Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Musis to zvazit sama, jak je to vazne, co to ma za kasel. Nase deti lehce kaslou uz mesic a do skolky i skoly chodi. I vysmrkat se obcas musi. No a? Ostatni deti jsou na tom podobne. Doktorka mi rekla „privede mi v zime dite, ktere nezakasle“ ![]()
Ale vsechno ma nejake hranice, pokud chrla a tece z nej nonstop ryma, vypada nemocne (unavene, cervene oci), tak samozrejme doma.
Ale pokud je ryma, zvysena teplota a bolest ousek ( coz je jiny dotaz), tak to samozrejme do skolky nemuze.
@Petra Star píše: Více
No kdyby ouška pořád bolela, tak se neptám
Teplota i bolest se od rána již neopakovaly, poslední Nurofen byl v 9 ráno a dítě se jeví v podstatě zdravé až na mírnou rýmu. Takže hádám něco jako Tvoje děti podle Tvého popisu.
@Kníže Ignor píše: Více
No, tak jestli ho dat do skolky v utery se pozna spis zitra. Vodova ryma je zacatek virozy. Obzvlast, pokud je znat unava. Bud se to zitra zlepsi nebo zhorsi, to u nasich nepoznam skoro nikdy…
@Anonymní píše: Více
Tohle je strašně individuální. Starší syn je schopný kašlat třeba dva týdny bez toho, aby byl nemocný a někoho nakazil, často kašle i ráno a není mu nic. Kdybych ho neměla dávat do školy nebo dřív do školky, je neustále doma. Mladší syn kolikrát dostane kašel a po třech dnech, jako by žádný neměl, sem tam zakašle. Brala bych to podle jeho celkového stavu, pokud je aktivní, nic dalšího mu není, dala bych ho do školky. Sama nemám ráda, když se do školky vodí vyloženě nemocné děti, ale zase je nemůžeme držet jako skleníkové květiny.
Dítě, které ráno v 9.00 muselo dostat Nurofen na uši a má trochu rýmu a odpoledne je znát únava bych v utery do školky neposílala a zvážila návštěvu ORL, protože to je po týdnu rýmy.
Na druhou stranu různých rodičů se najde mraky, zkušenosti jsou různé.
@Petra Star Takové názory měla naše doktorka před 20 lety, kdy jsem s ní řešila opakující se kašlající / nic jiného mu nebylo / malé dítě. Věty jako “ malé děti kašlají. Je zima. Sourozenec chodí do školky a tak … “ No mělo náběh na astma a alergii na roztoče.
Kašel vyřešily léky.
Na což nás navedl lékař na pohotovosti kam jsem manžela s dítětem při dalším kašli ze zoufalství v noci poslala. A já během chvíle měla doma jiné dítě. Naše pediatra by nám dál psala sirupy z lékárny a pronášela věty o kašli u malých dětí ( do školky v té době dítě nechodilo).
Jinak mám doma dítě, které běžně v zimě nekašle, pokud není nemocné.
Tak každý dítě bude jiné.
@Petra Star píše: Více
Tento přístup má bohužel sousta rodičů a někteří lékaři jim v tom přitakávají. Tak dvě z mých školních dětí tuto zimu nezakašlaly, nezarýmovaly. Školkové až před týdnem, tak zůstalo týden doma. Ony k tomu byly i horečky přes 40, i když jen jeden den. No a jedno školní tuto zimu kašle a do školy při nemoci nechodí.
@Janča6 Taky to úplně nechápu. Dávat dítě do školky, které měsíc kašle, čili není zdravé s dovětkem doktorky, že děti v zimě kašlou a aby nebyly skleníkové kytičky. Nebo pokud zdravé je, proč tedy kašle?
No taky mám syna skoro 3 týdny doma s chřipkou a nebudu ho s kašlem posílat do školky.
A jinak když je zdravý, tak rozhodne měsíc nekašle ![]()
@Anonymní píše: Více
Vzala bych ho k dr. na poslech, na to stačí propustka, máš to normálně placené, pokud jde primárně o peníze.
Dr. rozhodne, co dál, pokud bude poslech v pořádku, tak můžete s klidným svědomím mazat do školky a není třeba otevírat diskuze, kde dělají jiní lidé diagnózy na dálku.:nevim:
Update, u nás se to vyřešilo samo. Ráno opět 37,1°C, takže máme jasno.
@Kníže Ignor No pokud má týden rýmu a najednou 37.1 a bolest uší, tak bych valila na ORl a nad školkou ani neuvazovala