Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Anonymní píše: Více
To musíš posoudit ty sama. Jsou děti která mají rýmu a kašel celou zimu, chodí normálně všude. Moje děti nebývaly ve školce nemocné skoro vůbec, takže i s kašlem nebo s rýmou 2× za rok, jsem je týden nechala doma. Chapu, ze někdo ma dědí nemocně nonstop a nemůže si dovolit zůstat doma s každým zakašláním.
@Snopy123 píše: Více
Teda nevím, jak u vás, ale u nás se nedá jen tak jít na ORL, člověk musí mít žádanku. Nebo myslíš jako na pohotovost?
@Liberalissima píše: Více
U nás to jde. A na poliklinice v Praze, kde jsme bydleli předtím, také. Dokonce tam malé děti brali přednostně.
@Alušáček píše: Více
Mám dítě nemocné nonstop a PRÁVĚ PROTO je doma s každým zakašláním..jednak z 90% zakašlání je u ní postupně zánět průdušek, a druhak dítě je oslabené, necítí se dobře, a školkový program je pak pro něj šíleně náročný. To není jak sedět v kanclu s rýmou pro dospělého.
Tohle na tom popravdě sama nechápu, od té doby co mám hodně nemocné dítě - že lidi neberou ohled na ostatní, to pochopím, byť se mi to samozřejmě nelíbí. Ale že neberou ohled na ty vlastní unavené děti! Kolikrát sedí v šatně dítě schvácené, bledé, a maminka "on jen trochu kašle ale jinak dobrý ". Nechápu, že jí ho není líto, že se nedokáže vcítit do toho, jaká je školka pak pro to dítě zátěž (minimálně u těch menších do 5 let).
Příspěvek upraven 02.02.26 v 11:02
@Janča6 píše: Více
Tak to je výhoda ![]()
U nás bychom asi do dětské a tam by to asi taky nějak šlo ![]()
To ja taky nechapu, pokud se dite necítí dobre, je sklesle, unavené, melo by byt doma. Znam, ale i deti ktere maji kašel, rýmu téměř pořád, ale jinak jim nic neni a řádí jak černá ruka.
@Liberalissima U nás to jde ve 2 ordinacích normálně co vím. Běžně bez žádanky. Prostě s problémem který máš. Jen pokud nejsi objednaná dopředu tak čekáš.
Naše dětská objednává pouze hodinu ráno pro daný den, to bychom ani kolikrát nestihli pro žádanku.
@Alušáček No a tak že řádí jak černá ruka. To mě dítě s 38 taky. I tak ho nebudu strkat s kašlem a rýmou do školky, protože má kašel a rýmu.
Naposledy byl dokonce s 38.5 ve školce, protože si toho tam nikdo nevšimnul
a domu dojel na kole ( to se tedy trochu motal ). Ale tedy i s ohledem na ty ostré u dětí ho nebudu přeci strkat do školky.
Jo že je na prd mít neustále nemocné dítě je jasný. Bohužel si tím projde většina rodičů.
Ale za mě to není omluvenka strkat dítě s rýmou a kašlem do školky.
Příspěvek upraven 02.02.26 v 11:44
Pokud mělo dítě stekavy kašel a ještě občas kašle je to odeznivajici laryngytyda takze bych ho nechala doma
Tak ono kamarádka byla sama otec dítěte v cizině proběhl rozvod neplatil alimenty a i kdyby to by nájem nezachránilo takže děcko do školky furt i nemocné a ja to chápu najem a jídlo ji proste nikdo nezaplatil
@Alušáček píše: Více
Nám řádí jak černá ruka i s horečkou. Zrovna před týdnem jsem musela hodně zvýšit hlas na skoro 5letou, aby si s horečkou 40,1 °C konečně lehla do postele a odpočívala. A starší třeba při kašli někdy nemá ani teploty, ale vím, že kdybych ji poslala do školy, tak za týden chrchlá jak tuberák. A ještě by nakazila spolužáky.
Já si vlastně s tou předností pro malé děti nejsem jistá. Když jsem přišla s 5,5letou s krvácejícím uchem a horečkou 39,8 °C, tak nás fakt vzali hned po pánovi, který byl aktuálně v ordinaci.
Když jsem pak přišla s 8letou (jasně, to už není malé dítě), tak jsme čekaly 3 hodiny, než ošetřili objednané, ale dost dlouho tam čekal také cca 3letý chlapeček. A to mají na dveřích cedulku o přednostním ošetření malých dětí.
Jinak musím napsat, že kvůli nemocem dětí nemůžu sehnat práci, aktuálně to ani nezkouším. Zkoušela jsem to vloni. Jenže nutně potřebuju home office. Jedna dcera (aktuálně ve 3. třídě) mela vloni více než 50% absenci. Někdy jen ty kašle, ale také horečky přes 40, dušení, migrény se zvracením. U ní je ta špatná imunita nejspíš způsobená těžkou PTSD, před ní bývala velmi zdravá.
No a aktuálně druhačka má teď dlouhodobou nemoc - od 7. 11. do 15. 1. byla doma, od té doby 7× ve škole, není zase týden doma a bude minimálně do konce tohoto týdne. Do toho ta třeťačka třetí týden viróza.
A občas marodí i další. Vloni když se ta s PTSD po 5týdenní nemoci šla konečně do školy, tak ten samý den lehla nejstarší s boreliózou, kdy si ani sama nedošla na záchod.
Už jsem tu kdysi psala, jak jsme byli v Chorvatsku na několikakilometrové horské procházce. 5letá cca 10 m napřed, popoháněla nás, že nám to trvá. A najednou řekla, že je jí zima. Mně to přišlo divné, když bylo cca 32 ve stínu. Sáhla jsem jí na čelo a bylo jasno, vrátila jsem se s ní do kempu. Tam jsem jí naměřila 39,6 °C. Večer se přidal dost hnusný kašel. Druhý den jí bylo líto, že nemůže s ostatními zase do hor. Byla plná energie, určitě by tu procházku zvládla. Ale chápala, že a proč nesmí. Že i když se cítí dobře, tak pro tělo by to nebylo dobré, to musí odpočívat a bojovat s nemocí.
@Al35 píše: Více
Jo tak chápu, u samoživitelek je to fakt těžké.