Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Ukecana15 Existuje rozsudek o svěření Tvé dcery do péče babičky?
Jinak, vyprav se na místně příslušný OSPOD (úřad, v místě, kde má dítě trvalý pobyt), tam ti poradí, co udělat.
Příspěvek upraven 01.10.18 v 21:32
@Jana206 píše:
Tak to je jiná rovina problému. I kdyby se babicka o dítě doteď starala,nemá pravo si ji nárokovat. Pomohla,ale pořád je to babička. Nepredhazuj zakladatelce,ze někomu vezme své dítě.Jde hlavne o to,aby jí byla udelena plná právní odpovědnost,není to automaticke,musí si pozadat z duvodu plnoletosti.Pokud babička bude odporovat a zadatelka bude porad nezaopatrenym dítětem,byť zletila,babicka může dostat i urceny styk s vnuckou.
Nic ji nepredhazuji, jen jsem se snazila ji rict, at se na to podiva z pohledu jeji matky. Jelikoz zakladatelka nereaguje na nase otazky, tak tezko rict, jak to cele doopravdy je.
Uprimne buhvi, proc ji ma ona v peci. Bylo by fajn znat jeji verzi. Porad se na ospodu.
@solip Zletilostí prostě zakladatelka nabývá plnou rodičovskou zodpovědnost a rodičem je ona, ne babička. Pokud bude mít zakladtelka vhodné podmínky pro převzetí dítěte do péče, nikdo jí v tom nemůže bránit.
Příspěvek upraven 01.10.18 v 21:30
@Jana206 Ano to je mi jasné že to nejde jen tak na dobré slovo. Normálně bych s dcerou oblítala úřdy a souhlasila bych aby jí bylo dítě právně vráceno.
@j.a.n.i1 jj švagrová chtěla svatbu ale napřed ji právě museli zplnoletit aby se mohla vdát. Tchánovci s ní museli na úřad a souhlasit s tím. Ovšem je ro nějakých 15 let zpátky, jak to je teď, to nevím
@olomoučanda píše:
@solip Zletilostí prostě zakladatelka nabývá plnou rodičovskou zodpovědnost a rodičem je ona, ne babička. Pokud bude mít zakladtelka vhodné podmínky pro převzetí dítěte do péče, nikdo jí v tom nemůže bránit.Příspěvek upraven 01.10.18 v 21:30
Ale ja prece nepisu, ze ma ta jeji mama pravo ji branit v prevzeti pece, chapu, ze po pravni strance je rodicem zakladatelka. Pisu jen to, ze treba neni nutne hned utikat na soud a navzajem si vyhrozovat, ale ze by treba pomohlo si promluvit, aby zakladatelka pochopila, proc ta jeji mama se stehovanim nesouhlasi. Mluvim tady o tom, ze to muze jit vyresit i normalne, lidsky a ne hned resit, aby babicka vnucku uz nesmela vidat a nebo naopak babicka nahlasovala unos…
Pokud soud jednou rozhodl o svěření dítěte do péče babičky,nestačí oblitat úřady a souhlasit a není to o tom někomu vyhrožovat soudem…Toto rozhodnutí může změnit zase jen soud,svěřit dítě do péče někomu jinému - matce.
Je víc forem a zakladatelka nepíše,jaká situace u nich v rodině je. Dítě mohlo mít oba nezletilé rodiče a mohlo být svěřeno do pěstounské nebo porucnicke péče prarodicum.
@olomoučanda píše:
@solip Zletilostí prostě zakladatelka nabývá plnou rodičovskou zodpovědnost a rodičem je ona, ne babička. Pokud bude mít zakladtelka vhodné podmínky pro převzetí dítěte do péče, nikdo jí v tom nemůže bránit.Příspěvek upraven 01.10.18 v 21:30
Může si tedy dítě vzít a odejít hned teď a nemusí se nikomu zpovídat a nic neporuší? Pokud nabývá plnou rodičovskou zodpovědnost ihned v den zletilosti, kdo má právo se jí ptát či kontrolovat, jestli má nějaké podmínky? Proč by to kdo dělal, jestliže se ona dnem zletilosti stane rodičem? Kdyby bylo dítě v děcáku a ona by tam dnem plnoletosti nakráčela, že je tedy teď matka, mohla by vzít dítě z postýlky a odejít kamkoliv? Není to nějak jinak?
@Kobliha51 Proto jsem se ptala, zda existuje rozsudek (zakladatelka to nepíše, ale zřejmě ano, pokud není druhy rodič zletily, dite musí být někomu svěřeno) Ano, dnem zletilosti nabývá rodičovskou odpovědnost. Ale v případě, ze je dite rozsudkem svěřeno do pece jiné osoby, pripadne je v nějakém zařízení, musí nejprve podat navrh na svěření do pece k soudu. A původní rozsudek se musí zrušit.
Příspěvek upraven 02.10.18 v 14:04
@olomoučanda píše:
@Kobliha51 Proto jsem se ptala, zda existuje rozsudek.
A jak jinak by dítě mohlo být svěřeno do péče babičky, než rozhodnutím soudu?
@Luboš P píše:No, pokud někdo jen řekne, ze je dite někomu svěřeno do pece, nejednou jsem se přesvědčila o tom, ze žádný rozsudek nemají. Proto jsem se vyloženě ptala. Nic jiného v tom nehledejte.
A jak jinak by dítě mohlo být svěřeno do péče babičky, než rozhodnutím soudu?
moje máma jí ma v péči protože jsem nebyla zletila když jsem porodila a abych si mohla dodělat školu.. se socialkou jsme dohodnutý že až si dodělám školu tak se sepíše k soudu že chci malou zpět ale doma nam to neklape a s přítelem chci jít pryč. ze socialní pracovní jsem už o tom mluvila a půjde to težko aby mi jí dali do péče
@Ukecana15 Dobre to zvaž. Pokud na tom trvas, mas možnost podat k soudu navrh na svěření si své pece a ta par měsíců bude jednání. Budeš muset prokázat, ze nás pro dite vhodne prostředí, ze ho uživis. Jestli by nebylo lepší dokončit školu a taky poresit vztah s mámou.
Dobrý den moje matka má v péči moje děti ale oni tam být nechtějí musím podat na soud ohledně děti ze tam být nechteji? A musím se matky ptát jestli mi dá děti nebo si je můžu kdykoliv vzít