Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@lucenka
Já ale nepíšu 150 g jogurtu, ale 300. Pokud to sní tvoje dítě, tak budiž, moje rozhodně ne, dává si normalni porce, ne porce pro dřevorubce.
Ty nejsi schopna zajistit dítěti vyváženou stravu? To musí mít denně 30dkg jogurtu, sýr, maso a mléko? ![]()
A už fakt koncim diskuzi s tebou ![]()
@Mediula píše:
@lucenka
Já ale nepíšu 150 g jogurtu, ale 300. Pokud to sní tvoje dítě, tak budiž, moje rozhodně ne, dává si normalni porce, ne porce pro dřevorubce.
Ty nejsi schopna zajistit dítěti vyváženou stravu? To musí mít denně 30dkg jogurtu, sýr, maso a mléko?
A už fakt koncim diskuzi s tebou
Moje batole pilo normální mléko, jedlo denně 1-2 jogurty, téměř denně mělo maso, sýr nebo lučinu. Někdy místo sýru vajíčko nebo kaši z mléka. Nikdy mě nenapadlo mu něco z toho vážit.
@Mediula
Vedela jsem, ze bilkovin nema byt moc, ale nikdy jsem nezkoumala, jak malo to vlastne je. Kdyz to přibližně spočítám, tak s denní porcí masa to téměř jistě presvihneme. Když to hlidas, v jake forme a mnozstvi tvoje dite bilkoviny dostava? Jakou ma porci masa? To ja treba zrovna odvazuji (40-50g denně), ostatni spis odhadem. Soustredila jsem se spis na vapnik a cukr a tohle me vlastne nenapadlo.
Malemu je 19 mes. a ma 12 kilo (kdyz se prijem bilkovin pocita podle vahy)
Predem diky, jestli odpovis:)
@kate08
Přesně by mělo být 0,9 g na kg váhy, takže tvůj syn by měl mít 10,8. Určitě mu neublíží 11g;)
Já maso dávám stále 20-30g, dcera ani víc nesni.
Když dám dopoledne mléčny výrobek, tak odpoledne už nedám mléko, ale pečivo a něco k tomu. Klidně i tvarohovou pomazánku, ale tam dostane vlastně mnohem méně tvarohu, než v porci mléka.
Na noc má vždy um, 200ml.
@lucenka píše:
Moje batole pilo normální mléko, jedlo denně 1-2 jogurty, téměř denně mělo maso, sýr nebo lučinu. Někdy místo sýru vajíčko nebo kaši z mléka. Nikdy mě nenapadlo mu něco z toho vážit.
Já měla velké žrouty, ale 2 jogurty, maso, sýr a lučinu nebo vajíčko za den opravdu nespořádali… Když bylo maso k obědu, tak už jim přece nebudu dávat k večeři vejce, ne? Zbytečné i pro dospělého, natož batole. Jogurt bohatě stačí jeden, stejně jako půl krajíčku chleba s lučinou. Ještě musíš někam nacpat ovoce a zeleninu, obiloviny… Takže málokteré dítě přešvihne příjem bílkovin, i kdyby mělo mléko 3× denně.
@unuděná píše:
Já měla velké žrouty, ale 2 jogurty, maso, sýr a lučinu nebo vajíčko za den opravdu nespořádali… Když bylo maso k obědu, tak už jim přece nebudu dávat k večeři vejce, ne? Zbytečné i pro dospělého, natož batole. Jogurt bohatě stačí jeden, stejně jako půl krajíčku chleba s lučinou. Ještě musíš někam nacpat ovoce a zeleninu, obiloviny… Takže málokteré dítě přešvihne příjem bílkovin, i kdyby mělo mléko 3× denně.
Tak mně batole na snídani zvládlo jogurt nebo lupínky s mlékem, svačina ovoce, oběd maso, příloha, zelenina, svačina jogurt, večeře míchané vajíčko, nebo pečivo s lučinou a kouskem sýru, k tomu zelenina, případně mléčná kaše s ovocem. A večer před spaním hrnek mléka. Nějak bych nevěděla, co dítěti dávat na večeři, aby to bylo bez bílkovin, když jenom snídaní a obědem by přešvihlo doporučený denní příjem ![]()
@lucenka píše:
Tak mně batole na snídani zvládlo jogurt nebo lupínky s mlékem, svačina ovoce, oběd maso, příloha, zelenina, svačina jogurt, večeře míchané vajíčko, nebo pečivo s lučinou a kouskem sýru, k tomu zelenina, případně mléčná kaše s ovocem. A večer před spaním hrnek mléka. Nějak bych nevěděla, co dítěti dávat na večeři, aby to bylo bez bílkovin, když jenom snídaní a obědem by přešvihlo doporučený denní příjem
Leda by to batole vážilo 8 kg a to bych se hodně divila při tomto jídelníčku.
