Dluh u VZP

Anonymní
26.11.13 10:06

dluh u VZP

Holky potřebuji poradit. Přítel si neplatil před lety zdravotní ani sociální a před třemi lety mu došel dopis, že tam, má dluh 34 tisíc. On to ale neřešil a až ted chci po něm at mu dají splátkový kalendář. Ale spíš mě zajímá jestli ten dluh mohl narůst nějak vysoko nebo zůstane na té částce a ještě mě zajímá, zdali se dohodnou na splátce třeba 1500kč, jestli se může poslat i větší částka třeba 5 tisíc, přez léto jsme na tom finančně lépe než přez zimu… Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Run
20807
26.11.13 10:08

Dluh narostl, pokud si dál neplatil. Pokud pak začal platit, rostou mu penále a to víc než dost. Pokud dlužnou částku zaplatí najednou, je možné, že mu penále odpustí. Při splácení postupně asi ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.11.13 10:09

Dluh samože narostl, protože tam každý den nebo měsíc naskakuje penále. Ať urychleně dohodne splátkový kalendář (snad už to nemá exekutor). Jinak ano, můžete posílat i víc, každopádně je vždy potřeba platit tu minimální dohodnutou sumu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
354
26.11.13 10:15

A pokud bude platit pravidelně a splatí vše, tak je možné, že mu část penále odpustí. To je případ z blízkého okolí. Vždycky lepší s nimi komunikovat a dohodnout si i minimální splátku než ignorovat a pak držet v ruce dopis od exe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2992
26.11.13 10:21

Teď jsem to řešila, splátkový kalendář se dá pořídit jen na penále, plus tam jsou ještě nějaké navíc nějaké jakési spešl, které ti mohou odpustit, ale to se řeší až po splacení penálý, na pojstné není splátkový kalendář, dají ti prostě č. účtu a var. symbol a plať to jak se ti chce po jakejkoliv částkách. Po splaceení penálý už dluh nenaskakuje. Ať si zajde na pobočku VZP a oni mu tam vše vysvětlí, jsou v pohodě ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.13 10:30

Tak můj manžel(tehdy jsme ještě nebyli) měl dluh u VZP 11000 a penále bylo 32000.Zaplatil dluh 11000 a penále mu bylo odpuštěno.

• Citovat
  • Upravit
30556
26.11.13 10:38

@Idril no já to taky řešila a splátkový kalendář mu dali normálně na dlužnou částku, penále část odpustili :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2992
26.11.13 10:43

@catherine100 divné, já to řešila asi v červnu a bylo mi řečeno tohle. Možná to dřív bylo jinak :nevim: fakt jen píšu to co mi tam řekli

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30556
26.11.13 10:45

Já teda až v srpnu :mrgreen: ale bez problémů, jen jsem vyplnila formulář…mají v tom nějaký bordel…ale jsou v pohodě, dá se domluvit vše…
Achjo, ti chlapi tak rádi strkaji hlavu do písku, přitom se to dá snadno vyřešit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.13 11:09

A myslíte si, že když tam má dluh 34 tisíc, že s penálem to bude dělat do 100 000? :/

• Citovat
  • Upravit
897
26.11.13 11:11

Pozor, pokud je dlužná částka na pojistném, penále roste stále. Je to 0,01 nebo 0,05 promile za každý den prodlevy platby, takže záleží, jak je dluh starý.

Takže zažádat o splátkový kalendář na dlužné pojistné a současně podat žádost o prominutí penále.

Jinak co se týká prominutí penále, je řešeno, až když není žádná dlužná částka na pojistném. Ve vyúčtování je to oddělené, na pojistné a penále jsou pro platby 2 odlišné bankovní účty. A k poslednímu dotazu, je samozřejmě možné hradit více, pokud budete mít. Přeji hodně štěstí, ale nebojte, VZP je v tomhle dost vstřícná

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
897
26.11.13 11:15

Ještě bych ráda dodala, že je možné a ne vyjímečné, že se odpustí penále celé, v žádosti je nutné uvést konkrétní důvod, proč nebylo zdravotní pojištěn řádně hrazeno. Tyto důvody poté při penále do 20 tis posuzuje VZP a nad 20 tis Dozorčí rada. Ze zkušenosti vím, že čím závažnější ten důvod je, tím „raději“ komise penále odpustí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nikol.ondrášovka
26.11.13 11:19

Já měla taky dluh. Ale bacha, odpuštění penále ať žádá HNED jak to začne řešit na pobočce. Já měla za to že se musí na konci splacení dlužné částky a prd, musela jsem ho zaplatit. A když sem se domlouvala na splátkách tak říkala že mám každý měsíc poslat aspoň 1000. Takže klidně i víc

• Citovat
  • Upravit
Run
20807
26.11.13 11:25

No já zaplatila dluh najednou (asi dvanáct tisíc) a napsala jsem, že jsem momentálně těhotná a bla bla, že žádám o odpuštění. A odpustili ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.11.13 11:51

Holky moc děkuji za rady a info :) budu postupovat přesně jak tu píšete a snad nám též odpustí penále…A dle přítele, ten papít právě stratil, co mu posílali před dvěma lety. A dle něj, tam byla ta částka 34 tisíc včetně penále. Tak nevím jak moc to mohlo narůst, ale snad ne moc :(

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat