Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Riky69 píše:
No rozdíl to je. Hlavně v tom jestli táta je a ona řekne, že není tak už je to lež a to dítko na to přijde ať až teď nebo za pár let. Já si myslím, že je hlavně důležité tomu dítěti ukázat, že je maminka srovnaná s rozchodem, že za to to dítě nemůže, pokusila bych ho zkontaktovat představit a pak už je na otci jak se s nastalou situací vyrovná a jak se zachová? To dítě chce jen vidět člověka, který je jeho táta. Já bych si tipovala, že mu bude okolo 4-5 let. Možná se setkají jen jednou, možná i dvakrát. Ale pořád je to lepší než lhát.
No ja jsem ponekud radikalnejsi, ale to je jen muj postoj. Ten, kdo dite nevychovava, nestara se o nej, neutira mu nudle u nosu a necte pohadky… pro me neni otec, ale dodavatel biologickeho materialu. Nejsem si jista, jestli diteti vice neublizi nezajem nez docasna neexistence. Ale to si zakladatelka musi rozmyslet sama. Otce bych nejspise sama kontaktovala a rekla mu to. Ale to by tak bylo asi vsechno, ze bych vyvijela nejakou dalsi iniciativu, to fakt ne.
Zakladatelko, myslím, že pokud ti chodí výživné, tak víš jak otce kontaktovat a asi tak úplně volné mu dítko není. Určitě bych se spojila s otcem, abych znala jeho reakci. Vím, že každý to má jinak, ale každá mince má dvě strany. Třeba by i otec chtěl, jen neví, jak by jsi ty reagovala a co o něm dítě slyšelo, taky mu třeba nechce plést hlavu. Je to těžké, určitě se s otcem spoj, myslím, že pro dítě je důležitá jak matka, tak otec.
![]()
@Janha rozumím tomu, jak to myslíš, rodič je ten kdo se stará…
akorát tady nejde až tak o ty rodiče, jako o to dítě.
Je přirozené, že každý chceme někam patřit. Člověk si potřebuje uvědomit jaké je jeho místo, z čeho vzešel. A když otec není, tak je to neúplné. Nehledě na to, že děti mají často sklony si ty chybějící rodiče idealizovat…
Já moc nesohlasím ani s těmi názory, že maminka byla blbá a vybrala špatného tatínka. Prostě každý máme matku a otce, i když se tak nechovají a tyto dvě osoby mají na náš budoucí život velký vliv.
Takže se spíš přikláním k tomu napomoci ke zlepšení vztahů (vím, že když někdo nechce tak s tím nic neuděláš), snažit se obrušovat hrany s tím, že to není že bych nějak omlouvala nebo pomáhala partnerovi, který si to nezaslouží, ale že to dělám hlavně pro své dítě.
@Janha Já s tebou souhlasím a právě mě se opravdu vyplatilo holce v tomhle nelhat a kdo jí zpoldil ví, ale táto říká někomu jinému. Sama protože chtěla. Zná svého biologického otce, ikdyž se nevídají a zároveň ví, že já ani ona za to nemůžeme.
@Malaga no to rozhodně mu zavolám až se malej bude ptát, nechal mě těhotnou…utekl astím že se necítí..a já budu mu volat a říkat, že malej se na něj ptá…rovnou bych,,otci,,dala ránu mezi oči, kdyby přišel..stím kde byl. když se malej narodil, když jsem snim seděla po magnetické rezonanci a plakal žízní a hladem, kde byl když jsem se dozvěděla diagnizu, cvičila vojtovku, slavila první narozeniny. vánoce..moje číslo má, mohl kdykoliv zavolat…
@Malike jsi nejspíš právem naštvaná na otce svého dítě, možná máš pravdu, že by zasloužil tečku mezi oči…
ale tvůj syn za to nemůže a jde tu hlavně o něj, ne o to, že jeho otec je hajzlík. I kdyby byl zavřenej a já nevím co, pořád to bude jeho otec, pokud nedá svolení a nedojde k adopci, tak už právně nikdy žádného jiného mít nebude (neříkám tátu, říkám otce)…
@samanta2208 kdyby tvůj táta byl takový hrdina, cestu k tobě by si našel…
@Malaga já doufám že tátu jednou mít bude…co se týče otce dítěte..naštvaná je slabé slovo. zřekl se mě, zřekl se malého…já od něj nic nechci, jen to…aby se držel svého a mě a syna nechal do budoucna být, nerada bych aby se oběvil, zjistil že na to nemá a dítěti udělal v duši spoušt jakou táta udělal mě. ![]()
@Malike to mě mrzí, že máš takové starosti.Bude lépe, neboj.
