Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Je to malé mimino. Nechtěj po ní zázraky. Víš jak jsou zajímavé ruce a nohy? Víš jak je zajímavý svět? Že mimino ve 4 měsících nemá radost z táty, mi přijde úplně normální.
Neřeš to tolik, jinak se úplně vystresujes. Nepozoruj ji a dej jí čas. Kdyby to dělala ještě za rok, tak bych už asi lehce zpozorněla. Ale teď je malinká.
Ja bych to nenazvala problemem. Ale kdyz mas takovy pocit… moje deti tento problem take mely. Jako male opravdu nevitaly tatu s otevrenou naruci. A to ani kdyz byly starsi. Kam by melo dite v autosedacce nebo kocarku koukat?
Jako speciální pedagog chci jen dodat, že třeba určení autismu u dětí je běh na dlouhou trať, ale určitě se nepozná už ve 4 měsících… Ve 4 měsících, se teprve začíná pořádně vyvíjet zrak u dětí https://coopervision.cz/…-prvnim-roce klidně si o tom něco přečti…
Je jasné, že se děti zaměří spíše na barvy a tvary než na osobu jako tokovou… Zatím bych byla v klidu…
tak za rok už bych to začala řešit… Ale teď je to asi normální vývoj…
Za prvé se vyvíjí zrak, tak malé dítě dobře nevidí, za druhé vím, že separační úzkost se objevuje kolem 7. měsíce, kdy vzniká silná vazba na matku - vztah se do té doby vyvíjí, vzniká. Ve 4 a půl měsících je dítě krátkozraké a všechny podněty jsou stejně zajímavé, nohy a ruce možná víc, než nějaký táta, který s dítětem celý den není, protože je v práci. Neviděla bych za tím žádnou poruchu a přestala bych panikařit a hledat problém, kde není.
@VeronikaKakaka píše:
Ahoj, trápí mě jedna věc. Moje dcera je ve 4,5 měsících téměř bez očního kontaktu. Usměje se obcas, ale jakoby bokem, dřív s námi zvatlala, ale teď si zvatla jen sama pro sebe a od nás se odvrací. Nejraději je sama a spíš než hračky pozoruje své ruce a nohy. Když tatínek přijde z práce, neprojeví vůbec žádné nadšení a skoro se na něj nepodíva. V kočárku a v autosedačce v podstatě jen kouká před sebe. Pediatricka se nad tím nepozastavuje, ale mne už to připadá divné. Měl jste někdo podobný problém? Díky!!!
Ahojky, jak to s dítětem dopadlo prosím?
Ahoj, trápí mě jedna věc. Moje dcera je ve 4,5 měsících téměř bez očního kontaktu. Usměje se obcas, ale jakoby bokem, dřív s námi zvatlala, ale teď si zvatla jen sama pro sebe a od nás se odvrací. Nejraději je sama a spíš než hračky pozoruje své ruce a nohy. Když tatínek přijde z práce, neprojeví vůbec žádné nadšení a skoro se na něj nepodíva. V kočárku a v autosedačce v podstatě jen kouká před sebe. Pediatricka se nad tím nepozastavuje, ale mne už to připadá divné. Měl jste někdo podobný problém? Díky!!!