Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše:
Jak se podává návrh na exekuci pro dlužné výživné? Bývalý mi dluží na dceru něco přes 200.000,–, naposledy za neplacení výživného seděl, poté si dceru adoptoval můj nový manžel. Tudíž už je dluh ukončen. Jak spočítat a doložit na soud dlužnou částku a jak získat exekuční titul? A jak dlouho je exekuční titul platný? A neví někdo, kolik to stojí? Kolky a pod?
Začínáte od konce. Exekučním titulem je pravomocný rozsudek nebo platební rozkaz a abyste získala rozsudek, tak musíte podat žalobu u soudu.
Musíte to zažalovat do 3 let ode dne, kdy jste ji mohla poprvé vymáhat, kdy jste se o pohledávce dozvěděla, jinak může dlužník namítnout promlčení.
Jak spočítat a doložit pohledávku, nevím.
Podle 549/1991 Sb. § 11 odst. 2 písm. c) se navrhovatel navrhovatel v řízení o určení výživného včetně jeho zvýšení, nejde-li o vzájemnou vyživovací povinnost rodičů a dětí od soudního poplatku osvobozuje.
Takže poplatky soudu mít nebudete. Nanejvýš zaplatíte advokátovi (ale právní zastoupení byste měla taky vysoudit).
Pro úplnost - podle odst. 1 písm. c) téhož § se o poplatků osvobozují řízení ve věcech vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí, ale to není váš případ.
Ale dlužné výživné se snad nepromlčuje ne?
Jinak do 3 let od adopce? A nejlepší by bylo tedy najít si právníka který by to sepsal? ![]()
@Anonymní píše:
Ale dlužné výživné se snad nepromlčuje ne?Jinak do 3 let od adopce? A nejlepší by bylo tedy najít si právníka který by to sepsal?
Zákon o rodině , § 98 :
(1) Právo na výživné se nepromlčuje. Lze je však přiznat jen ode dne zahájení
soudního řízení; u výživného pro nezletilé děti i za dobu nejdéle tří let zpět od tohoto dne.
(2) Práva na jednotlivá opětující se plnění výživného, jakož i ostatní práva na
peněžitá plnění vyplývající z tohoto zákona se však promlčují.
Takže: Právo na rozhodnutí, že někdo je povinen platit výživné (a kolik), se nepromlčuje (to jest, lze se o ně soudit libovolnou dobu po tom, kdy mohlo být poprvé uplatněno), ale přiznáno může být u zletilých dětí jen ode dne zahájení soudního řízení a u nezletilých i za dobu tří let zpět.
Peněžitý dluh z přiznaného (či dohodnutého) výživného se promlčuje podle odst. 2 stejně, jako každý jiný dluh (u kterého není zákonem stanovena výjimka).
Dokládat to ty prakticky nemusíš, to si musí hlídat on, on musí doložit kdy a jak ti platil. (ústřižky složenek, výpisy z banky). Prakticky kdyby jsi přišla s tím, že ti dluží jakoukoliv částku a on by nebyl schopen doložit, že to zaplatil, tak je to jeho problém. Tak to bylo u nás. Po mě nechtěli nic, on vše musel doložit.
@mamaho Asi jsem to špatně pochopil. Autorka se ptá, „jak spočítat a doložit na soud dlužnou částku“. Pokud je povinnost platit výživné a výše výživného stanovena, tak skutečně dokládat nic nemusí. Spočítá, kolik jí měl zaplatit a nezaplatil a o tuto částku jej žaluje. Dokládá se pozitivní skutečnost, to jest, dlužník musí doložit, že pohledávku zaplatil.
Ale s tím promlčením je to tak, jak jsem napsal: Nesplacenou pohledávku je třeba zažalovat do tří let ode dne, kdy ji bylo možno poprvé vymáhat, jinak může dlužník úspěšně namítnout její promlčení.
Dobrý večer,
dovolím si obnovit. Na starší dceru mám určené výživné, otec od nového roku na výživném uhradil jen malou částku protože je nezaměstnaný. V červenci bylo stání o snížení výživného, které bylo odloženo na září s tím že otec měl rozjednanou pracovní nabídku a pokud do zaměstnání nastoupí nevidí soud důvod výživné snížit. No chvilku mu to trvalo, ale od 1.9 by měl nastoupit. Už u soudu mi bylo soudcem doporučeno, že jak otec do zaměstnání nastoupí mám podat návrh na platební rozkaz.
A teď nevím, platební rozkaz je jen na dlužné výživné nebo to bude platit i pro strhávání současného výživného. Omlouvám se jestli to popisuju zmateně, nikdy jsem to neřešila
Bzde to jen na dluznou castku. Nemuzes prece zalovat nekoho za neco, co ma teprve zaplatit (vyzivne v budoucnu). Pripadny rozkaz bude jen za neuhrazene vyzivne. Toto by mi pripadalo logicke.
@marrlinka no já bych potřebovala aby se mu z platu strhávala jak dlužná částka tak výživné jako takové
panáček si nadělal dluhy a ráda bych byla rychlejší než banka
No s tim pravidelnym vyzivnym si nemyslim, ze by to slo. Nicmene nema vyzivovaci povinnost prednpst pred exekuci? Napsala bych na netu do pravni poradny ![]()
@bozska-mrcha píše:
Dobrý večer,
dovolím si obnovit. Na starší dceru mám určené výživné, otec od nového roku na výživném uhradil jen malou částku protože je nezaměstnaný. V červenci bylo stání o snížení výživného, které bylo odloženo na září s tím že otec měl rozjednanou pracovní nabídku a pokud do zaměstnání nastoupí nevidí soud důvod výživné snížit. No chvilku mu to trvalo, ale od 1.9 by měl nastoupit. Už u soudu mi bylo soudcem doporučeno, že jak otec do zaměstnání nastoupí mám podat návrh na platební rozkaz.
A teď nevím, platební rozkaz je jen na dlužné výživné nebo to bude platit i pro strhávání současného výživného. Omlouvám se jestli to popisuju zmateně, nikdy jsem to neřešila
Moc nechápu na co platební rozkaz. Předpokládám, že dužné výživné je na základě platného rozsudky -)takže bych doporučovala spíš hned exekuci na plat a u ní by šlo i to zajištění běžného výživného…
Jo, podej si exekuci na výživné, hned jak se zaměstná, jaký že to nejde
to právě jde ![]()
Byvaly ma uz od brezna exekuci na plat, dluzi mi nejakych 40000,–. A ejhle, tenhle mesic od nej nic neprislo. V zari je soud, tak se snad neceho noveho dockame. Jako nevim, preci neexistuje nedostat penize, kdyz ma exekuci na plat prave kvuli tomu, ze neplatil vyzivne.
Holky kdo jste podaval exekuci na vyzivne jak dlouho to trva cca? podavala jsem 2.4. na soud na exekucni. exmanzel stale nic nevi a vysmiva se
Jak se podává návrh na exekuci pro dlužné výživné? Bývalý mi dluží na dceru něco přes 200.000,–, naposledy za neplacení výživného seděl, poté si dceru adoptoval můj nový manžel. Tudíž už je dluh ukončen. Jak spočítat a doložit na soud dlužnou částku a jak získat exekuční titul? A jak dlouho je exekuční titul platný? A neví někdo, kolik to stojí? Kolky a pod?