Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Natahni mu minutku, pak rekni uz to zvoni, konec koupele. Nebude mit tolik vztek na Tebe. Mrnata mivaj problem s ukoncovanim prijemnejch cinnosti no..
Vzteka se a vztekat se bude, než pochopí, že se svět netoci kolem něj.
Vysvětluj, dopředu upozorní, co se bude dít, nicméně tímhle si projde každé dítě a je to v pořádku.
A ne, plačící děcko není konec světa. Ony se musí s frustraci setkat a naučit se s ní vypořádávat. Úkolem řidiče je připravit dítě do života, ne ho udržovat non-stop happy.
Domlouvat nemá smysl - prostě tomu nerozumí. Ale je lepší domlouvat klidným hlasem, než se chytit do jeho vzteku a začít křičet…
Zkusila bych nařídit dva budíky tak aby je slyšel. JEden po cca 10-15 minutách (podle toho jak dlouho ho tam chceš nechat) a další po další minutě, co ten první zazvoní. Až zazvoní ten jeden, tak řekni - až to zazvoní podruhé, tak jdeme ven a až zazvoní, tak ho vyndej, osuš, namazej a pak ho něčím zaujmi, aby se přestal vztekat.
Jasně že s tím bude nesouhlasit, roste ti do věku že si všímá může ovlivňovat okolí tím co dělá a jasně že nechce ukončit to co ho baví. No co už.
Když budeš ty dva budíky a vyndavání používat důsledně, tak se časem naučí, že první zvonění, budeme končit a nebude to pro něj takový šok, že je v něčem zabraný a najednou mu to máma bere.
To koupání si s pláčem nespojí, to ho pořád baví, jen holt je prostě nespokojený s tím, že to končí - není to nic, co by se zarylo někam hluboko a dělalo nějaké obtíže.
Zároveň bych možná zvážila, jestli náhodou není v době, kdy ho dáváš koupat už přetažený (to kolik toho přes den vydrží se průběžně mění) a jestli by nestálo za to nějak upravit čas, kdy do té koupele jde - pokud je už unavený, tak pochopitelně ta frustrace z toho, že ho taháš z vany je mnohem silnější, no.
@Tarjei píše:
Natahni mu minutku, pak rekni uz to zvoni, konec koupele. Nebude mit tolik vztek na Tebe. Mrnata mivaj problem s ukoncovanim prijemnejch cinnosti no..
Jo, tohle je dobrý nápad, časem si zvykne, že přes to nejede vlak.
Až bude větší, bude se s ním dát domluvit.
Jak dlouho to koupání trvá? Je vážně takový problém tam s ním být tak dlouho dokud sám chce? Můj malý se taky koupe rád, beru to jako super předspánkové uklidnění, pouštíme si u toho pomalé písničky a když je nálada, tak zpívám. Prostě děláme si to tam spolu hezký. Určitě to není napořád, ale prostě ho to teď baví…
@Limi123 jasne. A klidne dvoji zvoneni, jak doporucuje Ou. Ja jsem zkusena, prostredni dite ma autismus, takze metody jak na dite se kterym se nedomluvis slovne mam zmaknuty ![]()
Mame v koupelne hodiny s barevnymi cislicemi. Vzdycky male reknu, az bude velka rucicka tam a tam (na zelene, cervene - podle toho, jak se to hodi), pujdes ven z vody. Jedeme takhle cca 1,5roku. Taky zacala kolem roku a pul protestovat s koncem koupani. Ted uz ji rikam i cislice (strasne ji zajimaji jakakoliv cisla) a funguje to paradne. Kdyz uplyne cas, upozornim na hodiny, ona se podiva a sama se zacne hrabat z vody. ![]()
Já děti ve vaně nechávám, dokud tam chtějí být, ať tam dřepí klidně dvě hodiny, vodu si kdyžtak dopustí teplou a varhánky nevadí, oni se nerozpustí. Ale je fakt, že ji nenapoustim každý den, spíš tak jednou za týden a jinak rychlá sprcha.
Když vytrváš, po nějaké době pochopí, že vztekání nemá smysl. Všechny moje děti milují vodu a kolikrát se i ten 7letý se mnou hádá, že prostě ven nepůjde. Půjde
. Překvapivě nejlíp funguje ten nejmladší, to víš, že to taky zkouší, ale když to už nejde jinak, tak ho prostě vytáhnu s řevem. Jejich zdraví je mi přednější než to, že si skvěle promrzlí pohrajou
. Sem tam jsme s manželem volili ještě dost zákeřnou metodu, že jsme otočili kohoutek na ledovou vodu, a když si děti jakože chytře chtěli pustit do prázdné vany vodu, aby se zahřály, tak spustila studená, lekly se a samy velice rychle vanu opustily. Tenhle fígl už tedy prokoukli, ale občas to ještě funguje
.
@jahodacervena tak ono asi spis jde o zpusob komunikace, dneska nechce z vany, zitra nebude chtit jet v aute se zapnutym pasem, pozitri bude chtit k snidani cokoladu (umyslne davam prehnany priklady). V 16m je proste doba, kdy je vse v rezii ditete, pryc. Jasne, at so uzije koupel, ktera ho bavi, ale nekdy i zabavny veci koncej.
@jahodacervena píše:
Jak dlouho to koupání trvá? Je vážně takový problém tam s ním být tak dlouho dokud sám chce? Můj malý se taky koupe rád, beru to jako super předspánkové uklidnění, pouštíme si u toho pomalé písničky a když je nálada, tak zpívám. Prostě děláme si to tam spolu hezký. Určitě to není napořád, ale prostě ho to teď baví…
U nás v tomhle věku tak… Hmm… Dvě hodiny a stejně často z vody s brekem ![]()
Když byl čas a venku hnusně, koupali jsme se třeba celkem 3, 4 hodiny denně a stejně z té vody nechtěl ![]()
My jsme to řešili tak, že jsme odvedli pozornost naší malé, když se vztekala že nechce z vany nějakou oblíbenou hračkou, zvířátkovým ručníkem ( takový ten co má kapucku se zvířecí hlavičkou, dobře nahřátým ) a pod. Není to ideální řešení ale fungovalo to a vztekání časem upadlo, když si zvykla, že se může těšit na něco dalšího po koupání.
To bylo u nás období rev do vany, řev z vany. Rev prevlikam plinu, řev oblíkám, rev svlékám, řev jdeme ven, řev jdeme domů. Já jsem to zkoušela různé. U nás prostě holt byl řeč a za chvilku nebyl. Ono jí to cca po půl minutě přešlo. U nás prostě herecké dramatické vystoupení.
Jo a to nemluvím o věcech jako mytí hlavy čištění zubů, daní čípku či sirupu proti horečce… Či jiných nepříjemných věcech.
@Limi123 Hele já kdybych mohla, tak jsem v létě ve vodě taky celý den. Myslím si ale, že každý dospělý má svoje oblíbený činnosti, které je schopen věnovat pozornost klidně 2-3h (filmy/knihy/prochazky/tanec…). Chápu že je to pro zakladatelku asi náročné, ale třeba to bude výborný plavec 🙂 🙂.
Navíc ty děcka v tomhle věku se prostě seknou do činnosti a nic jiného nevidí, to je naprosto normální a my dospělí bychom si z toho mohli brát příklad, pač kolik z nás umí žít takto v přítomnosti. Nikdo, pořád někam spěcháme a přemýšlíme, co jiného už bychom dělali.
Zdravím
Mám 16 měsíčního chlapečka, který se vzteká, když ho vytahuji z vany. On je to hrozný vodomil, hraje si s kyblíčkama, cáka vodu a směje se u toho jak mesíček na hnoji. Nechávám ho tam co to jde, ale po nějaké době je voda už studená a on má úplné varhánky na rukou i nohou. Zkoušela jsem i nejprve vodu vypustit a myslela si, ze když bude sedět v prázdné vaně, tak ho to nebude bavit a půjde ven dobrovolně ale to ne. Že je vana prázdná mu je úplně šuma fuk. Takže teď tak posledních 14 dni naše koupání vypadá tak, že jde se strašným řevem ven a rukama se plácá do hlavy (občas i kyblíčkem, když mu zůstane v ruce). Zkoušela jsem mu i na rady jiných “domlouvat” jako: už jsi krásně umyty, tak pojde ven nebo Vodička je už studena tak aby si nenastydl a pod. Ale podle mě to ještě nechápe. Nemáte někdo nějakou radu, tip jak na to? Nechci aby měl koupání, které tak miluje spojené s pláčem