Poradna na téma jóga pro zdravé tělo
Karolína Racková
Před chvílí jsem četla článek, kde Ewa Farna po zhubnutí říká, že krátkodobé diety jsou blbost.
@Trosečnice Ježíška ona o tom musí vědět svoje…
každopádně děkuji za komentář, který mi vlastně vůbec nepomohl
![]()
@Kelsey1 neee to vůbec. Spíš mě zajímaly zkušenosti s těmito dietami ať vím do budoucna.
Já totiž nesnáším pohyb a tak jedu vždycky jenom stravu.. nikdy jsem nebyla hubená, ale ani tlusta. Strava mi pomáhala se udržet v kondici. Spíš si rikam, že jak dokojim, tak bych chtěla nějakou vyzkoušet.. a tak mě zajímaly zkušenosti.
@Anonymní píše: Více
Pravda, odpovídám na to, na co se neptáš. Zakládala jsem o tom diskuzi před pár dny.
Jen že ty krátkodobé diety nejsou ta nejlepší cesta. Ale tvůj život, tvoje tělo. ![]()
14 let na low carb, doma pripravovana strava s hodne zeleninou. Kalorie neresim. Ne ze by platilo, snez kolik muzes, ale ovlivnuje to telo hormonalne, takze nemam treba nejake vykyvy v pocitech hladu, nalad, energie… nemusim snidat rano, cvicim na lacno (uz to nuti telo jet na tuk) atd. Nemenila bych. Ale nezapomen, ze kazda jsme jina, uz jen to co mame radi k jidlu, bude mit vliv na to, ktere stravovani nam vyhovuje.
Nejlepší dieta je správně nastavený kalorický deficit s optimálním poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. V pokračovacím režimu pak stačí mít vyvážený výdej a příjem, opět se zdravým poměrem makronutrientů. Pohyb je fajn pro zpevnění, tvoje tělo ti na stáří poděkuje.
Extrémy typu přísný low carb, ketodieta nebo dukanova dieta jsou dlouhodobě neudržitelné, většina běžných smrtelníků nemá potuchy o rizicích spojených s nadměrnou konzumací bílkovin a tuků. V konečném důsledku spíš škodí.
Co bych ještě se zavřenýma očima brala, je lehký low carb, ale při správném množství bílkovin. Což je obecně chyba mnoha lidí, že jsou zmanipulovaní mediální masírkou „hodně bílkovin“, což zatěžuje ledviny. Vyšší konzumace tuků může zatížit játra.
V mém okolí znám lidi, co zkoušeli low carb, keto i dukana. Ani jedna osoba nebyla schopna se takto stravovat dlouhodobě, hubnutí bylo dočasné a většina je zpět na své hmotnosti. Známá, co jela dukana, tak té bylo docela blbě. Měla výkyvy nálad, nadměrné pocení a bývalo jí blbě až na omdlení. Další známá jede v pytlíčkové ketodietě a vždycky si dá kúru, zhubne, pak přestane, nabere zpět. A jede další kolo. Nevídáme se tak často, ale tipuju, že jejímu zdraví to moc neprospívá.
Jeste jsem zapomnela napsat, dve z mych deti, kluci, vyrostli na lowcarb. Oproti svym vrstevnikum jsou fakt svalnati a hodne sportovne nadani. Ten starsi, ted uz 19, se dostal do vykumu na univerzite, na katedre Kinesiology, byli z nej uplne paf, jake mel metabolicke vysledky, VO2max atd. Tolik k te skodlivosti. Ono to funguje tak, ze v realu se clovek musi fakt snazit, aby to s proteinem v diete opravdu prehnal. Zakladnim problemem techhle kratkodobych diet byva predevsim to, ze jsou znacne nizkokaloricke, to nemluvim o dostatku prave proteinu. To je pak jasne, ze kdyz zkonci dieta, jede to pozpatku hodne rychle.
@Anonymní píše: Více
Pokud hledáš „nejlepší dietu“, tak tě zklamu, žádná dieta, jako keto nebo Dukan, není dlouhodobé řešení. To ti sice na začátku může přinést rychlé výsledky, ale ve skutečnosti jde jen o krátkodobé zázraky, které tě na konci stejně zklamou. Vědecky ověřené je, že tyhle extrémy zhoršují metabolismus, ovlivňují hormony a vedou k jo-jo efektu - to snad můžeš pozorovat i na sobě, pokud jsi nějakou držela někdy ![]()
Skutečný a trvalý výsledek přichází, když začneš fungovat na vyvážené stravě, která tě nebude omezovat, nebudeš hladovět a dá ti všechny živiny, co potřebuješ. A vyhýbat se pohybu je nesmysl, je to právě fyzická aktivita, co ti opravdu nakopne metabolismus, pomůže udržet váhu a zlepší celkové zdraví. Bez něj to nikdy nebudeš mít stabilní a dlouhodobé.
Tohle je fakt, který prostě neobejdeš. Nemůžeš se vyhnout tomu, že k trvalým změnám je potřeba kombinace rozumné stravy a pohybu. Jasně, můžeš hledat zkratky, ale dlouhodobě to nikdy nefunguje. ![]()
Ketodieta v pohodě, hlad jsem neměla, výběr jídel pestrý, za měsíc 8 kilo dole, teď jedu přerušovaný půst a mám dole téměř 6 kilo za měsíc a půl.
Veda uz davno vyvratila ruzne myty, nejen o low carb, ale i keto. Uz jsou i dlouhodobe studie, ktere potvrzuji dlouhodobou prospesnost, hlavne co se tyce metabolickych markeru, jako snizeni triglyceridu a zvyseni HDL, coz presne probehlo i u mne. Tech odkazu bych tady mohla nasazet dlouhy seznam. Uz se pripojuji i lekarske asociace (AHA, ADA, WHO). Samozrejme je tam zduraznena kvalita potravin, nejen pocitani makronutrientu. Takze bych spis varovala pred ketodietama v prasku.
Ne dieta, ale změna stravy. Navždy! A nastavit si to v hlavě jako životní filozofii. A v čem konkrétně? Drasticky snížit objem cukrů v potravě. Prostě vrátit se o pár století zpět, kdy neexistoval bílý cukr (vyloučte téměř všechny sladkosti), lidi sladili velmi málo, a to medem nebo ovocím.
Zkus nekupovat produkty s obsahem cukrů víc než 20% - takových najdeš málo, třeba Biopekárna Zemanka (ne všechno, jen něco), i těch 20 je hodně. Pak ti přijdou věci nad 20% cukru až nechutné… Mne např. chutnají pamlsky s obsahem cukru kolem 10%, i zmrzlinu si dělám sama - a chutnější, protože ne tak sladkou, člověk začne víc vnímat jiné chutě. Z toho vyplývá, že pokud jíš často kupovaný kečup, páč víc než 20% tvoří cukr, měla bys ho (nebo jeho část) nahradit rajčin. protlakem.
Poznámka: Je možné, že jinde v Evropě bych našla pro mne víc vhodných potravin. V ČR i SR se prodávají hodně sladké potraviny. Nezapomenu, jak na výletě v Monaku koupila v obchodě nesmírnně chutnou citrón. limonádu v PET lahvi. Bez cukru! Obsahovala jen citron. šťávu a jemně CO2. Nemohla jsem se jí dopít!!
(Když mluvím o „bez cukru“, nemyslím tím nahradit ho chemickými sladidly!!!) Rozumné názory na stravování má Margit Slimáková.
Ahojte, která dieta je podle vás nejlepší. A teď prosím nepište pohyb a jídlo. Spíš mě zajímá, ketodieta, dukanka aj.