Dobrá a jednoduchá rajská omáčka

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
1561
13.3.13 14:15

Dobrá a jednoduchá rajská omáčka

Ahoj holky, tak poraďte nějakou aby na tom člověk nestrávil moc času a byla dobrá i pro malé děti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
7797
13.3.13 14:18

Ahoj, dnes jsem ji vařila a jí ji i můj 18 měsíční syn.
Na troše oleje zpěním cibulku, přidám plněné papriky, zaliji vařící vodou, přidám cca 200g kvalitního rajčatového protlaku, přidám 4 kuličky nového koření, bobkový list, podle chuti sůl, skořici, cukr, zahustím moukou a dusím hodinu.
Potom vyndám papriky, omáčku přecedím, dochutím - většinou cukrem, ten protlak bývá dost kyselý. A je to hotovo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9090
13.3.13 14:19

@RadkaOR kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) + cibule, nakrájet na hrubo (popř. zeleninu koupíš třeba mraženou), osmahnout na tuku pěkně do měkka, pak přidat sůl, nové koření, celý pepř a bobkový list, přidat rajčatový protlak a trošku mouky (pokud dáš hodně zeleniny, tak mouka ani není třeba), zalít vodou nebo vývarem, přidat jednu celou skořici a nechat cca 20 minut provařit. Potom vybrat koření, vše rozmixovat, dochutit solí, cukrem, dětem odebrat před dochucením :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
13.3.13 14:22

Aby to bylo dobrý, tak to chce hlavně hovězí vývar, poctivej, žádnýho chcípáka z kostičky.
Pak už jen zahustím trochu zákletkou z mouky, povařím, vmíchám rajský protlak a pak to chce spoustu cukru a trošku skořice a pokud jsem na něco nezapomněla, tak je hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
13.3.13 14:25

Dám vařit vodu (vývar), když se vaří přidám do něj protlak (koření: bobkový list a nové koření), zahustím jíškou + sůl a cukr. (Synovi lehce sladím, je to fakt hodně kyselé).
Někdy dávám domácí zavařená rajská místo protlaku, takže to pak musím ještě mixnout tyčákem.

• Citovat
  • Upravit
13.3.13 14:27

Já dělám takhle:
Na oleji 5 min. smažím kostičky mrkve (2) a celeru (1/4), pak přidám cibuli a smažím dalších 10 min. Pak přileju dva litry vývaru, přihodím 2 bobkové listy, 2 nové koření, 3 pepře, protlak, skořici, hřebíček, 2 lžíce cukru, nechám povařit. Pak ve 200 ml studené vody rozmíchám 3 vrchovaté lžíce hladké mouky, naliju do hrnce a nechám 15 min. vařit. Pak rozmixuju nebo přecedím.
A dělám k tomu buď vařené hovězí maso, z toho mám čerstvý vývar (jinak mám vývar stále v mrazáku) nebo karbanátky. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
13.3.13 14:31

U nás na másle spěnit cibulku, zalít vývarem (stejně se někde muselo vařit maso k omáčce), přidat protlak (dávám půllitrový z Lidlu), nové koření, celý pepř, bobkový list, sůl, cukr a trochu skořice. Na závěr sladkou smetanu s trochou mouky na zahuštění. a nechat chvíli povařit.

• Citovat
  • Upravit
1561
13.3.13 14:32

Holky díky moc, mám z čeho vybírat, už teď bych si ji dala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
430
13.3.13 14:35
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
13.3.13 14:37

Vyzkoušela jsem několik verzí, vyhrála tato (je rychlá): ;)

2 plechovky čtvrcených rajčat
sůl, 1 bobkový list, 3× nové koření, 5× hřebíček
1 cibule
olej, cukr - používám hroznový, jinak můžeš přidat i trošku skořicového

Vyklopím rajčata do hrnce, uvedu do varu, přidám sůl a koření, vařím do „rozvaření rajčat“, to trvá těch 20 minut. Přidám cukr, ještě chvíli vařím (tak dvě minutky).

Mezitím na oleji pomalu restuju cibuli (zesklovatí a je sladší, pustí šťávu), poté přidám do vařících se rajčat. Promíchám a ještě chvíli dusím kvůli přidané cibuli, aby se to pospojovalo, poté vytahám koření a rozmixuju.

Nezahušťuju, jelikož má díky rozmixovaným rajčatům prima konzistenci. Malá se může ujíst.

Mmch, pro dospěláky místo cibule lze udělat libovou slaninku, taky to nemá chybu :).

• Citovat
  • Upravit
1561
13.3.13 14:42
TAk to vypadá super, ale vývar žádný viď, ale to není žádný problém, to bude určitě dobré i tak.
@Silky123 píše:
Vyzkoušela jsem několik verzí, vyhrála tato (je rychlá): ;)

2 plechovky čtvrcených rajčat
sůl, 1 bobkový list, 3× nové koření, 5× hřebíček
1 cibule
olej, cukr - používám hroznový, jinak můžeš přidat i trošku skořicového

Vyklopím rajčata do hrnce, uvedu do varu, přidám sůl a koření, vařím do „rozvaření rajčat“, to trvá těch 20 minut. Přidám cukr, ještě chvíli vařím (tak dvě minutky).

Mezitím na oleji pomalu restuju cibuli (zesklovatí a je sladší, pustí šťávu), poté přidám do vařících se rajčat. Promíchám a ještě chvíli dusím kvůli přidané cibuli, aby se to pospojovalo, poté vytahám koření a rozmixuju.

Nezahušťuju, jelikož má díky rozmixovaným rajčatům prima konzistenci. Malá se může ujíst.

Mmch, pro dospěláky místo cibule lze udělat libovou slaninku, taky to nemá chybu :).
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Silky123
13.3.13 14:46

@RadkaOR

Vývar žádný, proto jsem to zkoušela, protože mě to samotnou zajímalo, jak to bude chutnat, ani nemusíš přidávat žádnou vodu, záleží, jaký rajčata koupíš, to sama uvidíš. Občas vodu dám, občas ne. Tam jde hodně o to koření, protože už po deseti minutách cítíš, jak „pouští“ a začíná to vonět, cukr dávám na toto množství asi čtyři vrchovaté lžičky hroznového cukru. Občas do toho přidávám i zbytky bio rajčatového pyré z DM. Malá miluje rajčata v „tomto“ stavu.

• Citovat
  • Upravit
Silky123
13.3.13 14:46

P. S. Přiznám se, že jsem ji dělala zatím jen dvakrát, nakombinovala jsem několik receptů dohromady a vypadlo toto, není to tedy mé know-how :)

• Citovat
  • Upravit
6945
13.3.13 14:48

Dělám ji přesně tak jak li dělá verca1989.bez zeleniny to podle měnění práva rajsk a samozřejmě základem je kvalitní hovězí i jiný vývaR

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4441
13.3.13 14:49

Na oleji osmahnu cibulku, zasypu moukou, nechám cca 5min zpěnit, přidám protlaky, n. koření, celý pepř a bobkový list, zaliju hotovým vývarem, vařim cca 20min, přecedím, ochutím cukrem a trochou skořice :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí