Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Nemyslím si, že Valerie, Kristian nebo Adrian by v ČR byla nějak nepraktická jména. Naopak, teď spousta lidí varianty bez diakritiky preferuje. Asi bude muset říkat „Kristian s krátkým a“, ale to zas není nic hrozného.
Možná bych se jen zamyslela nad tím, jak to jméno budete skutečně vyslovovat, protože v češtině ty tendence prodlužovat ve výslovnosti samohlásky prostě máme. Třeba Valerie je zrovna ok, ale je dost pravděpodobné, že Kristianovi lidi stejně budou říkat Kristiáne, Julianovi Juliáne a podobně.
Máme bez. U dětí jsme taky zvolili bez.
Když někdo diakritiku zvolí. Tak si jiní zvyknou, respektují. Takže je jedno jestli s nebo bez. Jak každému vyhovuje. Mi se třeba vždycky líbil Eliáš. Akorát neprošel u manžela tehdy.
Líbí se mi bez diakritiky a myslím, že je to i praktičtější, třeba pro komunikaci s cizinci. Obě děti mají mezinárodní jména, kterým dobře rozumí a umí je napsat i v zahraničí.
Podle me je to uplne jedno. Diteti stejne lidi budou rikat tak, jak je u nas běžnější. Ja jsem az po 7 letech zjistila, ze dite zname je Tobias a ne Tobiáš. Říká mu Tobi, Tobíku… v praci mam Fabiana, ale říká se mu Fabiáne. Ta čeština k tomu vybizi. Dala bych tu formu, jakou dite chci oslovovat. A taky takovou, ktera nema mnohem obvyklejsi psanou variantu. Znam spousty deti, co maji jméno, kterým jim nikdo neříká, stejne tak deti, ktere pořádně nevi, jak se jmenují… Pepa nevi, ze je Josef, Sebastien se neustale podepisuje Sebastian, Ellie nevi, jak se její jmeno pise…
Nevadí, že se to bude říkat dlouze, spíš že chceme prostě bez těch čárek a hodně jmen to jakoby pak vyřadí v tom českém tvaru…
Nechceme dávat nic zdvojeného, aby to právě ani to dítě nevědělo, jak se píše, nebo mělo furt problémy někde s překlepy a tak. Prostě jen fakt třeba ten Kristian mi přijde praktičtější než Kristián, i když jako se to stejně bude říkat dlouze
Chceme to celkově co nejjednodušší
@Midaku To bych nedelal, oficialne by som prave dal univerzalnejsiu bez-diakritikovu formu a ked ho niekto chce oslovovat s diakritikou tak nech ho tak oslovuje. Uz sa mi par krat stalo ze bol problem s dokladmi koli diakritike pas - viza, ockovanie (nie covid, ten nikoho nezaujima, zlta zimnica) vodicak atd… Za mna silne nedoporucujem diakritiku v akomkolvek oficialnom prejave. Kludne si ho volajte Elia(s dlznom)s(s makcenom) ale na matriku ho napiste ako Elias.
Mam podobnu kamaratku na matrike je bez diakritiky a roky som ju oslovoval s diakritikou, az potom som raz drzal v ruke jej pas a pozeram ze je bez diakritiky, ked som sa na to pytal iba mavla rukou ze to neriesi, preferuje ked ju oslovuju spravne, ale je jej to jedno. Blbo to vypada ked je nas napriklad viac spolu a ja ju oslovujem BEZ diakritiky a vsecia osatny S. Ale ze by to bol problem to ani nahodou.
Kristián bez té čárky vypadá napsaný příšerně. Nechápu tuhle potřebu rušit diakritiku kvůli tomu, abychom byli světoví
dala bych jméno v podobě, v jaké ho má většina lidí.
@Anonymní píše: Více
Nám nejde o světovost a ať jsme zajímaví, ale o jednoduchost. Prostě se mi třeba víc líbí Kristian než Adam nebo Josef, aby to splnilo naše požadavky
Jednoduchost spatřuješ v tom, že bude muset všem říkat, že jeho jméno se píše bez čárky, protože rodičům to přišlo snazší?
No tak na to se právě ale ptám
Aby mi tu lidi poradili, kdo s tím má zkušenost třeba, jestli prostě to musí vysvětlovat, nebo ne.
Obě moje babičky měly klasická jména dávající se v té době. Jedna bez čárky, druhá bez háčku.
Nepřišlo mi, že by s tím měly nějaký problém. ![]()
Tohle bych neřešila a dala bych to, co je častější varianta, nebo co se nám víc líbí. Musela bych vidět to konkrétní jméno. Třeba u Valerie/Valérie mi to přijde jedno u Kristiána bych psala vždycky s čárkou, u Adriana vždycky bez.
Znám jen jeden případ, kdy by to bylo lepší s diakritikou - Natalii, co byla velmi háklivá na to, že jí většina lidí píše jméno s čárkou. Ale z toho se žádný závěr dělat stejně nedá.
My jsme se rozhodovali u dcery, jestli dát s diakritikou nebo bez. Nakonec jsme dali s diakritikou, protože se to v ČR používá víc, právě abychom se vyhnuli neustálému vysvětlování. A ono je to stejně jedno. Kdo se zajímá, tak se i ptá a zbytek si to napíše jak chce. Takže bych se spíš řídila tím, co se mi líbí.
Díky všem zatím za komentáře
Konkrétně jména ještě finálně nemáme, spíš že jsme se omezovali fakt jen na ty bez háčků a čárek… a moc, co by se líbilo, nezbylo
A pak mě napadlo, jestli to nejde o něco rozšířit, kdyby se právě některá jména prostě napsala bez té diakritiky
U některých mi to taky nesedí, jak je tu napsaná třeba Natalie, spíš mi ale šlo obecně o tu zkušenost, jestli to vysvětlování je a zda je to tak velký vopruz ![]()
Zdravím, potřebuju radu…
Chtěli jsme jméno bez diakritiky, ale líbí se nám hodně jmen i s. A tak jdu s dotazem… Když je prostě možnost to napsat úplně bez, myslíte, že to bude v ČR nepraktické? Jako kvůli nějakému vysvětlování a chybování?
Jakože prostě… Valérie vs Valerie, Kristián vs Kristian, Adrián vs Adrian atd. Nechceme jméno, kde jde jakoby o změnu v háčku, jako je třeba Šimon vs Simon. Spíš mi jde o jména, kde se jedná jen o tu čárku…