Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Agnes86 píše: Více
Jako já to beru tak, že je potřeba to natrénovat. Syn kolem roku brečel, jakmile kokem něj jen proběhlo nějaké dítě. Tak podle této logiky bych se měla vyhýbat všem dětem, aby byl v pohodě
No naopak jsme začali chodit víc do kolektivů a teď, v roce a půl, se naopak k běžícím a ječícím dětem přidává
A o tom to je… I to dítě musí překonávat „samo sebe“. Tím se rozvíjí přece.
@Snopy123 píše: Více
U nás to samý. Skolka úplně zbytečná, akorát řeším, kam ho dám, abychom byli taky někdy v práci. Dcera už je v pěti letech lepší.
@Eva2610 Mě to teď docela štve, protože svátky. Teď má naštěstí manžel volno a jde do práce až 24., ale i tak nám to naruší plány samozřejmě.
A jinak tedy 5 l dítě má kontakty i jinde s vrstevníky. Chodí na kroužek, kde už je sám bez rodiče ( citlivě a postupně), má skauta kde má kamarády, atd..
On je specifik, ale třeba vánoční besídka ho nechává zcela v klidu a odmítal se ji účastnit. To samé akce jiné, kde měl vystupovat. A tedy netlačíme my ani učitelky. Ony to respektovaly celkově. Místo toho šel na vánočního skauta, kde si tu akci užil na maximum.
Navíc se ukázalo, že školka o 25 dětech a 1 učitelce není vhodná cesta pro něj. Cesta respektu v malém počtu kolektivu se ukazuje jako správná. Každé dítě je jiné. Co vyhovuje jednomu nemusí být vhodná cesta pro druhého.
@Pauznuto píše: Více
dřív nebyl poslední rok školky povinný, syn sestřenice nechodil, to ještě povinné nebylo a v první třídě se bál chodit ze schodů, doma schody neměli, tak s tím celou první třídu bojovali, můj bratr také do školky nechodil, udělal tam několikrát scénu, záchvaty vzteku a bohužel mamka povolila a byla s ním doma, myslím, že zrovna u něj to byla mega chyba, já si myslím, je to jen názor, že je fajn, že alespoň ten jeden rok je povinný
@lucypaja píše: Více
Reálně není povinný ani teď. Stačí dítě zapsat. Většinově tam samozřejmě děti chodí, protože jejich rodiče chodí do zaměstnání.
Bylo by nejlepší, kdyby si každý mohl vybrat, co je pro jeho dítě nejvhodnější. Tady zakladatelka chce dát dítě do školky od září místo od ledna a je označena ta linou a sobeckou matku. To já jsem taky. Moje děti chodí do skolek dva nebo tři dny v týdnu a zbytek dní se věnujeme jiným věcem. Něha zaostale nebo znudene nejsou.
přesně, už moje matka, které je 66, šla do 1. třídy jako jediná ze 31 dětí, která nechodila do školky, a říkala, že ji to handicapovalo po celou dobu školní docházky, chyběly jí ty zkušenosti s kolektivem
@Eva2610 píše: Více
tak ale tvoje děti jsou ve školce 2-3 dny v týdnu, to je něco úplně jiného, než děti, které jsou stále jenom doma s maminkou
@stinga píše: Více
No dobře, tak zakladatelky dítě tam bude od září taky. Kd, bybych věděla, co dneska, tak starší půjde do školky mnohem později, protože jsem od ní měla pořád nemocný mimino a bylo to hnusný období.
@Eva2610 aha tak to jsem nevěděla, já byla doma, tak mohl být syn také, ale nějak nám dětskou doktorkou bylo řečeno, že má nastoupit do školky, také se mu nechtělo, byl hodně nemocný, takže tam spíš nebyl až ty poslední dva roky, v pěti a šesti letech, si to náramně užil, na tu třídu ve čtyrech dobré vzpomínky nemá, u nás udělali to, že třídy míchají a byl tam on a ještě jedna holčička 4 letí a učitelky je šíleně srovnávaly s těma staršíma a u syna to nebylo tak, že by se chtěl starším vyrovnat, spíš jak ho pořád za něco peskovali, že neumí to či ono, tak se spíše zasekával, pak měl jiné učitelky a tam ho při každém pozitivním pokroku chválily..Tak pokud to tedy povinné neni, tak je dobré, že se rodiče mohou rozhodnout, jen je pak škoda, když dítě přihlásí, že možná zaplní místo pro někoho, kdo by tam také chodit chtěl a už se nevejde, pokud to dítko je jen zapsané a nechodí tam. My sme v té poslední třídě museli psát i omluvenky, proč chyběl a strašpytel tatínek se vždy bál, že pokud bude hodně chybět půjde to na sociálku, fakt dělal jen stresy! Pokud je dítě nemocné, tak s tím holt nic neudělám
Přesně tak, taky máme takový případ v rodině. Nechápu, že rodičům nedošlo, jak je to špatně. A samo, že od těch samých lidí bylo hrozný divení, proooč jako hlásím dítě do školky, když ho přece můžu mít doma, a spolu s mladším sourozencem ho brzdit ve vývoji ![]()
Já nevím, jestli to misto nemohou obsadit… Je to tak, že ho zapisou a nahlásí, že se bude vzdělávat doma (nebo třeba v lesní školce) a pak se tam jde ukázat, jestli něco umí. Když neumí, tak se nestane nic. Řekla bych, že většinou ty děti zvládají to, co mají.
@Agnes86 píše: Více
Tak ale ne všichni rodiče s mladším sourozencem toho staršího brzdí. Dítě se může socializovat i v jiných skupinách, než je školka. A ten ostatní rozvoj zvládne rodič i s miminem. Takže není potřeba považovat rodiče neskolkovych děti za horší.
@Eva2610 píše: Více
ne všichni rodiče neškolkových dětí umějí a chtějí to starší dítě rozvíjet, nemůžeš podle sebe soudit všechny
Já nesoudím podle sebe, moje děti skolkové jsou, byť částečně. Ale mám kolem sebe pár rodin, které mají děti doma, a to i na základce. A ty děti nejdou asociální mimonove, co neumí barvy, protože nechodí do instituce.
Nedává mi moc smysl úvaha - jsem líný rodič, tak si nechám dítě doma (kde se o něj budu muset minimálně starat), zatímco bych ho mohla strčit do školky a mít deset hodin pohodu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Jo, v některých rodinách to normální není a kvůli těm byl poslední rok ve školce zaveden jako povinný (stejně povinný není), aby se vyrovnaly rozdíly. Není důvod se domnívat, že zakladatelka mého takové rodiny patří.