Dluhy
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Anonymní píše:
@Malcmi no, vůbec nevím, co je pro mne nejlepší. Čekáme spolu totiž mimčo, tak jsem chtěla, ať jsme rodinka. Ach jo, dluhy jsou fakt zlo.
Tomu rozumím, že to tak chceš. Na jak dlouho splátky ještě jsou? Já bych osobně vyčkala, v tomto ohledu jsem po zkušenostech v rodině celkem nedůvěřivá. Ale je to na tobě. Na druhou stranu čekáte mimčo - budou výdaje. A k tomu ještě svatba, taky záleží, jak ji chcete pojmout.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zbývá 100000 z nějakého vyššího dluhu, nebo to byl celkový dluh? Píšeš, že spolu už pět let žijete a splácíte společně, to už byste přeci splatili, ne? Já bych se určitě snažila do narození dítěte doplatit co nejvíc, i za cenu výbavičky jen z bazaru, protože jestli jste se dvěma výplatama dluh neumořili, s jednou plus rodičákem to půjde ještě hůř. Svatbu bych zvážila, chápu touhu po společné rodině, ale nechtěla bych vstupovat do manželství s dluhem. To jste se chtěli vzít jen se svědky na úřadě, nebo jste chtěli dělat svatbu se šatama a vším okolo? Ty peníze na svatbu bych radši dala na dluhy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dluhy
@Malcmi tak mělo by to být vše splacené do konce roku 2016. Svatbu chceme jen malinkatou, my dva a svědci. No, právě přítel je teď do svatby celý natěšený a v minulosti takový nebyl, líbilo se mu žít jen tak na hromádce. Mám obavy, aby si to pak nerozmyslel. Má totiž plno kamarádů, kteří jsou svobodní a pořád do něj hučí, že by se ženit neměl…No, je to složité. ![]()
- Citovat
- Upravit
@Anonymní
Já tě na jednu stranu chápu, ale nedělej nic unáhleně, měla bys si být jistá, což evidentně úplně tak nejsi.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dluhy
"@zrcadlo ano, pokud zbývá doplatit 100 000 Kč, určitě bych raději zvolila menší svatbu, s tím souhlasím s vámi. Veškeré peníze dát raději na dluhy.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
dluhy
@zrcadlo Přítel udělal dluh 300 000 Kč, 200 000 Kč už je splaceno a musí se doplatit ještě 100 000 Kč. Svatbu chceme jen se svědky.
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
@zrcadlo Přítel udělal dluh 300 000 Kč, 200 000 Kč už je splaceno a musí se doplatit ještě 100 000 Kč. Svatbu chceme jen se svědky.
no, pokud si půjčil 300000 a splatil 200000, tak zbývá asi víc, než 100000,–, když do toho započítám i úroky ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
Ta částka není nijak likvidační, ale dobře si spočítej, jaké příjmy dohromady dáte teď a jaká je splátka dluhu, a jaké příjmy dáte dohromady na rodičovské a zda vás stejná splátka dluhu neohrozí, když budete mít vyšší výdaje s miminem (mimino v prvním půlroce může stát několik stovek i několik tisíc, záleží na plínách, kojení, zdravotním stavu apod.). Pokud si to všechno hodíš na papír a vyjde ti, že v pohodě vyjdete, pak je ale na zvážení, proč do teď platíte z dluhu tak málo a jestli by to nešlo umořit dřív (nebo alespoň dávat ty peníze bokem a mít tak rezervu na několik splátek dluhu, pokud by po narození dítěte byl některý měsíc náročný). Zkusila bych si „nanečisto“ hned od dalšího měsíce vyjít jen s částkou jeho mzdy plus tvého rodičáku (např. 7000) a všechny příjmy nad to odložit stranou, a uvidíte sami třeba po třech měsících, jestli to dáváte, splácíte v pohodě, a ty našetřené peníze pak můžete mít jako rezervu nebo umořit dřív. Pokud např. bereš mzdu 12000, a rozdíl 5000 dáte čtyři měsíce bokem, tak umoříte navíc pětinu dluhu a ještě se naučíte vycházet s rodičákem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@januschka píše:
při probíhající exekuci musí manžel dlužníka napsat doporučený dopis exekutorovi, že za manželovy dluhy nezodpovídá, plus doložit, že dluhy vznikly před uzavřením manželství a exekutor musí exekuci ukončit (sdělení z exekutorské komory ČR)…
a jak je to stará informace? dřív se SJM kvůli dluhům před manželstvím postihnout nesmělo, teď už ano, ale jenom do výše podílu dlužníka. ale jak píše advokát v tomhle článku , tak často nedlužící manžel bude muset podat na svůj podíl vylučovací žalobu (tedy klasika exekutor zabaví všechno a nedlužící manžel se své části bude domáhat žalobou).
