Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lindeys píše:
@Ondrášovka.N Tak me se tohle stalo sice uz loni v srpnu, ale vidim, ze to nebyla zadna mimoradna situace…cestovala jsem s detma v ten den od brzkeho rana. Meli uz jsme za sebou nejakych 800km a posledni spoj byl prave Regiojet;kde jsme meli rezervaci hned vedle detske herny. Deti se od rana neptali na nic jineho, nez kdy uz konecne budeme ve vlaku s detskou hernou. No, ve finale zrovna tento vagon chybel. Kdyz jsem se ptala na duvod, tak nikdo nevi… A navic co jsem se ted docetla (detske kupe s hernou je prednostne pro ty, co v nem maji rezervaci…to jsem vubec netusila), uz nemam ani chut jet se spolecnosti Regiojet. Uplne postavene na hlavu. Bud bude herna pro vsechny deti a nebo vubec a jen kupecka pro rodiny s detma. Jak jinak vysvetlit detem, ze do herny nemuzou, protoze tam tam maji rezervovane mista lidi, kteri si tam jine, nez svoje deti, neprejou??? A z druhe strany, jednou jsem mela rezervovane mista primo v herne a chodili tam jine deti. Absulutne me ani v nejmensim nenapadlo je z tama vyhodit!!! Opravdu jsem si myslela, ze je ta mistnost urcena pro vsechny deti z vlaku.
Diky za nazor. Obcas se to stane ze vuz nahradi jinym. Vetsinou o tom informujou sms a emailem. To ze jsem prednostne pro ty co tam maji byt je logicke. Jakupuju mista aspon tyden dopredu abych mela jistotu ze budeme tam a budememit klid nejen my, ale vsichni ostatni ve vagonu. Kdyz tam prijde maminka s ditetem, a oba se chovaji slusne, nikdy mi to nevadilo, pak se tam ale nacpe nekdo, kdo se chova jak… a jeho dote timpadem taky. Treba z tech mensich prohresku co jsem zazila, nechavaji otevrene dvere na chodbicku a mensi dite mi zdrha, berou si hracky atd, nebo s tech vetsich prohresku, ze treba jsou ty decka totalni podesy a cesta je pak jeste horsi nez v normalnim kupe.
nebo kdyz je tam treba 8 dospelych. ![]()
Tak my sme isli minuly tyzden regiojetom a teda katastrofa. V detskom to bolo na zaciatku fajn. Asi 8 deti. Po 20 minutach tam dobehlo asi 8 matiek s detmi a zacal sa jakot, vreskot, vsade ludia a mraky deti. Deti zacali behat a vrieskat a ja chcem cikat a ja chcem toto, tamto a rev. Matky medzi sebou zacali debatovat kam idu a dalsia zacala telefonovat a upozornovat syna nech nebeha. Nedalo sa tam pohnut. Najaka kava v normalnej atmosfere neprichadzala do uvahy. Pani z naseho kupe poziadala rodicov ktori nemali miestenky v nasom kupe aby odisli. Povedala to slusne. Jedna z matiek ktore miestenky nemala zacala vykrikovat ci sa tu jej deti nemozu pohrat a ci si mysli ze jej to tam patri a co jej vlastne vadi. Priserne. Nastastie prisla stewardka a poziadala tych co nemaju miestenky nech odidu.
Ten miestenkovy system tam nie je pre srandu. Vlak je kapacitne dizajnovane tak, ze ked sa obsadia miesta tak to je maximalny pocet ludi v jednom vagone kedy je prijemna cesta.
@Xsenova No nevim. Myslím, že pokud by tam přišlo pár dětí (osm určitě místenku nemělo), tak je to v pořádku - ale aby bylo kupé jen a jen pro ty, kdo ji mají (tzn. cca 3 děti a 3 dospělé), tak to by bylo designované hodně velkoryse. Je to spíš o základní slušnosti a o přiměřenosti: vidím, že se moje dítě nevejde nebo dělá bugr, tak jdu.
