Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
kdy vaše děti přestalo trápit bříško? Máme 7 měsíčního chlapečka a stále ho trápí bříško, ale pouze v noci. Nevím už tak nějak co s tím. Každá noc je hrozná, některá míň některá víc. Probudí se tak kolem 1, začne plakat, kroutí se, propíná se, zatíná bříško. A takhle je to až do rána. Bříško mu mažu krémem Pupík masiruju několikrát za noc. Davám mu Biogaiu, předtím jsme dávali biopron a nevidím zlepšení. Taky už jsme místo espumizanu zkoušeli nějaký balonix, co nám dala místo toho espumizanu lekarnice. Když je nejhůř, tak mu dávám pár kapek babycalmu, ten někdy na chvíli pomůže. Už ani nevím, co mu mám dávat večer k jídlu..davali jsme rýžovou kaši od různých značek (mléčnou i nemléčnou), teď jsem zkusila mlíčko s kaši a o něco lepší to bylo, ale ne o moc. A pak jsem zkusila mlíčko s kaši od Hami a katastrofa. Svého mlíka už mám málo, takže to by mu nestačilo, tak nevím jestli dávat tu kaši nebo UM, jestli to bude lepší. Máte tip čím to zlepšit, co bych mohla ještě udělat, aby ho to tak netrápilo. Já už jsem docela zoufalá a malej je ráno taky pak unavenej stejně jako já. Pokud mi někdo nechce poradit nebo podpořit a chce mi napsat jen jízlivý komentář, tak si ušetřte čas a nepište prosím. Díky
Dej mu spíš nějakou polívku nebo normální jídlo na večeři, kaše ho akorát zalepí a bříško může bolet z toho
@Asiina píše:
Dej mu spíš nějakou polívku nebo normální jídlo na večeři, kaše ho akorát zalepí a bříško může bolet z toho
No, to jsem zapomněla napsat, že už jsem zkusila to i prohodit, že večer jsem mu místo té kaše dala zeleninový nebo masozeleninovy příkrm a u toho se mi vztekal když jsem to dávala večer, takže jsem to zase přehodila zpět jak jsme to dělali původně zelenina v poledne a večer kaše a to je s tím v pohodě, sní mi to bez vztekani. Polívku jsme ještě nezkoušeli, tak to bychom mohli vyzkoušet.
Ta kaše muze fakt delat zle takhle večer na spaní, v podstatě jsou to jen sacharidy/cukry, muze to být na spaní proste těžký do žaludku.
Co zkusit vysadit veškeré probiotika, mazání a léky na bolesti? Někdy proste ty věci nadělají neplechu větší než bez nich.
A zkusili jste někdy na nějakou dobu eliminovat ze stravy věci, které by mu mohly vadit? Teoreticky i bílkoviny kravského mléka?
Vysadila bych vsechny „leky“ vcetne Vigantolu, jestli davas.
Vecer zadny mliko ani kasi, kasi bych davala na snidani a vecer polevku, husty zeleninovy nebo domaci dlouho tazeny vyvar, ten streva zklidnuje.
Hodne bych kojila, nevim proc by mleka melo byt malo. MM obsahuje prirozena probiotika, takze klidne dokojit po kazdem jidle.
Tipuju, že má nějaký druh potravinové alergie a na noc se to (úplně typicky) koncentruje. Začala bych tím, že bych vysadila vše, co obsahuje BKM (včetně změny UM).
@PepiKo píše:
Ta kaše muze fakt delat zle takhle večer na spaní, v podstatě jsou to jen sacharidy/cukry, muze to být na spaní proste těžký do žaludku.
Co zkusit vysadit veškeré probiotika, mazání a léky na bolesti? Někdy proste ty věci nadělají neplechu větší než bez nich.
Dneska jsem mu tu kaši zkusila nedat a dala mu jen UM od nutrilonu, tak uvidíme, jestli to bude lepší. Poslední asi 4 dny už jsem mu nedávala ani ten babycalm, jen jsem mu mazala to bříško. S těma probiotikama jsme to teďka měli tak, že jsem mu davala ten biopron, ten asi nijak nefungoval nebo neměla jsem ten pocit, pak nějakou dobu nic a teď asi teprve potřetí jsem mu dala tu biogaju. Tak to asi ještě pár dnů zkusím dávat, třeba to bude lepší, 3 dny jsou přece jen asi krátká doba. Nebo myslíš, že by bylo lepší i tak to vyřadit?
Syn trpěl na bolení bříška opravdu hodně, výrazněji pomohly až laktobacílky a ještě pořád dáváme Balonix, s ním je to taky lepší. Ještě teď v 6 měsících se ale v noci sem tam vzbudí s křikem a potřebuje ponosit, aby změnil polohu a prdíky se uvolnily. Večer dáváme normálně UM, dohušťuji trochou kašičky. Když po večeři dobře odkrká, je pak noc výrazně lepší. Za nás je zelenina na noc hloupost, většina z ní buď staví, nebo nadýmá, navíc pořádně nezasytí… Ale tohle má každý jinak, co člověk, to názor. Má váš synek pravidelnou stolici? Nemívá třeba zácpy nebo tak?