@unuděná píše:
Leda by to batole vážilo 8 kg a to bych se hodně divila při tomto jídelníčku.
Stačí 12 kg, to moje dítě mělo v 18 měsících. A hennd to prešvihneš, když dáš dítěti 150 g jogurtu a 40g kuřecích prsou.
@lucenka píše:
Stačí 12 kg, to moje dítě mělo v 18 měsících. A hennd to prešvihneš, když dáš dítěti 150 g jogurtu a 40g kuřecích prsou.
Tak 40g prsa je teda dost velká porce na 18ti měsíční dítě, natož na takové, co má 12kg. Jestli ti sní 40g plátek kuřete, tak bych teda opravdu už nedávala ten den vejce nebo tvaroh. Chudáci ledviny.
@unuděná píše:
Tak 40g prsa je teda dost velká porce na 18ti měsíční dítě, natož na takové, co má 12kg. Jestli ti sní 40g plátek kuřete, tak bych teda opravdu už nedávala ten den vejce nebo tvaroh. Chudáci ledviny.
Nikdy jsem dítěti jídlo nevážila, ale v tomhle věku už se mnou jedl normálně v restauracích, a masa tam snědl dost
a i kdybych to brala na 20g hovězího, 150 g jogurtu, tak už by pak dítě mohlo tak 150 ml UM a už žádné jiné bílkoviny. A co bys v takovém případě dávala dál za mléčnou dávku? Co bys bez bílkovin dávala na večeři? Suchý chleba se zeleninou?
ale v chlebu je taky trochu bílkovin. Takže jenom zeleninu? ![]()
@lucenka Hele nevim, tak buď batole jí jako dospělák (jako ve vašem případě), pak si myslím, že UM už do stravy nepatří. Nebo jí jako kojenec/batole, takže k obědu v dušené zelenině má 10g masa, a tam si můžeš dovolit dítě „docpávat“ mlékem. Těch 40g masa určitě nesní každý den, takže pokud zrovna má k obědu třeba špagety nebo rizoto se zeleninou, tak si klidně k večeři může dát vajíčko a chleba s lučinou a k tomu dvě sklenice mléka ![]()
@lucenka Navíc o nějakých „mléčných dávkách“ se mluví u kojenců, maximálně řekněme u těch batolat do 2 let, ale určitě nemusíš držet 3 mléčné dávky denně ještě ve školce. Ono to mléko, jako myslím kravské, fakt není žádná výhra pro zažívání dospělého ani dětí.
@unuděná píše:
@lucenka Hele nevim, tak buď batole jí jako dospělák (jako ve vašem případě), pak si myslím, že UM už do stravy nepatří. Nebo jí jako kojenec/batole, takže k obědu v dušené zelenině má 10g masa, a tam si můžeš dovolit dítě „docpávat“ mlékem. Těch 40g masa určitě nesní každý den, takže pokud zrovna má k obědu třeba špagety nebo rizoto se zeleninou, tak si klidně k večeři může dát vajíčko a chleba s lučinou a k tomu dvě sklenice mléka
Tak ve skleničkách pro děti od jednoho roku je víc jak 10g masa
jen tak pro příklad sklenička HiPP má skoro 19g kuřecího, bílkoviny 7.3g, k tomu dáme 300 ml UM, tzn. 3g bílkovin a v tom případě ten den můžeme zapomenout na to, že by dítě dostalo jogurt, kaši. lučinu nebo sýr. Tak jak chceš tedy nakombinovat jídelníček?
co.ju dát na snídani, svačinu, večeři?
Jen ovoce, zeleninu a suchý chleba? ![]()
@unuděná píše:
@lucenka Navíc o nějakých „mléčných dávkách“ se mluví u kojenců, maximálně řekněme u těch batolat do 2 let, ale určitě nemusíš držet 3 mléčné dávky denně ještě ve školce. Ono to mléko, jako myslím kravské, fakt není žádná výhra pro zažívání dospělého ani dětí.
Tak každému sedí něco jiného. Moje dítě mléko miluje a vypije ho svém věku hodně, já ho taky piju i v dospělosti a nikdo zažívací problémy nemáme.
Zaujala mě větev této debaty o bílkovinách. Máme doma fakt žrouta, 21m, 13 kg. Stravu mu vážím. Ne, nejsem cáklá, ale vážím doma jídlo všem. Máme všichni sklony k nadváze, takže jsme zvyklí z jídelníčku, co jsme měli hodně jídlo vážit. Malý teda denně sní z mléčného 150g jogurtu (nebo 150ml kravské mléko do kaše), masa okolo 50g nebo celé vejce (taktéž 50g), nějaký sýr nebo lučina na pečivo a večer má UM 210. Ani mě nenapadlo, že by to mohlo být příliš, ale když čtu tuto diskusi, tak se bojím, jeslti toho nesní moc. Nejí čerstvou zeleninu (nemá ještě stoličky) a miluje ovoce, zvlášť banány ![]()