Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
u nás se chodí spát kolem sedmé, a většinou se budí v jedenáct, v jednu a ve čtyři na kojení, pak vstává v těch sedm cca, dneska vydržel těch sedmi spát až do dvou do rána, ale pak teda chtěl vstávat už ve třičtvrtě na šest, tak nevím, co je lepší ![]()
jinak přes den spi většinou 2× dopoledne, po deváté a pak před obědem, po obědě jdeme na procházku a to vydrží klidně i přes tři hodinky v kočárku spinkat
Proč by spala déle, když pak může od půl deváté v klidu dospat, co jí chybí? Nenechala bych ji usnout dřív jak v deset… U nás to teda pomohlo. Trochu drastické pro někoho možná, ale pro mě zas bylo děsivé vstávat tak brzo ![]()
Zdravím, náš mimísek chodí spinkat od sedmého týdne věku v 19 až 19,15 a vydrží spát v kuse 6-8 hod. Takže krmíme 1-2krát za noc a stáváme kolem 7 hod ráno. Dopoledne spí 1-1,5h a odpoledne 2-3h,ale má to rozdělený na několik etap po chvilkách. Něco doma, něco v jedoucím kočáře. A to doma usne jedině na ruce nebo odpadne po kojení. Ale běda jen jak se jí narušuší denní režim (návštěva příbuzných, lékař …) to pak spí jedině se mnou v posteli. ![]()
Dino spí cca od sedmi večer do sedmi ráno, před změnou času se budil v šest. Teď má trochu problémy s usínáním, vypadá to na začínající separační úzkost, protože se po chvilce spaní probudí, zjistí, že v pokoji nikdo není, a spustí šílený, hysterický pláč
Měl období, kdy vstával i v půl šesté a nepomohlo nic, ani to, že jsem zkrouhla denní spánek a oddalovala večerní ukládání. Jediným výsledkem byl denodenní řev přetaženého dítka ![]()
Souhalsila bych s Euphorbií - pokud mimíse nenecháš přes den vyspat, budeš mít akorát přetažené děcko, ale později vstávat ti nezačne, vyzkoušela jsem to. Někde tady už podobná diskuse byla, výsledky v podstatě totožné. Filip měl takové odbobí ve čtyřech měsícíh, prototže u nás se točí všechno kolem jídla (Filip má v pěti měsících skoro deset kilo), jakmile začal dostáva příkrm, zase se vrátil ke snesitelné sedmé. Kdyby vstával v půl osmé, tančila bych, ale co se dá dělat. Obávám se, že je skřivan po tatínkovi. No každopádně vydrž, pokud se takhle nebudil od začátku, je to přechodné období, bůh ví čím vyvolané a mimíse to zase přejde. Vyzkoušla jsem i víc mu zakrýt postýlku před světlem nebo si ho vzít ráno do postele, ale efekt byl vždycky jen přechodný, tak na dva dny, celé období bylo asi třítýdenní.
Tak my ukládáme ve 20h, v noci se budíme od začátku jednou na krmení a vstáváme v půl 8 s tím, že si malého vezmu k sobě, rozbalím ho, hodinku blbneme a pak ještě usneme na hodinku, takže vylézáme z postele až v 10h. Taky se stane, že asi rostou zoubky nebo máme nějaké stavy, malý si v 5 ráno popovídá, ja na to nereaguji a on usne třeba do půl 9.