Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, možná už nějaká diskuze proběhla a já ji nezaregistrovala, v tom případě se omlouvám, ale chtěla jsem se zeptat, zda máte své děti napsané v občance. Vím, že to lze, ale nevím, zda je to nutné. Samozřejmě pro vycestování ano, ale v tom případě budeme pravděpodobně stejně pořizovat pas. Spíš jsem potřebovala vědět, kdy by to mohl někdo vyžadovat, protože de facto jediným dokladem o dítěti je rodný list a průkaz pojišťovny. Díky předem za odpovědi.
Nevím, kde to vzal, ale manžel tvrdí, že děti v občance být musí.
Pamatuju si, že jsem kdysi dokonce četla, že na jméno dítěte přišel doporučený dopis a rodičům to nechtěli dát, neměli ho zapsané v OP.
Já si první holku zapsat nechala, teď, až se narodí druhá, udělám to znovu a tentokrát toho využije i manžel a nechá si zapsat obě holky - tu starší zatím nemá.
Já myslím, že to být nemusí, ale mě se to líbí:)
Mám tam napsaného manžela i dítko… Asi je to k ničemu, možná pokud máš hodně a hodně dětí, aby sis nemusela pamatovat rodný čísla ![]()
Díky, díky, jak tak sleduju, tak to málokomu je úplně jasné
. Pro jistotu asi bude lepší tam zajít. Jen jsem se stále nějak neodhodlala. Jistota je jistota a čert nikdy neví, že? ![]()
určitě ho tam mít nemusíš, je to dobrovolné a na nic to nepotřebuješ ![]()
Tak dobroš, jestli je to tutovka, tak tam ve středu nepoběžím ![]()
Jmeno ditete, popr. manzela je nepovinny udaj - zapsat muzes ale nemusis…
Ahoj,
já tam malou zapsanou mám, protože má jiné příjmení než já, tak abych nemusela pořád chodit s rodným listem.
Kája
Buzumburo, pracuji na poste a pokud nemas dite v obcance, tak sebou musis nosit rodny list ditete. Podle meho je lepsi ho tam mit. Treba vseobecna zdravotni pojistovna posila penize i mesicnimu miminu, ktere si logicky penize vyzvednout nemuze. Kolikrat rodice rodny list zapomenou doma, a pak jsou zbytecny konflikty. Kdyz je ratolest v OP je to v poho, protoze tu ma clovek u pokazde u sebe.
Kája píše:
Ahoj,já tam malou zapsanou mám, protože má jiné příjmení než já, tak abych nemusela pořád chodit s rodným listem.
Kája
Ja tam mam obe deti ze stejneho duvodu ale povinne to neni. Je to i fajn kvuli rodnym cislum, OP nosim vsude sebou a nemusim tahat nejake papirky kde to je sepsane ![]()
určitě to je nepovinný údaj. mě to říkali na matrice, když jsme měnili občanku kvůli trvalému bydlišti. ale já si tam nechala zapsat manžela i dítě, abych měla po ruce RČ. Jinak pokud jde o manžela, tak ani na zapsání v občance vám na poště nevydají doporučený dopis nebo dobírku - musíte mít vystavený průkaz zmocněnce. ale to už je zase trošku z jiného soudku ![]()
Bužumbura píše:
Vím, že to lze, ale nevím, zda je to nutné. Samozřejmě pro vycestování ano, ale v tom případě budeme pravděpodobně stejně pořizovat pas.
Ahoj, nejsem si úplně jistá, ale mám za to, že občanka slouží jako doklad v zahraničí pouze pro tebe, ne pro díte! To musí mít vlastní pas!
Ale zaslechla jsem, že snad od března už zase bude možné zapsat dítě do pasu…
Ahoj obnovuji diskuzi protože tato je přeci jen nějaký ten rok stará. Čekáme druhý dítě a zajímalo by mě zda si po narození dítěte musim nechat udělat novou občanku aby tam bylo dítko zapsané, u první dcerky jsme si jí měnit museli kvůli změně trvalého bydliště takže se to tak hezky sešlo že jsme si tam dceru nechali rovnou zapsat, a pokud to povinné není myslíte že i tak je lepší si nechat druhé dítě zapsat? přeci jen aby jsme tam měli jedno a druhé už ne
navíc nejsme s přítelem svoji a i druhé dítko bude mít jiné přijmení než já tak jestli už i kvůli tomu
děkuju za odpovědi ![]()
@MarDen Děti už se do OP nezapisují ani nepovinně. Mám aktuální OP, skrz změnu bydliště. Jen se mě úřednice zeptala zda chci uvést stav. Poněvadž už ani manžel není nepovinná položka.