Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Elilen v klidu. pokud se rozhodneš očkovat tak máš pořád dost času. záleží jak moc se bojíš nemocí. to už je na individuálním zvážení. nicméně můžeš očkovat ve schématu 2+1 a aby si pořád splnila vyhlášku o očkování tak můžeš očkovat 10,12 a 18 měsíců
sám výrobce vakcíny GSK staví schéma 2+1 jako rovnocenné ke 3+1 se stejnou účinností a ušetříš dítěti jednu dávku. na Slovensku se očkuje 2+1 v rámci povinného kalendáře naprosto běžně
@smotlaska u mě toto přímo kontrolovali, samozřejmě že to pak dr. napsal do toho formuláře jednou větou že do školky může a nepsal tam žádné podrobnosti ale očko teda kontroloval dávku po dávce zda máme, alergie a ostatní jen tam řekl máte nemáte a víc neřešil!
@martulkasloník nemá cenu se dohadovat. každá strana má vždy argumenty které jí přesvědčí. moje tchýně je o očku proti polio doživotní mrzák (vakcinace v roce 1960) a já sama při očkování málem zemřela…
je na každém aby osobně posoudil do jaké míry se bojí nemocí a kolik se bojí NÚ vakcíny. u mě díky zkušenostem strach z NÚ převážil
@paola white jsi hodná děkuju, já se s ním pokusím domluvit, on je hodný, když jsemnřekla, že nechci pneumokoka, tak jen řekl, že počkáme klidně po druhém roce, že už bude stačit jedna, tak třeba taky bude v pohodě, kdyby ne, tak ti ráda napíšu, kdyby to nevadilo a utluču ho paragrafama ![]()
@paola white no jo no však proto píšu že nechci na toto téma debatovat, dle mě si to musí promyslet vždy mamina co je pro ní lepší, já to beru tak že bych si vyčítala že se malá něčím nakazila jen proto že já jí nenechala naočkovat. ale to je fakt na jiné téma, ber to tak že je plno lidí kteří mají následky z očka a plno lidí co zemřelo že očko neměli ![]()
@Elilen rok před školou není povinný:) Školka je povinna přijmout předškoláka. Hodně lidí si to plete. ![]()
Můj syn do školky, nejspíš taky nepůjde. Já mu se nenechám vydírat. Ještě nevím jak to udělám. Ale asi ho zapíšu na nějaký kroužky, aby byl v kolektivu a bude ho hlídat babička a budu jí za to něco platit.
No, uvidíme. Já stále doufám, že se to změní a tohle vydíráni skončí. ![]()
@terinka4444 píše:
@paola white klasika, první dávka v devíti týdnech, to mi tvrdili, že je to jen vyrážka, pak za 4 týdny, to už se vysypala celá, nějak jsem umazala a po té třetí dávce jsem ji dávala do kupy půl roku, teď má jen hnusný flek pod kolenem, ve vláskách a za ušima, tam to má do živýho masa, ale tedy stojí mě to nemalé úsilí, a v pondělí jdeme na roční prohlídku a bude ji chtít naočkovat, kdybych vydržela alespoň do konce května, abych ji pak hned odvezla k moři, pneumokoky jsem nedala vůbec a z MMR mám hrůzu, já nejsem neočkovací typ, z těch nemocí mám vítr, ale koukat se pak na malou a celé dny ji držet, aby se neškrábala, to je děs a doktor jen řekne, že to nemá v takovém rozsahu, bodejť, když ji v tom nejhorším neviděl, poslal nás ke kožní, ta řekla atopák, smiřte se s tím a že má novinku, vytáhla časák a tam reklama na ovesnou koupel, tak jsem jí říkala, že v tom ji koupu už dva měsíce a ona, že prý kde jsem to sehnala, běžné pytlíky z DM, co je tam mají 100let, prostě skvělý odborníka jediný dětský širko daleko. Nastudovala jsem to a vychytala sama, s velkým úsilím a teď má přijít hexa a ona je v podstatě čistá, jenže nebude
![]()
![]()
![]()
Změnila bych dr a neočkovala už ani za nic. Mám jednu skvělou v Praze, jezdím za ní z Bratislavy ![]()
Mozna je duvod toho, ze ve skolce maji byt ockovane deti ten, aby byly chranene ty deti, ktere ockovani mit nemohou a taktez chodi do skolky. Mam dite, otere ma jasnou kontraindikaci a nikdy mmr mit nebude. Pokud vubec bude moct jit do skolky, zak doufam, ze proockovanost tam bude vysoka.
