Dluhy

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
1075
5.6.15 12:37
@Anonymní píše:
@Malcmi no, vůbec nevím, co je pro mne nejlepší. Čekáme spolu totiž mimčo, tak jsem chtěla, ať jsme rodinka. Ach jo, dluhy jsou fakt zlo. :nevim:

Tomu rozumím, že to tak chceš. Na jak dlouho splátky ještě jsou? Já bych osobně vyčkala, v tomto ohledu jsem po zkušenostech v rodině celkem nedůvěřivá. Ale je to na tobě. Na druhou stranu čekáte mimčo - budou výdaje. A k tomu ještě svatba, taky záleží, jak ji chcete pojmout.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16054
5.6.15 12:55

Zbývá 100000 z nějakého vyššího dluhu, nebo to byl celkový dluh? Píšeš, že spolu už pět let žijete a splácíte společně, to už byste přeci splatili, ne? Já bych se určitě snažila do narození dítěte doplatit co nejvíc, i za cenu výbavičky jen z bazaru, protože jestli jste se dvěma výplatama dluh neumořili, s jednou plus rodičákem to půjde ještě hůř. Svatbu bych zvážila, chápu touhu po společné rodině, ale nechtěla bych vstupovat do manželství s dluhem. To jste se chtěli vzít jen se svědky na úřadě, nebo jste chtěli dělat svatbu se šatama a vším okolo? Ty peníze na svatbu bych radši dala na dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1075
5.6.15 12:58

@zrcadlo zcela souhlasím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.15 13:00

dluhy

@Malcmi tak mělo by to být vše splacené do konce roku 2016. Svatbu chceme jen malinkatou, my dva a svědci. No, právě přítel je teď do svatby celý natěšený a v minulosti takový nebyl, líbilo se mu žít jen tak na hromádce. Mám obavy, aby si to pak nerozmyslel. Má totiž plno kamarádů, kteří jsou svobodní a pořád do něj hučí, že by se ženit neměl…No, je to složité. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
1075
5.6.15 13:03
@Anonymní
Já tě na jednu stranu chápu, ale nedělej nic unáhleně, měla bys si být jistá, což evidentně úplně tak nejsi.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
98
5.6.15 13:04

dluhy

"@zrcadlo ano, pokud zbývá doplatit 100 000 Kč, určitě bych raději zvolila menší svatbu, s tím souhlasím s vámi. Veškeré peníze dát raději na dluhy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.6.15 13:08

dluhy

@zrcadlo Přítel udělal dluh 300 000 Kč, 200 000 Kč už je splaceno a musí se doplatit ještě 100 000 Kč. Svatbu chceme jen se svědky.

• Citovat
  • Upravit
3311
5.6.15 13:20
@Anonymní píše:
@zrcadlo Přítel udělal dluh 300 000 Kč, 200 000 Kč už je splaceno a musí se doplatit ještě 100 000 Kč. Svatbu chceme jen se svědky.

no, pokud si půjčil 300000 a splatil 200000, tak zbývá asi víc, než 100000,–, když do toho započítám i úroky :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
16054
5.6.15 13:23
@Anonymní píše:

Ta částka není nijak likvidační, ale dobře si spočítej, jaké příjmy dohromady dáte teď a jaká je splátka dluhu, a jaké příjmy dáte dohromady na rodičovské a zda vás stejná splátka dluhu neohrozí, když budete mít vyšší výdaje s miminem (mimino v prvním půlroce může stát několik stovek i několik tisíc, záleží na plínách, kojení, zdravotním stavu apod.). Pokud si to všechno hodíš na papír a vyjde ti, že v pohodě vyjdete, pak je ale na zvážení, proč do teď platíte z dluhu tak málo a jestli by to nešlo umořit dřív (nebo alespoň dávat ty peníze bokem a mít tak rezervu na několik splátek dluhu, pokud by po narození dítěte byl některý měsíc náročný). Zkusila bych si „nanečisto“ hned od dalšího měsíce vyjít jen s částkou jeho mzdy plus tvého rodičáku (např. 7000) a všechny příjmy nad to odložit stranou, a uvidíte sami třeba po třech měsících, jestli to dáváte, splácíte v pohodě, a ty našetřené peníze pak můžete mít jako rezervu nebo umořit dřív. Pokud např. bereš mzdu 12000, a rozdíl 5000 dáte čtyři měsíce bokem, tak umoříte navíc pětinu dluhu a ještě se naučíte vycházet s rodičákem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.15 13:44
@januschka píše:
při probíhající exekuci musí manžel dlužníka napsat doporučený dopis exekutorovi, že za manželovy dluhy nezodpovídá, plus doložit, že dluhy vznikly před uzavřením manželství a exekutor musí exekuci ukončit (sdělení z exekutorské komory ČR)… :nevim:

a jak je to stará informace? dřív se SJM kvůli dluhům před manželstvím postihnout nesmělo, teď už ano, ale jenom do výše podílu dlužníka. ale jak píše advokát v tomhle článku , tak často nedlužící manžel bude muset podat na svůj podíl vylučovací žalobu (tedy klasika exekutor zabaví všechno a nedlužící manžel se své části bude domáhat žalobou).