@Slečna Ferka volala som na Regiojet a pytala som sa ako to je s detskym kutikom. A ten je urceny len pre 6 miest ktore su tam.
https://www.regiojet.cz/…zby-ve-vlaku je to napisane aj v podmienkach online. Je to len pre miestenky 61, 62, 63, 64, 65 a 66.
@Xsenova Já to vím. Ale nemluvila bych v této souvislosti o tom, že „Vlak je kapacitne dizajnovane tak, ze ked sa obsadia miesta tak to je maximalny pocet ludi v jednom vagone kedy je prijemna cesta.“ Myslím, že v dětském kupé se dá pohodlně cestovat i s podstatně větším množstvím lidínež je šest (je na místě šesti kupé, tzn. prostoru pro 18 dospělých). IMHO tam musí mít to o těch šesti místech pro to, aby se měli na co odvolat když nějaké děti a/nebo rodiče nejsou soudní a překážejí tam. Ne pro to, že by to bylo „maximum“, při kterém je cestování příjemné.
Mám dotaz chci jet s malou vlakem na výlet
Jde o to která společnost je podle vás lepší region jet nebo Leo Express? Máte zkušenosti s jejich dětským kupé. Děti 1 a 8 let děkuji ![]()
@Kikinka 1532 doporucuji leo expres, regiojet se silene zhorsil.
Holky a dá se tou uličkou k dětskému kupé dojet s kočárkem? Není moc úzká? A kočárek musí být složený? Děkuji
@Ewy leoexpress nema detske kupe - je to normalny vagon bez detskeho kutika s extra uzkymi ulickami
priserna cesta.
@Xsenova Není to pravda, mají tam dětské obrázky na „podhlavničkách“ ![]()
Muži s dcerou jednou ujel Regiojet a museli jet tímto, a teda nikdy víc.
@Miasofi Myslím, že pokud nemáš dvojčecí, tak to celkem funguje. Kočárek složený být nemusí (záleží taky, kde máš místo: nejlepší je u okna na té straně, kde není TV) - tam si dítě zaparkuješ přímo proti sobě. Na druhou stranu, pokud v něm dítě nenecháváš (např. na spaní), přijde mi lepší kočár složit: někdy je v kupé více dětí a nemusí to být komfortní.
@Slečna Ferka
Děkuji za info
Nemám dvojčecí, klasický sporťák Peg perego. Ale právě v klasickém kupečkovém vagóně jsme měli problém projet. Vůbec mi to nedošlo, tak přinejhorším ho složím nebo poprosím personál, ať ho někam odstaví. Jedu sama s dvěma dětmi, kufrem a kočárkem ![]()
@Xsenova tak já si na Leoeexpress nemůžu stěžovat, mají Kubikuv vagón a cesta i s kočárkem byla úplně v pohodě. I s kočárkem jsem bez problémů nastoupila a kočárek měla celou dobu u sebe a dcera měla i svoje sedadlo.
Vsak proc tu nadavate? Deske kupe neni automaticky pro cely vlak.Do detskeho kupe jsou jizdenky asi o 200 kc drazsi. Pokud si koupim jizdenku draz a mistenku do detskeho kupe tak si jiste nepreji aby tam prislo dalsich 20 deti z celeho vlaku. Nekdo tu psal ze si koupil jizdenku do normalniho kupe(levneji) a prekvapilo ho ze nemuze k lidem do detskeho kupe.To je jako kdybych si koupil jizdenku do normalniho kupe a nekdo jiny by si koupil vlastni kupe v Luzkovem vozu a ted ten z normalniho kupe by rekl ze se jde do meho kupe natahnout. Znova rikam za detske kupe se priplaci a neni to pro vsechny cestujici z vlaku volne k vyuziti.
@ceroys Co to je zase za blbost? Ty jsi nikdy nejela dětským kupé, že? Ty lístky stojí naprosto stejně…