Stejný princip ( uspokojení věřitele ze SJM jen do výše hypotetického vypořádacího podílu dlužícího manžela ) pak platí (i) v případě povinnosti manžela plnit výživné, (ii) jde-li o dluh z protiprávního činu jen jednoho z manželů a (iii) v případě, že dluh jen jednoho z manželů vznikl ještě před uzavřením manželství. V posledně jmenovaných třech případech nastává uvedený důsledek automaticky, bez nutnosti druhého manžela vůči věřitele cokoliv namítat. Jde však o hmotněprávní rovinu – v rovině procesněprávní bude i v těchto případech postižený manžel často okolnostmi nucen ohledně „své“ poloviny SJM podat vylučovací žalobu.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše:
@sagina Jde o to, že už spolu pět let žijeme a dluhy i tak platíme ze společných peněz, takže pokud tomu dobře rozumím, tak by to bylo stejné? Jde mi spíš o to, kdyby se nedej bože něco manželovi přihodilo, tak jak by to z těmi dluhy bylo?
jak - přihodilo? možnosti jsou různé, když jsem si brala půjčku já, tak mi k tomu automaticky nabízeli pojištění nemožnosti splácet - jako podmínky nevím, možnost jsem nevyužila, ona ta půjčovaná částka nebyla nijak extra drahá. takže v takovém případě záleží na tom, jestli a jaké pojištění má k půjčce sjednané. pokud žádné, tak při pouhé neschopnosti splácet z důvodu nemoci nebo ztráty zaměstnání kdyby došlo až na exekuci, tak platí, že exekutor může ze SJM postihnout dlužníkův podíl, což by v případě nesezdaného soužití nemohl, protože byste SJM neměli. no a pokud by zemřel, tak by to z hlediska splácení bylo jedno, protože dluhy by přešli do dědictví, takže v manželství bys je zdědila ty a dítě, v nesezdaném soužití by je zdědilo dítě… i když mám pocit, že do jisté míry může dědit i partnerka, nejenom manželka.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina cca z března minulého roku… bylo mi to vysvětleno tak, že jakmile např. exekutor postihne účet, či mzdu manžela, tak manžel má právo napsat, že s tím nesouhlasí a doložit např. smlouvu o úvěru, ze které bude vyplývat, že dluh vznikl před uzavřením manželství… exekutor, jakmile toto obdrží, tak musí exekuci na účet a mzdu ukončit a dokonce i vrátit peníze zpět na účet…ale jelikož jsem neměla tu „čest“ si tím projít, tak nevím, zda je to pravda, ale bylo mi to řečeno přímo na EKČR
zkusím dohledat i paragrafy, které se na to dají použít…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@januschka no, ten článek je z konce října loňského roku a změny začala na začátku loňského roku. tedy v březnu už platil nový občanský zákoník, na druhou stranu platil teprve krátce ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@sagina Ze shora uvedeného tak vyplývá, že největší změnou oproti právní úpravě účinné do 31. 12. 2013 je, že:
součástí společného jmění jsou i dluhy převzaté za trvání manželství, i když se týkají výlučného majetku jednoho z manželů, a to do výše zisku z tohoto výlučného majetku;
lze nově v exekuci postihnout i majetek patřící do společného jmění pro uspokojení pohledávky jednoho z manželů vzniklé před uzavřením manželství, nikoliv ovšem srážkami ze mzdy nebo jiného příjmu manžela povinného, přikázáním pohledávky manžela povinného z účtu u peněžního ústavu, přikázáním jiné peněžité pohledávky manžela povinného ani postižením jiných majetkových práv manžela povinného, a to i v exekucích zahájených před 1. 1. 2014 (Štrof, M., Králová, M. Společné jmění manželů, jeho rozsah a exekuce od 1. 1. 2014 {citováno 16. 7. 2014}. Dostupný z http://www.epravo.cz/…4-94803.html)…tady to je…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit