Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to naprosto normální, ráno než se sejde více dětí, i odpoledne. Přijde mi zbytečné aby ráno dejme tomu o půl 7 byli ve školce všechny učitelky, když tam jsou třeba jen tři děti, to samé odpoledne.
Ahoj ja tohle ještě nezažívám, ale za 3 roky mě čeká to samé, babičky nemají zájem o syna vůbec, je mu 7.měsíců, jua se po rodičovské chci vrátit do práce, akorat tam se dělají převážně 12-ctky a přítel dělá dlouhý a krátký týden…sice mi všeci říkají, neřeš, času je dost do té doby, ale to tak uteče, že se nenaděju a malý půjde do školky a jak to budem dělat hlavně s tím vyzvedáváním opravdu netuším…
Proč anonymní?
![]()
U nás ve školce je prostě tak akorát učitelek a aby to vyšlo, tak taky přesunujou děti do jiných tříd
, my to stíháme tak aby nemusel díky tomu že jsem na RD, ale kdo vyzvedává v 5, to prostě musí přijmout. Je to někde jinak? ![]()
A teda je u nás ve školce dost kroužklů, takže ty děti co tam chodí jsou s tím lektorem.
Ahojky, jsem učitelka, pro malý děti, který si teprve na školku zvykají tohle spojování opravdu není nejlepší, bohužel to většinou jinak nejde. Časem si na to děti zvyknou a kolikrát i chodí rády do jiné třídy, protože tam mají jině hračky, nebo si tam najdou kamaráda.
Zkusila bych to ještě chvilku nějak zvládat a pak postupně jí tam nechávat dýl a hlavně jí psychicky připravit na to stěhovaní, některý děti se bojí, že je třeba maminka nenajde apod. tak jí to pořádně vysvětlit a za chvilku to bude zvládat v pohodě ![]()
U nás ve školce je to taky tak.. ráno první učitelka přijde.. za půl hodiny po ní druhá… většinou si ještě chvíli teda spolu posedíme a popovídáme co budeme s dětmi dělat. řešíme různé potíže s adaptací dětí. poradíme se..
a odpoledne opět svádíme děti do jedné třídy a tam je už jen jedna paní učitelka..
Pro některé děti je to potíž. Např. dnes jsem byla na poradě a klouček - nový od září plakal a odmítal vstoupit do té spodní třídy… naštěstí jsem přišla a odvedla si je už k nám nahoru. Je to tedy běžná - šetřící praxe ve školkách..
Zkus to malé vysvětlit naladit jí, že si prohlídne jiné - nové hračky v jiné třídě, že jsou tam taky moc hodné paní učitelky.. anebo bych zkusila když pro ni přijdeš dřív vyzvednout ji.. a dojít se podívat s ní do té druhé třídy aby se seznámila s prostředím i učitelkama v té třídě. určitě by měly vyjít vstříc..
a neboj se.. pokud to zatím nejde.. a zkusila jsi… tak vydrž.. jak si zvykla ve školce.. určitě to dokáže i v jiné třídě. jen to trošku déle trvá..
Příspěvek upraven 04.10.12 v 18:55
I u nas se schazeji do 6:45 v jedne tride (jinak mame ve skolce 4 tridy) a odpoledne jedna trida nejede vubec, dalsi maji omezenou dobu. Kdo tam ma deti do ctyr, jsou pak vsichni v jedne tride. Ucitelek je ve skolce sedm, to myslim, ze si deti rychle zvyknou.