Stejný princip ( uspokojení věřitele ze SJM jen do výše hypotetického vypořádacího podílu dlužícího manžela ) pak platí (i) v případě povinnosti manžela plnit výživné, (ii) jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů a (iii) v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství. V posledně jmenovaných třech případech nastává uvedený důsledek automaticky, bez nutnosti druhého manžela vůči věřitele cokoliv namítat. Jde však o hmotněprávní rovinu – v rovině procesněprávní bude i v těchto případech postižený manžel často okolnostmi nucen ohledně „své“ poloviny SJM podat vylučovací žalobu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.15 13:51
@Anonymní píše:
@sagina Jde o to, že už spolu pět let žijeme a dluhy i tak platíme ze společných peněz, takže pokud tomu dobře rozumím, tak by to bylo stejné? Jde mi spíš o to, kdyby se nedej bože něco manželovi přihodilo, tak jak by to z těmi dluhy bylo?

jak - přihodilo? možnosti jsou různé, když jsem si brala půjčku já, tak mi k tomu automaticky nabízeli pojištění nemožnosti splácet - jako podmínky nevím, možnost jsem nevyužila, ona ta půjčovaná částka nebyla nijak extra drahá. takže v takovém případě záleží na tom, jestli a jaké pojištění má k půjčce sjednané. pokud žádné, tak při pouhé neschopnosti splácet z důvodu nemoci nebo ztráty zaměstnání kdyby došlo až na exekuci, tak platí, že exekutor může ze SJM postihnout dlužníkův podíl, což by v případě nesezdaného soužití nemohl, protože byste SJM neměli. no a pokud by zemřel, tak by to z hlediska splácení bylo jedno, protože dluhy by přešli do dědictví, takže v manželství bys je zdědila ty a dítě, v nesezdaném soužití by je zdědilo dítě… i když mám pocit, že do jisté míry může dědit i partnerka, nejenom manželka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3311
5.6.15 13:54

@sagina cca z března minulého roku… bylo mi to vysvětleno tak, že jakmile např. exekutor postihne účet, či mzdu manžela, tak manžel má právo napsat, že s tím nesouhlasí a doložit např. smlouvu o úvěru, ze které bude vyplývat, že dluh vznikl před uzavřením manželství… exekutor, jakmile toto obdrží, tak musí exekuci na účet a mzdu ukončit a dokonce i vrátit peníze zpět na účet…ale jelikož jsem neměla tu „čest“ si tím projít, tak nevím, zda je to pravda, ale bylo mi to řečeno přímo na EKČR :nevim: zkusím dohledat i paragrafy, které se na to dají použít…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15814
5.6.15 14:25

@januschka no, ten článek je z konce října loňského roku a změny začala na začátku loňského roku. tedy v březnu už platil nový občanský zákoník, na druhou stranu platil teprve krátce :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3311
5.6.15 14:28

@sagina Ze shora uvedeného tak vyplývá, že největší změnou oproti právní úpravě účinné do 31. 12. 2013 je, že:
součástí společného jmění jsou i dluhy převzaté za trvání manželství, i když se týkají výlučného majetku jednoho z manželů, a to do výše zisku z tohoto výlučného majetku;
lze nově v exekuci postihnout i majetek patřící do společného jmění pro uspokojení pohledávky jednoho z manželů vzniklé před uzavřením manželství, nikoliv ovšem srážkami ze mzdy nebo jiného příjmu manžela povinného, přikázáním pohledávky manžela povinného z účtu u peněžního ústavu, přikázáním jiné peněžité pohledávky manžela povinného ani postižením jiných majetkových práv manžela povinného, a to i v exekucích zahájených před 1. 1. 2014 (Štrof, M., Králová, M. Společné jmění manželů, jeho rozsah a exekuce od 1. 1. 2014 {citováno 16. 7. 2014}. Dostupný z http://www.epravo.cz/…4-94803.html)…tady to je…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66800
5.6.15 23:20

@januschka od roku 2015 platí NOZ, je to trochu jinak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie