Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dluhy se dědí do výše nabytého dědictví.
Dědictví lze samozřejmě i odmítnout.
mag píše:
Dluhy se dědí do výše nabytého dědictví.Dědictví lze samozřejmě i odmítnout.
Je to mazec, po mém vlastním otci taky nic nezůstalo, když si sáhl na život a já ještě byla v učení, zůstaly po něm jen dluhy cca kolem 20.tis. na výživném, které už mamce nikdy nikdo nedal.
Přesně tak, jednoduše prostě odmítneš dědictví a tím i dluhy.
Anonymní píše:
nedávno jsem četla, jak nějaká „hlavapomazaná“ vymyslela a chce, aby to platilo, že dluhy, pokud je nepokryje dědictví, budou platit pozůstalí (dědici). Zatím tomu tak není, ale věřím tomu, že se této kraviny honem chytnou, což bude do nebe volající. Ale je to tak, žemag píše:Je to mazec, po mém vlastním otci taky nic nezůstalo, když si sáhl na život a já ještě byla v učení, zůstaly po něm jen dluhy cca kolem 20.tis. na výživném, které už mamce nikdy nikdo nedal.
Já to taky právě četla, je to asi 14 dní zpět. Hrozím se toho, a doufám, že se toho nedožije, protože časem uzákoní i tuhle kravinu ![]()
Anonymní píše:Anonymní píše:Já to taky právě četla, je to asi 14 dní zpět. Hrozím se toho, a doufám, že se toho nedožije, protože časem uzákoní i tuhle kravinu
nedávno jsem četla, jak nějaká „hlavapomazaná“ vymyslela a chce, aby to platilo, že dluhy, pokud je nepokryje dědictví, budou platit pozůstalí (dědici). Zatím tomu tak není, ale věřím tomu, že se této kraviny honem chytnou, což bude do nebe volající. Ale je to tak, žemag píše:Je to mazec, po mém vlastním otci taky nic nezůstalo, když si sáhl na život a já ještě byla v učení, zůstaly po něm jen dluhy cca kolem 20.tis. na výživném, které už mamce nikdy nikdo nedal.
To má být změnou občanského zákoníku, který má platit někdy od roku 2013, zároveň má být zakotvena i možnost, že za života dlužník ustanoví nějakým právním úkonem osvobození dědiců od dluhu.
To je sice pravda, ale také zůstává možnost dědictví odmítnout.
Snad to neuzákoní,že dluhy se dědit budou.Chápu to vůči věřitelům,že když dlužník zemře,tak oni většinou nedostanou nic,takto by to museli zaplatit pozůstalí.
Můj otec sice není bezdomovec,ale jinak dosti podobný jako otci zakladatelky.Dětství nic moc,nikdy k nám vztah neměl.Nestýkáme se,vůbec nikomu neschází,i když mám super rodinu,manžel také,tak nemám pocit,že bych otce postrádala,že bych si řekla,že ho vyhledám,prootže by k nám měl patřit.Co vím,tak byt propil,restituce také,něco z toho dal přítelkyni,která s ním byla jen kvůli penězům.A doufám,že nikdy nenastane den,kdy se ozve,abych mu něco platila,že ho mám živit.Alimenty na nás posílal,nikdy se nezpozdil,strhávali mu to z výplaty,za totáče to bylo hlídané,kdo neposílal,šel si sednout do vězení.
Anonymní píše:
Snad to neuzákoní,že dluhy se dědit budou.Chápu to vůči věřitelům,že když dlužník zemře,tak oni většinou nedostanou nic,takto by to museli zaplatit pozůstalí.
Můj otec sice není bezdomovec,ale jinak dosti podobný jako otci zakladatelky.Dětství nic moc,nikdy k nám vztah neměl.Nestýkáme se,vůbec nikomu neschází,i když mám super rodinu,manžel také,tak nemám pocit,že bych otce postrádala,že bych si řekla,že ho vyhledám,prootže by k nám měl patřit.Co vím,tak byt propil,restituce také,něco z toho dal přítelkyni,která s ním byla jen kvůli penězům.A doufám,že nikdy nenastane den,kdy se ozve,abych mu něco platila,že ho mám živit.Alimenty na nás posílal,nikdy se nezpozdil,strhávali mu to z výplaty,za totáče to bylo hlídané,kdo neposílal,šel si sednout do vězení.
I NADÁLE ZŮSTANE MOŽNOST DĚDICTVÍ ODMÍTNOUT, TEDY DLUHY NEDĚDIT
Odmítnutí dědictví § 1475
(1) Dědic má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout; smluvní dědic však
jen, pokud to není dědickou smlouvou vyloučeno. Odmítá-li dědictví nepominutelný
dědic, může dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu.
