Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj, potřebuji radu.Dnes ráno mi napsala paní že má zájem o věcičky pro miminko, které nabízím na jednom nejmenovaném internetovém bazaru. Můj problém je že nevím do čeho jí ty věci zabalit a následně poslat.Jak jste to posílali vy? A ještě jedna otázka-platí-li kupce poštovné musím já platit za odeslání nebo se mi to vrátí až si kupce vyzvedne z pošty? Děkuji
@Krrys ja kdyz posilala na dobirku tak to byla mensi vec a poslala jsrm ji kladicky v bublinkate obalce, tobe bych adi doporucila krabici (mozno koupit na poste) az budes posilat tak napises cenu veci + postovne
napr. Veci 2000 + posta 100 = 2100
Hodne mi pomohl tento clanek:http://klapeto.blog.cz/…t-na-dobirku
Oblečení nejčastěji v nějaké pevné tašce omotane izolepou abych ho co nejvíc stáhla, na dobírku platíte vy a pripoctete si to k tomu co vám pak paní pošle, částku můžete dopasat na poště až vám řekne kolik je dobirka. jinak já posílám většinou tak že peníze předem na ucet a pak doporucene, na dobírku jen když chce druhá strana. Dobírka vyjde dráž
@Krrys pokud zasilate na dobirku, tak si vyplnite slozenku, postacks balik zvazi, rekne, kolik to bude stat a do slozenky se napise castka i za postovne, tak aby vse uhradil kupujici. Jen doporucuji nechat si zaslat doberecne predem.na ucet..kdyby si to pani nahodoi nevyzvedla, tak prijde o sve penize..
Já jsem teda nikdy takhle dětské oblečení neprodávala, ale zato naopak dost často nakupovala. Většinou to přišlo nacpané do neprůhledné igelitky, která byla přehnutá a ze všech stran důkladně oblepená lepící páskou. Na ní byl taky páskou přilepený papír s adresou. Občas něco přišlo v nějaké krabici od něčeho - od různých domácích spotřebičů, od bot, prostě co zrovna odesílatel doma našel.
@Krrys na poste mají krabice i pytliky, zalezi kolik toho mas, nebo to posli v nějaké krabici, co mas doma treba od něčeho jineho. Pobavil me výraz „kupce“
tak jestli ten kupující zaplatil tobe predem poštovné, tak ty bys ho mela následně zaplatit na poste ne? ![]()
@jalisca píše:
Jen doporucuji nechat si zaslat doberecne predem.na ucet..kdyby si to pani nahodoi nevyzvedla, tak prijde o sve penize..
To nedává smysl. Podstatou dobírky je snad právě to, že se platí až při převzetí balíku. To, co navrhuješ ty, je prostě platba předem na účet a pak už se balík neposílá na dobírku, ale prostě jako obyčejný balík (nebo balík do ruky nebo prostě podle dohody s kupujícím).
A když si kupující balík nevyzvedne, ten se vrátí odesílateli a ten musí samozřejmě peníze vrátit. Nemůže si nechat peníze za zboží, které kupující nedostal. Samozřejmě poštovné v takovém případě vracet nemusí, ale cenu zboží ano.
@Kassy
pletes toho trochu moc dohromady…
doberecne je castka za postovni sluzby, to znamena, ze si predem nechas zaplatit postovne, abys v pripade, ze si kupujici nevyzvedne balik nebyla ztratna. jinak ti sice balik prijde zpatky, ale postovne ti jaksi nikdo nevrati.
@Ali-Ali píše:
@Kassy
pletes toho trochu moc dohromady…doberecne je castka za postovni sluzby, to znamena, ze si predem nechas zaplatit postovne, abys v pripade, ze si kupujici nevyzvedne balik nebyla ztratna. jinak ti sice balik prijde zpatky, ale postovne ti jaksi nikdo nevrati.
Presne tak..bylo to mysleno tak..ze zbozi bude stat 300kc, pistovne s dobirkou 150kc. Tudiz nechat zaslat predem 150kc a pani pak pri prevzeti doplati pouze to zbozi..neprijde prodavajici o sve penize, jak se casto deje.
@jalisca píše:
Presne tak..bylo to mysleno tak..ze zbozi bude stat 300kc, pistovne s dobirkou 150kc. Tudiz nechat zaslat predem 150kc a pani pak pri prevzeti doplati pouze to zbozi..neprijde prodavajici o sve penize, jak se casto deje.
Aha, tak takováhle kombinace mě teda nenapadla a nikdy jsem se nesetkala s tím, že by to tak někdo chtěl. Jako kupující bych na to teda nepřistoupila. Když chci dobírku, tak chci dobírku a mám k tomu nějaký důbod (dost často třeba to, že na dobírku můžu mít balík doma druhý den, při platbě předem prodávající obvykle čeká, až bude mít peníze připsané na účtě a to může trvat i tři dny) a ne posílat část peněz tak a část onak. Ale pokud s tím kupující bude souhlasit, proč ne, je to možnost.
@Ali-Ali píše:
@Kassy
pletes toho trochu moc dohromady…doberecne je castka za postovni sluzby, to znamena, ze si predem nechas zaplatit postovne, abys v pripade, ze si kupujici nevyzvedne balik nebyla ztratna. jinak ti sice balik prijde zpatky, ale postovne ti jaksi nikdo nevrati.
Viz výše, nepochopila jsem, že to myslíte jako zaplatit předem JENOM poštovné. Fakt by mě nenapadlo platbu takhle dělit ![]()
Ale pokud to prodavajici neposle, prijde o peníze kupující
Proto bud dobirka, nebo vsechny peníze předem, podle ceny zboží. Vzdy je to trochu risk ![]()
Edit:koukám, ze uz to napsal někdo přede mnou ![]()
@ChDoll kupce neni zadny slovo. Kupec nebo kupující ano.
Je to fuk, jenom me to pobavilo.