Naše Gabča chodí do školky druhý týden, ale už několikrát se stalo, že byla v druhém oddělení, protože už tam bylo málo dětí, u syna to zase bývalo ráno, když byla školka od šesti, tak do sedmi bylo otevřené jen jedno oddělení, protože bylo jen pár dětí… dcera to snáší v pohodě, do školky se těší a změnu třídy a paní učitelky nijak neřeší, nevadí jí to…
Ale zažila jsem dnes ráno scénku, když tatínek vedl do školky holčičku a ta se zastavila venku před vchodem a zaboha nechtěla jít dál a křičela, že tam nechce… nakonec se nechala přesvědčit a šla dovnitř, ale pořád pobrekávala…
Asi to chce čas, ono si dítě zvykne… ale určitě záleží i na povaze dítěte, některé si asi bude zvykat déle, někdy mu nesedne paní učitelka, nebo některé z dětí… no chce to otrkat se… věřím, že to časem bude lepší…
Jsem úplně jiný případ (na RD a vyzvedává babička :vděčnýsmajlík: ), ale vím, že u nás jsou děti do 7 hodin v jedné třídě, teprve pak se distribuují do svých tříd, a odpoledne zase nějak před 4. hodinou se shromažďují do jedné třídy. My to tedy neabsolvujeme, protože chodíme na 8 a vyzvedáváme po obědě, ale já zrovna mám děti, kterým je učitelka absolutně putna… nové učitelky, zástupy v případě nemoci/úrazu, atd. - teď zrovna na dva týdny úplně cizí paní učitelka a syn se ani nezmínil - někdy si říkám, jestli to vůbec zaregistrují
. Naopak v jiné třídě byli oba kluci vždycky rádi, protože tam prostě jsou jiné hračky.
Více tříd je normální, ráno ve školce se scházely všechny děti v jedné třídě. Zhruba v půl osmé se rozdělily a odešly s učitelkami do svých tříd. To samé bylo po 15hod, když se všechny děti spojovaly do jedné třídy. Kmenová třída měla své dvě učitelky, ale často tam chodily i jiné učitelky (suplování, nemoc..)
Tak u nás toto naštěstí není protože Mates by nějaký stěhování blbě zvládal..taky je cíťa
pokud je třeba přesun, jdou velké děti do malého oddělení
@Petra Z píše:
pokud je třeba přesun, jdou velké děti do malého oddělení
U nás to tak bývá, je to jaksi logičtější
Ono je to omezení i hodně kvůli tomu, že do školek chodí opravdu hodně dětí maminek na mateřské. Nechci prosím tímto vyvolat žádnou diskuzi, která se zvrtne. Ale v naší třídě jsou snad 2/3 dětí, které chodí prostě na dopoledne nebo si je maminky berou hned po odpočinku, protože jsou prostě doma. Já pracuju, takže zažívám téměř totéž a pro ty ostatní děti je to stěhování celkem těžké co jsem si všimla, snad jen ty předškolní jsou už v klidu. Je fakt a chápu, že tam učitelka kvůli pár dětem pracujících nemůže sedět v jedné třídě.
Jen bych ráda předeslala že to není výmysl nás - učitelek, ale ředitelek… které šetří na mzdových prostředcích.. je to prostě zřejmě nutné… a ušetří tak dost..
jen to holt ze začátku některé děti špatně snáší..
U nás bylo to samé, ráno se scházeli v jedné třídě, když jich bylo víc jak 20, tak otevřeli další a tak to šlo až do 8mi hodin, kdy se sešly všechny dítka a každé šlo do svého oddělení. Odpoledne to samé. Stres to nikdy pro toho mého nebyl, tak nevím. To samé je teď s družinou… ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Mám takovou prosbu, podělíte se o zkušenost jak to děláte? Máme tříletou dceru s manželem, chodí do školky, zatím ještě není úplně v pohodě, ale žádná katastrofa s adaptací naštěstí taky ne, občas si popláče, ale jinak do kolektivu se snaží zapadnout. Jsme na všechno sami s manželem, babičky pracují a hlavně nemají moc zájem se zapojovat do pomoci kolem dítěte, myslím občas vyzvednout ze školky, nic víc neočekávám už ani. My chodíme do práce na plné úvazky, zkrácený mi nepovolil zaměstnavatel. Problém je v tom, že mi před 15 hodinou třeba dceru chtějí odvádět i s jinými dětmi do zase vedlejší třídy než zavřou, je to tak i ráno a prostě ten kolotoč neznámých učitelek je horor a hrůza pro dceru než si zvykne. Zatím to plácáme, aby jsme ji včas vyzvedávali, ale nejde to do nekonečna.
Máte někdo zkušenost s tím, že děti jsou během dne ve více třídách? Jak to zvládají? Je to opravdu pro ně velký šok a stres? Občas mi připadá, že učitelky by nejraději, aby tam byla dopoledne a měly větší klid, ale nechci na ně házet špínu, jsou bezvadné a dělají maximum, ale jejich představa je asi tak nejlépe chodit do školky od 8 do 12 hod.