(2) Zmocněnec může za dědice prohlásit, že dědictví odmítá, nebo neodmítá,
nebo že dědictví přijímá, jen je-li k tomu podle plné moci výslovně oprávněn. § 1476
Odmítne-li dědic dědictví, hledí se na něho, jako by dědictví nikdy nenabyl. § 1477
Anonymní píše:
U nás už to za totáče nebylo, jinak by asi taky cáloval jak divej. Bojim se i toho s těma alimentama, protože měl v úmyslu chtít je i po mamce, ale zjistil si info pozdě - asi dva roky po rozvodu - takže měl smůlu, díky bohu. Ptala jsem se i známého právníka, který říkal, že kdyby chtěl prachy po nás dětech (snad není tak právně uvědomělý
) tak soud přihlíží, jaký měl vztah k nám on, když jsme byli malí, jak platil, jak probíhaly návštěvy atd… Jinak by se na něj taky mohly poskládat jeho „přítelkyně“, které s ním byly, když měl prachy nebo vyhrával na matech ![]()
mag píše:Anonymní píše:
Můj otec sice není bezdomovec,ale jinak dosti podobný jako otci zakladatelky.Dětství nic moc,nikdy k nám vztah neměl.Nestýkáme se,vůbec nikomu neschází,i když mám super rodinu,manžel také,tak nemám pocit,že bych otce postrádala,že bych si řekla,že ho vyhledám,prootže by k nám měl patřit.Co vím,tak byt propil,restituce také,něco z toho dal přítelkyni,která s ním byla jen kvůli penězům.A doufám,že nikdy nenastane den,kdy se ozve,abych mu něco platila,že ho mám živit.Alimenty na nás posílal,nikdy se nezpozdil,strhávali mu to z výplaty,za totáče to bylo hlídané,kdo neposílal,šel si sednout do vězení.I NADÁLE ZŮSTANE MOŽNOST DĚDICTVÍ ODMÍTNOUT, TEDY DLUHY NEDĚDIT
Odmítnutí dědictví § 1475
(1) Dědic má právo po smrti zůstavitele dědictví odmítnout; smluvní dědic však
jen, pokud to není dědickou smlouvou vyloučeno. Odmítá-li dědictví nepominutelný
dědic, může dědictví odmítnout s výhradou povinného dílu.
(2) Zmocněnec může za dědice prohlásit, že dědictví odmítá, nebo neodmítá,
nebo že dědictví přijímá, jen je-li k tomu podle plné moci výslovně oprávněn. § 1476
Odmítne-li dědic dědictví, hledí se na něho, jako by dědictví nikdy nenabyl. § píše: Více
Díky za info, to mi bohatě stačí, pro klid duše
![]()
Ahoj,
manželovi zemřel nedávno otec s dluhem kolem 1,5 mil na zdravotním, sociálním a tak + 150 Kč na vkladní knížce. Manžel i sourozenci se dědictví vzdali a tím to pro ně skončilo.
ahoj,my jsme tohle resili s nasim otcem.nasi byli dlouho rozvedeny,tata hodne pil,neplatil ucty,nesla mu elektrika…no abych to zkratila,tata umrel,a i kdyz mel na konte neco malo penez (asi 5000kc),tak jsme sli vsichni sourozenci k advokatovi podepsat papir,ze se zrikame dedictvi a tim jsme se vsech jeho dluhu zbavili (mel nejaky pujcky apod). jenom jsme se nemohli dotknout tech 5 000kc na jeho konte. tak se neboj,je z toho cesta ven. ![]()
Ahoj, potřebovala bych prosím moc poradit, tak snad máte někdo zkušenosti.
Štěstí v neštěstí bylo , že nám přiklepli byt.
Sdělili jsme i kontakt na jeho matku u které žije a stejně nic 

Moje maminka se s otcem rozvedla, když jsme byli malí (a jak dobře udělala).Rozvodem jsme získali vytoužený klid, ale vyšli s toho z holým zadkem - všecko zůstalo otci, krom dětského pokoje.
Otci vyměřili výživné (zpočátku asi 500kč, pak 300 a nakonec s toho bylo 150, které platill po 50 kč), které platil, kdy se mu zachtělo, podle toho jestli pracoval, nepracoval-většinou teda nepracoval. O nás se sourozenci vůbec nestál, vídali jsme se max. u soudů, když žádal o snížení výživného, nebo o to, aby vůbec už platit nemusel. Nás, když někde potkal, tak na nás povolával sprostě nebo uplivával na zem, vykřikoval, jak musí platit a my ho sdíráme z kůže.
Byt, který mu zůstal, tak ten propil. Z dalších 2 podnájmů mu zůstaly obrovské dluhy, na elektřině, na plynu, možná má i nějaký půjčky. Se sourozenci jsme už řešili situaci, co bude s dluhy po jeho smrti. Začaly nám chodit dopisy od soudu, že má dluhy, na ČEZu a spol. a abychom dali informace, zda nevíme, kde bydlí či na něj není spojení. Už nám takhle každýmu přišel asi třetí dopis. Nebaví mě odpovídat nebo docházet k soudu sdělovat pokaždé, že má trvalý pobyt na úřadě, protože je bezdomovec. U soudu nám sdělili, že nás pokaždé takto kontaktovat musí.
jak je to pokud zadlužený otec zemře? Pokud odmítnu u notáře po jeho smrti dědictví, odmítnu i dluhy a nemám povinnost to platit? Je vychca..j jak mraky, tak bych se nedivila, kdyby po nás chtěl na stáří platit i výživné on na sebe (soud by snad přihlédl k tomu, že on na mě platil pár let padesát korun, tak ty bych mu poslala, jako že:„S díky vracim“.
Jde mi hlavně o to, že celej život se snažím, studuju VŠ, pracuju, teďka čekám mimi, budem stavět barák, a nechci, abych pak o vše přišla, kvůli člověku, který už nám i tak zk…l dětství, a stále nám zasahuje do života, byť ne osobně, ale svými dluhy.
Píšu anonymně, tak se nezlobte a děkuji moc za rady.