@sovicka1 a víš že třeba MMR se očkuje živou vakcínou a cca 14 dní po očkování může být dítě bacilonosičem? tudíž je mnohem pravděpodobnější že se tvoje dítě nakazí od čerstvě očkovaného děcka než od toho neočkovaného ![]()
@paola white a proto se děti očkují v 15 a 2 letech kdy ještě nejsou ve školce:-)) já teda se priorixu bála a tak jsme malé dali při druhé dávce mírnější režim, nechodili jsme do heren, bazénů atd. a byli jsme víc doma, právě proto že jsem věděla že může mít sníženou imunitu, že by mohla někoho nakazit mě ani nenapadlo, mladší děti které ještě očko nemají za sebou kolem sebe nemáme
@martulkasloník to je super že k tomu máš rozumný přístup. jedna moje známá byla s prckem den po očko na tbc v bazéně a hrozně se divila proč si klepu na čelo ![]()
bohužel ne všichni jsou tak ohleduplní a svoje dítka dočasně separují, což je vlastně i pro jejich dobro
Edit: ale i v těch 15 měsících může dítě chodit do jeslí…
@martulkasloník píše:
@paola white já jsem velký zastánce očkování takže na toto téma bych asi nerozváděla diskuzi ale můj dr. vím že není typ co by do něčeho nutil, sama jsem se ptala na několik nadstandartních očkování a sám mi řekl ať je nedávám(např. neštovice, rotavir atd.) nebo ať s tím počkám rok dva(klíšťata, žloutenka atd.), takže to fakt není člověk který by o tom neměl páru a šlo mu jen o prachy. ale toto fakt důsledně kontroloval. jinak moje teta zemřela před 70 lety na záškrt takže můj názor je že očko důležité je!
No promiň, ale důvod že teta umřela před 70lety na záškrt. Ona dneska je medicína úplně jinde…
Jako dávat všechno očkování je fakt zbytečné a MMR je lepší dávat až po 2 roce života, kdy už má dítě vybudovaný imunitní systém líp. Jinak to že doktoři to řeší protože ví je směšné. je spousta imunologů kteří své děti neočkují vůbec, proč asi
Jinak jedné známé doktorka řekla " tak prý lepší očkovat v zimě, že pokud bude mít reakci, bude ji mít kdykoliv a že je lepší očkovat takhle podle toho, jak se to má…že prý pokud bych očkovala třeba až za rok dva, že ty děti pak mívají zarděnky " Naprostá blbost, takže obvoďáci vědí úplné prd ![]()
@paola white píše:
@sovicka1 a víš že třeba MMR se očkuje živou vakcínou a cca 14 dní po očkování může být dítě bacilonosičem? tudíž je mnohem pravděpodobnější že se tvoje dítě nakazí od čerstvě očkovaného děcka než od toho neočkovaného
Vím, že je to živá vakcína, ale určitě je nebezpečnější dítě s příušnicema než dítě čerstvě naočkované MMR. Věř mi, že o MMR něco vím - právě proto, že jeden můj syn tu vakcínu mít nemže.
Pokud jsou děti ve školce očkované, tak se můj syn nebude stýkat s čerstvě naočkovaným dítětem ![]()
Nic to nemění na tom, že proočkovanost chrání imunodeficitní děti. Že očkování dává jistou solidaritu.
Nezpochybňuju, že očkovat dítě třeba v 15ti měsících je brzy. Ale o tom já přece vůbec nepíšu.
Mně připadá 15 měsíců brzy. Myslím si, že by se schéma mohlo celkově změnit, třeba první dávka před školkou a druhá dávka před pubertou.
Já mám na očkování dvojí pohled… je ho podle mě moc a je ho brzy, zároveň bych chtěla chránit své nemocné dítě - což vytváří v mých názorech určitý konflikt ![]()
@sovicka1 píše:
Vím, že je to živá vakcína, ale určitě je nebezpečnější dítě s příušnicema než dítě čerstvě naočkované MMR. Věř mi, že o MMR něco vím - právě proto, že jeden můj syn tu vakcínu mít nemže.Pokud jsou děti ve školce očkované, tak se můj syn nebude stýkat s čerstvě naočkovaným dítětem
Nic to nemění na tom, že proočkovanost chrání imunodeficitní děti. Že očkování dává jistou solidaritu.
Nezpochybňuju, že očkovat dítě třeba v 15ti měsících je brzy. Ale o tom já přece vůbec nepíšu.
Ale víš co, vrchní hranice není a přeci nemůžou rodiče jako ty chtít, aby jiní svoje děti očkovali brzo jen proto, aby chránili ty vaše
Rodič očkováním brzo riskuje zdraví a bohužel někdy i život svého dítěte
Já nechci být solidární s cizíma dětma, mě jde jen o to moje. Je to hnusný, ale je to tak a mít moje dítě AE či podobné, naočkovat ho nenechám a budu sobec. Solidarita by mě vůbec nezajímala
Edit: To nemyslím nijak zle, jen prostě náš malej měl po hexe taky špatné reakce a MMR bych takhle brzo prostě nedala ani náhodou. Mám imunologa a ten sám doporučuje nejdřív ve dvou letech, lépe až po 10 roce ![]()