@Paja-Maya píše:
Syn trpěl na bolení bříška opravdu hodně, výrazněji pomohly až laktobacílky a ještě pořád dáváme Balonix, s ním je to taky lepší. Ještě teď v 6 měsících se ale v noci sem tam vzbudí s křikem a potřebuje ponosit, aby změnil polohu a prdíky se uvolnily. Večer dáváme normálně UM, dohušťuji trochou kašičky. Když po večeři dobře odkrká, je pak noc výrazně lepší. Za nás je zelenina na noc hloupost, většina z ní buď staví, nebo nadýmá, navíc pořádně nezasytí… Ale tohle má každý jinak, co člověk, to názor. Má váš synek pravidelnou stolici? Nemívá třeba zácpy nebo tak?
No my jsme s tou zeleninou taky nebyli na noc spokojení. Jako úplně pravidelně stolici nemá..někdy 1× denně hodně někdy 3× po částech, ale problém s vyprazdňováním si myslím, že nemá, nikdy jsme nemuseli používat tu rektalni rourku nebo něco takového. A ani to není tak, že by se u toho nějak trápil.
@SussieS píše:
A zkusili jste někdy na nějakou dobu eliminovat ze stravy věci, které by mu mohly vadit? Teoreticky i bílkoviny kravského mléka?
Jo to jsem zkoušela, když byl syn ještě mnohem menší. Vyhýbala jsem se nadymavym jídlům i těm mléčným a bylo to pořád podobný. A teď už skoro nekojim..
@Lucie_Sx píše:
Vysadila bych vsechny „leky“ vcetne Vigantolu, jestli davas.
Vecer zadny mliko ani kasi, kasi bych davala na snidani a vecer polevku, husty zeleninovy nebo domaci dlouho tazeny vyvar, ten streva zklidnuje.
Hodne bych kojila, nevim proc by mleka melo byt malo. MM obsahuje prirozena probiotika, takze klidne dokojit po kazdem jidle.
Mám ho málo. Právě po jídle, ne teda po kazdem ho kojím..vetsinou tak 3× za ten den a cuca tak 1-3 a někdy se vzteka hned někdy po těch 3 minutách a to z obou prsou. A když si zkouším odsát tak neodsaju ani 5ml.
@starostlivamaminka píše:
No my jsme s tou zeleninou taky nebyli na noc spokojení. Jako úplně pravidelně stolici nemá..někdy 1× denně hodně někdy 3× po částech, ale problém s vyprazdňováním si myslím, že nemá, nikdy jsme nemuseli používat tu rektalni rourku nebo něco takového. A ani to není tak, že by se u toho nějak trápil.
Teď pššt, jako bych nic neřekla (všichni víme, že se to nedoporučuje), ale - zkoušela jste ho dávat spát na bříško? Syn v noci na zádech vůbec nemohl spát, pořád se budil a plakal. Zkusili jsme ho dát na bříško a ejhle - spal mnohem líp. Občas kňournul, ale vzbudil se třeba jednou dvakrát za noc, buď na prdíky, nebo z hladu. Máme monitor dechu, bez něj bych se hodně bála, ale spaní na bříšku mu vyhovovalo mnohem víc, takže jsme to tak prostě dělali. Po krmení odkrkal, šel si lehnout na záda, aby neblinkal, po cca hodince jsme ho otočili. Někdy spal i celou noc. Třeba by střídání polohy pomohlo i vašemu synkovi, kdo ví? Nic jiného mě asi nenapadá, myslím, že už jste sama vyzkoušela, co se dalo.
@Paja-Maya píše:
Teď pššt, jako bych nic neřekla (všichni víme, že se to nedoporučuje), ale - zkoušela jste ho dávat spát na bříško? Syn v noci na zádech vůbec nemohl spát, pořád se budil a plakal. Zkusili jsme ho dát na bříško a ejhle - spal mnohem líp. Občas kňournul, ale vzbudil se třeba jednou dvakrát za noc, buď na prdíky, nebo z hladu. Máme monitor dechu, bez něj bych se hodně bála, ale spaní na bříšku mu vyhovovalo mnohem víc, takže jsme to tak prostě dělali. Po krmení odkrkal, šel si lehnout na záda, aby neblinkal, po cca hodince jsme ho otočili. Někdy spal i celou noc. Třeba by střídání polohy pomohlo i vašemu synkovi, kdo ví? Nic jiného mě asi nenapadá, myslím, že už jste sama vyzkoušela, co se dalo.
Je fakt, že má v postýlce hnízdečko, takže spí jen na zádech. Kdyby ho tam neměl, tak se pravděpodobně sám přetoči na bříško, ale nějak si ho nedokážu představit, že by na něm usnul. Když je na břichu, tak je jak surikata a hlavu nepolozi ![]()
@starostlivamaminka píše:
Je fakt, že má v postýlce hnízdečko, takže spí jen na zádech. Kdyby ho tam neměl, tak se pravděpodobně sám přetoči na bříško, ale nějak si ho nedokážu představit, že by na něm usnul. Když je na břichu, tak je jak surikata a hlavu nepolozi
Tak to máme úplně stejné.
I manžel brzy pochopil, že musí dávat synka na bříško, když opravdu spinká, jinak že je to cesta do pekla. Na zádech usne sám, ale na bříšku nikdy. Naopak na bříšku spí klidněji a déle, a to jak přes den, tak i v noci. Přes den ho taky nechávám usnout na zádech a otáčím ho až ve chvíli, kdy mu dudlík čouhá z pusinky jako cigáro. ![]()