Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Ba-stet já si s ním taky moc nerozumím, mě přijde ve všem strašně nepeclivy
přesně takový pocit jsem měla taky, záplavy slz, že jsem špatná mama a podobně, takže chápu
navíc já už se bojím na cokoliv zeptat, protože vždy mě tak usadí a kouká na mě, jakobych spadla z jiné planety
Takže taky jsem se přišla poradit sem ke zkušeným maminkám, navíc každé dítě je jine a podle mě doktor neodkojil ani jedno, aby mohl dělat z prvorodicek úplne blbky
já právě taky načítám a díky tomu jsem tak často měnila um, protože nikde není psáno, že zelená stolice je zdravá ![]()
Jak tu zaznelo, uplne ti pokonil kojeni, pitoma
Nenech se nervovat a neposlouchej ani uplne mimo rady kamaradky. Vrat se ke Kendamilu, nedelej ji v brise paseku!
S prikrmama opatrne, ne vsechny deti to snesou takhle hrr…plno ma ta streva a zazivani jeste ve vyvoji a proste se musi fakt pomalu, aby se spis neublizilo. Opravdu nejdriv zeleninu, pak maso, pak ovoce, posruone jogurt, zloutek, lepek… Ne hlavne vse hned a jeste nedejboze s piskotem
uz tak toho na ni bylo dost a dost najednou…
Jinak mala na fotce vypada uplne v pohode, zadne podvyzivene dite. Nekteri dr jsou na facku, tak se nenech rozhodit! ![]()
Příspěvek upraven 20.10.20 v 22:47
@LáraBabet píše:
@Ba-stet já si s ním taky moc nerozumím, mě přijde ve všem strašně nepeclivypřesně takový pocit jsem měla taky, záplavy slz, že jsem špatná mama a podobně, takže chápu
navíc já už se bojím na cokoliv zeptat, protože vždy mě tak usadí a kouká na mě, jakobych spadla z jiné planety
Takže taky jsem se přišla poradit sem ke zkušeným maminkám, navíc každé dítě je jine a podle mě doktor neodkojil ani jedno, aby mohl dělat z prvorodicek úplne blbky
já právě taky načítám a díky tomu jsem tak často měnila um, protože nikde není psáno, že zelená stolice je zdravá
Zelena stolice neni zdrava u kojeneho, ale v UM je pridane zelezo a zpusobuje prave tu zelenou barvu. Vekem to zazivani zacne fungovat lip a barva se meni, pokud UM diteti sedi
vetsinou cca kolem roka (samozrejme kazde dite je jine) se to rozsekne a vidis, zda mu neco v jidle vadi, pripadne drazdi, apod…
@Kukacka123 malá mi právě i jako kojena kakala sice horcicove hovínko, ale po 8-12 dnech, dostává laktobacily
právě mi ta zmíněná kamarádka řekla, že nejlépe se nevyhovující um pozná tím, že je zelená stolice a dítě neprospívá a já nikde nemůžu najít jak poznat, že ji to um sedí?!
@LáraBabet píše:
@Kukacka123 malá mi právě i jako kojena kakala sice horcicove hovínko, ale po 8-12 dnech, dostává laktobacilyprávě mi ta zmíněná kamarádka řekla, že nejlépe se nevyhovující um pozná tím, že je zelená stolice a dítě neprospívá a já nikde nemůžu najít jak poznat, že ji to um sedí?!
Ano, plne kojene deti dokazi vse stravit a vylucuji i mene casto. To mi treba rekl i sam pediatr. Probiotika davej dal.
Nesedici UM (co vim od kamaradek) poznas spis tak, ze se dite krouti a ma bolebrich, nekadi vubec, ma zacpy, tvrde brisko, nafoukle, place, je neklidne, pripadne hleny, nitky krve ci krev ve stolici (to byva u abkm). Osobne bohuzel nevim, mozna nekdo rekne vic. Dcera byla kojena, UM nemela. Neprijala ho ani po ukonceni kojeni. Navic mi neprijde, ze by ti neprospivala. Ne kazde miminko musi byt uplne sumo. Mala vypada spokojene. Tak se nenervuj, i to z tebe citi ![]()
Skoda toho kojeni…
Příspěvek upraven 20.10.20 v 23:01
Všechno už bylo řečeno, hodně důležitá je i genetika- pokud jste vy s manželem (nebo klidně třeba babička, po které mimino je) hubení/drobní, tak bude i malá, to se taky často opomíjí..