@Malike Tak,ale v tém případě je vidět, že nejsi s rozchodem vyrovnaná, protože nejde o to co bys mu řekla ty, ale jde o to že to dítě chce znát konkrétní osobu, takhle většinou tápe a po ulici kouká na každého druhého a říká si je to třeba on??? Tomu dítěti je jedno co jste si vy dva udělali, ale jen chce přiřadit obličej ke slovíčku (táta), když se na to podíváš z téhle stránky, možná ti bude lépe?
Jinak zakladatelka si myslím vyrovnaná z rozchodem je, jen se bojí, že by to mohlo ohrozit její pozici jako té která se starala, ve dne v noci několik let, ale právě to hraje ve tvůj prospěch zakladatelko. Právě proto tě to dítě miluje, na něj je „jen“ zvědavé. ![]()
@samanta2208 jediné, s čím s tebou musím souhlasit je, že máma tvou výchovu skutečně zanedbala. To jako bez diskuse
@Riky69 ale otec se o něj zajímat stejně nikdy nebude, je to jen hypotéza…a ano, tohle v duši zanechá ránu, která se zahojí za delší dobu, ale jizva tam zůstane…a je fakt že to bolí víc než dost i po dvou letech.Nebo spíš mě to bolí teď, když jsem si zase hezky roznimrala ránu.
Já chápu že dítě bude zvědavé, to jsem byla taky..ale co mám dělat. Já jsem v téhle situaci být nechtěla…on opustil nás, ještě jsem mu po narození poslala mms s fotkou syna…to že nechal mě, je mi jedno, ale on opustil syna.
Neda mi nereagovat…
@Malike me taky opustil tehotnou, delal problemy, dlouho se to stupnovalo… ale u tebe mi prijde ze tady nejde ani tak jak je skontaktovat, ale jak diteti rict, ze zadny tatinek nebude… coz je smutne…
ja uz jsem nekolikrat taky resila otazky na tatinka, ale vse se da rozumne diteti s ohledem na jeho vek, povahu vysvetlit… rozhodne lhat a stvat ho proti nemu nehodlam, jednou se podilal na tom ze je, tak ma na to pravo, u nas zatim zadny kontakt nebyl, je to uz pet let, nikdy se nesetkali, kdyz nepocitam porodnici, ale to si jednou budou muset vyrikat sami, kdyz budou mit zajem oboustranni…
branit nebudu a nechci, ale musi k tomu dite dozrat psychicky, je to preci jen cizi clovek se kterym se bude muset nejdrive jednou seznamit…
moji rodice se rozvedli, nejdrive jsem vyrustala s mamkou, pak s tatou, ale nikdy jsme si k sobe cestu nenasli… mama me proti nemu nikdy nestvala, nelhala mi, ja si udelala nazor sama a rada bych aby to u nas bylo stejny… deti nejsou blbe, to musis mit v prvni rade na pamati, cokoliv udelas, by se jednou mohlo proti tobe obratit, tak si rozmysli dobre co udelas ![]()
@Riky69 S tím naprosto souhlasím
. Lidi jsou totiž „úchylní“ na svoje příbuzné, i když na ně třeba nadávají a zdá se jim, že je nenávidí, ale stejně po nich nepřestanou toužit. Není to jenom čistá zvědavost, je to takový pud, člověk si nemůže pomoct. A čím je příbuzný bližší, tím je to pouto silnější. Proto jsou lidi žhaví do sestavování rodokmenů a podobných blbin.
Já vubec netuším jak mu to říct, ještě je čas…ale děsí mě ta chvilka, jak mu rozumně tohle vše vysvětlit..