomalu od oslovení Kiki ustupuji a raději říkám dlouhé Kristýnko nebo Týnko, ale ta moje princezna slyší nejlépe právě na Kiki
![]()
Tak já mám jako psí zafixovaný Punťa a Azor, tak je ještě kam zajít ![]()
Spíš je to tak, že jsou či byly sklony dávat psům jména lidská a teď, při návratu ke starším - netradičním jménům pro lidi, je to víc vidět. To, co máš zafixované jako psí jsou zkráceniny normálních jmen: Maxmilián, Samuel, Albert, Benjamin, Michael, (Alan je tuším normální anglické), Viktor, Nicholas, Michal.
Třeba sousedovic jezevčík se jmenuje Tonda…
@BaraF píše:
Ano, taky to pozoruju. Touha po originalitě zhusta vítězí nad zdravým rozumem. Čekám kdy se to zvrtne „na další level“ a na hřišti si bude hrát Punťa Procházka s Mickou Vodičkovou…
Ale páníci zviřátek nejsou o nic méně rochlí, prostě nomenklaturní mix.
U nás zas běhá dost fenek se jménem Bára
![]()
no tak my jsme asi fakt extrém, ale psy máme Terezu, Kačenku, Dušana, Edu a Fanouše
Ale většina těch jmen opravdu jen nevinně vyplynula ze situace ![]()
když projdu po sídlišti, tak skoro všechny stařičké tlusťoučké jezevčice jsou Nelinky a Barušky
ne, abych nekřivdila, ještě Žofinky…
Naši mají psa Benjiho (čti Bendží), tak jsem ve srandě nadhodila, že kluk bude Benjamín a ať hádají jak se to bude říkat ve zkratce, no málem je trefilo ![]()
no ja sdu sttých psích jmen uplne neštasná,čekáme holčičku Terezku a kolegyne ma psa Terezu,od manžela kamaradka ma psa Terezu a kamoška ma želvu ´Terezu,
tak premýšlim ale co už,
ja Terku chci i kyž co ak nekdo zavola venku na Terku a nebude to na moji malou ale na psa
![]()
Já mám psa Elišku a jedna známá si pořídila mimčo taky Elišku a chtěla po mě, aby jsme jí začali říkat jinak
Těžko budu učit desetiletého psa na jiné jméno. No prostě hovadina na entou. Jinak já jsem chtěla mít syna Samuela, ale babička má psa Samíčka a vadilo nám, že psi se nedožívají stejného věku jako lidé a naše dítě by nám celý život připomínalo, že Samiček už není. Ale jinak mi nevadí, když mají lidé psí jména.
holky já moc nedočítala,ale nemyslíte,že je to naopak? Že se spíš člověčí jména dávají zvířátkům,protože jsou to členové rodiny?
Budeme mít ted chlapečka Maxmiliana,tedy Maxe a už jsem si x krát vyslechla,že je to jméno pro psa.
Jenže to by dnes nemohl dát nikdo žádné,protože naši zvířecí miláčci jsou od Maxe přes Elišku, Anežku až po Míšu, Pepíka atd. ![]()
určitě je to tak, že se lidská jména dávají zvířatům… já to mám ale tak, že když se dává nějaké konkrétní lidské jméno 10 tisícům psům, tak já ho už prostě nemůžu brát vážně pro sebe pro své dítě… a nemusí to být jen se zvířaty, když to Adolf Hitler tak zvoral, tak já jméno Adolf taky vyřazuji ze seznamu jmen pro své dítě… prostě některá jména mám na černé listině