Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@ohýnek
Tak jako jo v něčem máš pravdu. Ale i já si myslím, že jsou to pěkní vyžírkové a možná ty peníze mizí někam jinak, než by měli. Pocházím ze soc. slabé rodiny. V době kdy mamka byla se sestrou na mateřké (v 2. půli 90.tých let, tehdy MD na 4 roky, peníze 00 nic) měl taťka úraz - spadl ze stromu a polámal si páteř (naštěstí to nezasáhlo míchu), doma byl snad rok takže taky nic moc, ale přesto se o nás (děti) mamka dokázala postarat tak, že jsme nepocítili nějakou nouzi. Takže vzhledem ke své situaci si troufám hodnotit, že situaci, ve které jsou, se nijak nesnaží řešit a max. si někomu postěžují, aby jim někdo pomohl (samozřejmě nejlépe finančně). Njn hold se spoléhají, že se najde dost takových lidí, kteří se nad nimi slitují a podarují nějakou tu částku
![]()
@Kallkapa píše: Řekla bych jí ať si jde ke mě na jídlo vydělat. Jestli bydlíš v baráku, nějaká práce se určitě najde (zahrada, dřevo atd..) - aspoň uvidíš, jestli jsou na tom fakt tak špatně.
@Kallkapa píše: Řekla bych jí ať si jde ke mě na jídlo vydělat. Jestli bydlíš v baráku, nějaká práce se určitě najde (zahrada, dřevo atd..) - aspoň uvidíš, jestli jsou na tom fakt tak špatně.
Holky reaguji.Jen nestiham. U nich dostava duchod jen ten starsi pan ale ten ma 10 exekuci. Mlady je nevyucewmy, jejich matka jako babicka chron. nemakacenko. A matka dvojcat neco stejne, ta chce porad vlozkyhjtd.Jeji byvaly na deti plati, a je na tom dobre.Jen na deti kaslal 4 roky az ted si je bere. mysĺim ze by mu je daly soudne.Ted snad dostanou na bydleni ale do te doby byly liny ji i na tu socialku. A sranda to neni. Jennemuzu byt nonstop na netu. A anonymne, neni to zrovna vec k chlubeni.
No, na dávky pomoci v hmotné nouzi nejde dát exekuce, otázka je co a jaký druh dávek pobírají a jak jsou stanoveny okruhy společně posuzovaných osob. Pokud jsou doma 4 dospělé osoby, vždy je tam někdo, kdo může děti pohlídat a někdo může jít alespoň na brigádu. Začíná jaro - rozjíždí se stavební sezóna (to pro chlapy v té domácnosti), zemědělské sezónní práce, údržba zeleně a úklid apod. I když už jsem se setkala s lidmi, kteří měli exekuce a na rovinu řekli, že oficiálně se zaměstnat nenechají, protože by se jim hned z platu začala strhávat velká částka. Takže se roky váleli na sociálce a ještě k tomu někteří makali na černo. Já si říkám, že každou korunu, kterou někomu dám, o to bude mít moje rodina méně. Rozdávám oblečení, hračky, knížky…peníze nikomu nedávám (stačí daně). Zajímalo by mě, co jí dospělí a jestli vaří. Neříkejte mi, že se v hrnci polévky nenajdou 2 malé talířky navíc pro děti. To mě přivádí k otázce jak hospodaří, pokud kupuje polotovary, pak se nedivím, že peníze nevycházejí. Stačí koupit 1 celé kuře (levnější než porcované) a máme z toho polévku, čínu nebo řízky z prsou, pečené stehna a křídla a z polévky obrané maso se dá dát ještě do rizotta.
@Anonymní píše:
Holky reaguji.Jen nestiham. U nich dostava duchod jen ten starsi pan ale ten ma 10 exekuci. Mlady je nevyucewmy, jejich matka jako babicka chron. nemakacenko. A matka dvojcat neco stejne, ta chce porad vlozkyhjtd.Jeji byvaly na deti plati, a je na tom dobre.Jen na deti kaslal 4 roky az ted si je bere. mysĺim ze by mu je daly soudne.Ted snad dostanou na bydleni ale do te doby byly liny ji i na tu socialku. A sranda to neni. Jennemuzu byt nonstop na netu. A anonymne, neni to zrovna vec k chlubeni.
No, na důchod je exekuce velice snadná. A exekuce se nikde na sociálce nebere v potaz, pro sociálku má plný důchod. Co si nadrobil, to má. Nevyučený může dělat jakoukoliv nekvalifikovanou práci, ale hlavně by měl jít na pracák a zeptat se na možnosti dodělat učňák - rekvalifikace jsou většinou na nic, pokud se nejdená o ŘP nebo svářečský, jeřábnický průkaz (ale to je drahé a často chtějí příslib zaměstnání). Stará nemakačenko matka - s tou nikdo nehne, pokud pro takové nebude povinná veřejná služba denodenně a to jen za zdravotní pojištění, když je líná dojít i na sociálku, pak jí nic nechybí…vložky ať si koupí nejlevnější (nemusí mít always, já našla nonameky, které jsou dokonce lepší než always a stojí mě 25,– Kč) nebo obvazovou vatu. Je mi líto, když nemá, musí brát, co je. Něco jí musí donutit dát si život dohromady. Věř mi, že i kdybys jí jako dárek koupila menstruační kalíšek, příjde tě vydírat, že potřebuje šampón. Zažila jsem dost chudých rodin a chudoba cti netratí. Dokázali žít skromně a slušně. Nevím jak to máš doma, já bych jí to řekla na rovinu. Říkat „ne“ mi nedělá problém. Ale pokud tobě ano, řekla bych jí, že partner to neschvaluje a že mi zakázal rozdávat naše peníze a že proti jeho přání nepůjdeš, protože nepotřebuješ mít doma kvůli cizím lidem problémy. Asi by se ti taky nelíbilo, kdyby tvůj partner někomu pravidelně rozdával vaše peníze. O to bych se opřela.