Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Jak mluví vaše děti v tomto věku, umí slovesa časovat? Všimla jsem si, že ten náš někdy pěkně časuje a jindy používá infinitivy. Zatím jsem neodhalila, jestli to závisí na konkrétním slovesu nebo to dělá, když je zabraný do příběhu, který vypráví. Někdy mi připadá, že infinitiv se mu snadněji vyslovuje. Co na to říkáte vy, zkušenější matky? Je to normální nebo bych to měla víc řešit? ![]()
Zatím bych neresila, ale moje deti v tomhle věku teprve začínaly mluvit, kolikrát nedaly dohromady celou větu. Plus mluvily v opačném rode ![]()
Dala bych tomu cas do 4 let a pak bych objednala na logopedii. Ono stejne ted vetsina deti potrebuje nejakou logopedickou peci a cekacka je pul roku. Tak by to pak zkouknul odbornik a poradil, co s tim.
@Oriseka píše: Více
On to nedělá vždycky a jinak mi přijde, že na svůj věk mluví dobře…jasně, neumí r, ř, k a třeba mu dělá problém, když je víc souhlásek za sebou, ale to mi připadá normální. Jinak mluví ve větách, souvětích, furt něco vykládá, vymýšlí si vlastní příběhy. Já bych se ráda logopedii vyhla. Fakt by mě zajímalo, proč dneska tolik dětí na logopedii chodí.
@Pauznuto nam se děti ve 3,5 letech teprve nejak rozpovidali a ta gramatika byla také špatná. Na 3 lete prohlídce nam pediatr rekl, že když nebudou schopni nam ve 4 letech schopni odvypravet, co delali ve skolce, tak logo. Takže jsme opravdu ve 4,5 letech logo vyhledali a super. Chodili rok, jednou měsíčně, pak jsme obcas cvicili doma a bylo to prinosne. Na zapis do školy opravdu moc hezky mluvili, včetně r a ř, ale (!!) bylo jim už čerstvě 6. Ale ve 3,5 letech opravuj, rikej, jak je to správně a čtěte, povidejte, ale nějak bych to neřešila ![]()
Stejně stará dcera mluví myslím velmi dobře, používá složitá slova a dlouhá souvětí. Infinitivy nepoužívá, ale také má ještě spoustu chyb - občas něco špatně vyskloňuje, ráda si vymýšlí vlastní slova. Plus má několik špatně zafixovanych slov (vidím leva místo lva). Takže bych si s občasným špatným časováním nedělala ještě hlavu, co tak pozoruji ve školce, tak je to úplně běžné.
@Pauznuto Můj názor… pokud je problém jen ten „infinitiv“ (nesprávné časování sloves, občas) a špatná výslovnost u pár hlásek, ale všechno ostatní funguje a hlavně je schopný mluvit i v rozvinutějších větách, neviděla bych tu problém, a ještě bych si i troufla mu dát čas a jen bych ho opravovala.
Zaujala mě poslední otázka v odstavci, tj. proč dnes chodí na logopedii kde kdo. Nemám teda k ruce žádnou statistiku, ale když si vzpomenu na své dětství, na logopedii skutečně moc dětí nechodilo. Ale taky si pamatuju, že mnohem víc dospělých mělo nějakou vadu řeči, která by se při troše snahy a práce dala odstranit (typické bývalo ráčkování nebo špatná výslovnost sykavek). To už se dnes taky tolik nevidí. Takže v něčem je to opravdu asi jako s fixními rovnátky
, ty v mém mládí taky moc lidí nenosilo, dnes je to naprosto běžná věc. Posunul se zřejmě standard toho, co lidi považují za potřebné řešit.
Ale také jsem slyšela, že prý přibývá dětí, co má problém s řečí. Ani teda ne jenom s výslovností hlásek, ale že nemluví dlouho vůbec nebo nejsou schopné dát dohromady ucelenou větu (špatná gramatika). Tady už nedovedu říct, jestli je těch případů objektivně více, nebo je to jen o tom, že se posunulo pojetí toho, co se pro určitý věk považuje za normální a toleruje se. Nebo jestli tyto děti dříve prostě skončily v nějakém typu speciální MŠ a ZŠ a nebyly tak vidět? Nevím.