@LáraBabet píše:
@Kukacka123 malá mi právě i jako kojena kakala sice horcicove hovínko, ale po 8-12 dnech, dostává laktobacilyprávě mi ta zmíněná kamarádka řekla, že nejlépe se nevyhovující um pozná tím, že je zelená stolice a dítě neprospívá a já nikde nemůžu najít jak poznat, že ji to um sedí?!
Ale prosím tě, prď na chytré kamarádky a doktora. malá je nedonošená. Narodila se s 2,5kg, v půl roce měla 6, v roce 7kg. Doktor vytáhl růstový graf a naznal, že je na spodní hranici percentilu, a že se v něm drží. Víc není třeba. Zkus si vaše hodnoty zadat tam, a uvidíš. Kojené dítě klidně nemusí kakat 10 dnů, a pokud se nekroutí a je v pohodě, pak není problém.
Myslím, že zelená stolice je při UM normální. U kojeného bych to řešila.
Vyměň doktora, pokud ho nedokážeš usadit a nebo aspoň neposlouchat a odkývat a jet si svoje. Zdravé dítě fakt hlady neumře. jeď v klidu příkrmy, jedno UM, prckovi dej klidně čaj nebo vodu. Dr. si UM plete s mateřským. Tam není potřeba dávat na pití nic moc navíc.
@pazitka píše:
Všechno už bylo řečeno, hodně důležitá je i genetika- pokud jste vy s manželem (nebo klidně třeba babička, po které mimino je) hubení/drobní, tak bude i malá, to se taky často opomíjí..
Asi tak. Dr. kouknul na mě a říkal, že je prostě drobná po mě. já taky byla drobný prcek.
@LáraBabet taky to vidím na zbytečně pokazene kojeni a rozhasene trávení. Měsíční přírůstky máte hezké, v půl roce zdvojnásobení váhu taky, tak nechapu, o co doktorovi jde. Nehledě na to, že to očividně bylo zbytečně, když ti malá přibírá pomalu i teď. Holt jsou deti, které nikdy faldikate nebudou, ale to není nic špatného. Pro srovnání, moje dcera měla v půl roce o kilo víc, než tvoje, ale narodila se s porodní váhou o víc než kilo a čtvrt větší. Svou porodní váhu v půl roce zdvojnásobila s oběma ušima odrenyma a nikdo nic neříkal. Je naprosto zdravá, jak fyzicky, tak mentálně. Intelekt sice s výživou souvisí, ale podle mě to někteří pediatri trochu moc hroti. Nevěřím, že může utrpět intelekt dítěte v civilizovaném světě, pokud nemá nějakou metabolickou poruchu nebo pokud nemá rodiče magory, kteří mu neposkytnou plnohodnotnou stravu a krmí ho třeba moukou s vodou.
@Miasmata píše:
Primář dětského oddělení mi tvrdil, že dvojnásobek porodní váhy v půl roce je optimální přírůstek. V roce by to měl být trojnásobek.
S tím dvojnasobkem bych ještě tak souhlasila, ale ten trojnásobek v roce je podle mě hooodne orientační. To by oba mi synové museli mít v roce 12kg a dcera 10,5kg. Kluci měli s bidou 10kg a dcera 9kg. Já jsem jako dítě měla s porodní váhou 3,5kg v roce 8kg. A co tak sleduju v okolí, nejsme zdaleka sami. Hodně kamaradek mělo děti s porodní váhou kolem 4 kil a 12 kilo v roce neměl skoro nikdo. A když jo, tak se zase řešilo, že přibírá moc
.
@LáraBabet změnila bych doktora a to velmi rychle.. V čem neprospívá by mebfakt zajímalo. Ano, neznam porodní váhu, ale na nedonosence je velká, evidentně spokojená
divím se, že k takovému dr ještě chodíte ![]()
@LáraBabet tohle jsem našla během minutky na Googlu, hned první odkaz na otázku,, barva stolice po UM".
@Hoa Mai Ale tak snad každý normální člověk (Dr) ví, že nejsme stroje, abychom byli všichni stejní
Jasně, je to orientační. Dcera měla taky méně než trojnásobek, ale Dr byla spokojená. Jen prohlásila, že je drobek, ale že je holka, tak to nevadí a aspoň nemá (zatím) sklony k obezitě ![]()
Ještě mě napadlo, zjisti si info o vývaru z ovesných vloček ![]()
Tak taková doktorka by u mě už končila.. a pokud neprospívala z mateřského mléka budila bych v noci a kojila, alr podle mě je to taky tím že se narodila dříve ![]()