Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Chápu tvé obavy, taky jsem je měla, když dcerka objevila a používala w sed. Zkus to tolik nelámat přes koleno, dej dítěti čas a průběžně se občas snaž navést do šikmého sedu, i když tak dlouho nevydrží. Třeba ho to časem přejde. ![]()
Já bych šla tvrdě " po něm" a sed neustále do zblbnutí opravovala do šikmého, střídavě na obě strany. Když už bude sedět, snažila bych se ho v té poloze co nejdelší dobu zabavit, aby si jí fixoval.
Do toho by měla fyzioterapeutka poradit, jak posilovat šikmé břišní svaly a stabilizovat pánev.
Pracuju ve školce a kolikrát na ty děti jen koukám a bolí mně to za ně. Některé ještě v pěti letech jinak sedět neumí, děsivě se hrbí, mají pokřivené kotníky, u cvičení se ukazuje, že nemají absolutně aktivní střed těla..
Byla bych opravdu pes a zuřivě to potírala.
Naše seděla (respektive sedí) taky hodně ve w sedu, teď má 16 měsíců. S pediatričkou jsme se o tom bavily na roční prohlídce - to ještě nechodila - a doktorka říkala, že dokud leze, moc by to neřešila, že to je pro to dítě jednodušší, že si z toho w sedu snadno popoleze, natáhne se pro něco atd., a že by bylo ale záhodno, aby s tím přestalo postupně s nástupem chůze. A že nás může poslat na fyzioterapii, ale že je tam jednak strašný nával a bůhví, kdy by nás vzali, a že prý nám tam stejně pravděpodobně řeknou to, že jí ty nohy máme dávat při sezení dopředu, když si sedne do w. A že my žádné jiné potíže nemáme, tak by nás tam spíš nehnala, pokud o to nějak enormně nestojíme.
Známé holčička měla víc různých pohybových nešvarů a na fyzioterapii s ní chodili - a právě k tomuhle měli taky akorát pokyn, jí ty nohy furt dávat dopředu.
No, takže jí ty nohy dávám dopředu (teď už i stačí říct, aby si je tak dala a ona si přesedne sama) a musím říct, že když na to opravdu myslím a opravuju jí, tak si začíná čím dál častěji i sama rovnou sedat správně, už určitě tak 50:50.
Jinak, jestli vozíš doteď v korbě, to jsi teda ultrasrdcař, já jsem dala do sporťáku v 10 měsících a to nejsem žádný zastánce brzkého sporťáku. A nesedí ti náhodou i v té korbě do w? To bych si myslela, že by bylo naopak kontraproduktivní - o to delší dobu stráví v té „špatné“ pozici. Určitě bych ho už do sporťáku dala.
(jen dodám, že jsme ji taky nikdy neposazovali - ale dle doktorky ten w sed už de facto sed je, akorát v blbé pozici, takže z něj se „posazovat“ může, respektive má)
(jo, a já ve w sedu sedím nejraději celý život, přijde mi to pohodlné a praktické při sezení na zemi, tak teď se snažím to před malou nedělat, no…
)
Opravuj, opravuj, opravuj…je to na palici, ale nic jiného nepomůže. Jakmile si to dítě zafixuje špatný sed, bude se ti to veeelmi blbě odnaučovat.
(To říkám jako máma hypermobilní dcery, která má problém s kyčlemi a w sed je pro ni automatická pozice ještě v 9 letech
)
Dcerka takhle seděla do 15-tého měsíce. Pak se naučila chodit a zároveň klasicky sedět.
Dobrý den, mám chlapečka 13 měsíců, co leze, obchází nábytek, ale nesedí, respektive sedí pouze ve w sedu, výjimečně kleci. Chodíme na fyzio, kdy mi pořád říká, že když je na čtyřech musím mu zadek natlačit na jednu stranu, aby pochopil, jak se dostat do sedu, ale on tak být nechce, někdy udělá na jednu stranu vysoký šikmý sed i sám, ale ve chvilce je zase na čtyřech a ve w sedu, jsem už z toho špatná, co s ním? Neměly jste některá taky takový problem u dítka? Jinak jsme ho nikdy neposazovali, jezdil do teď v korbě na kšírách, ale jak je zima, tak ho potřebuju dat do fusaku, takže teď už párkrát ve sporťáku v polosedu byl, nevím, jak jinak to udělat, v korbě samozřejmě ležet už nechce..moc děkuji