Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Katka86 píše:
ALe teda pořád lepší mluvit zdrobněle na děti, než na veřejnosti s drahou polovičkou![]()
![]()
![]()
to je taky pravda, mluvit tak na dospělého chlapa je dost úchylné ![]()
Zdrobnělinky mezi dospělými-
rve mi to uši. setkala jsem se s tím i v zaměstnání-Nemáte tužtičku, máme smlouvičku, dáme kávičku. brr…no fakt jsem měla husí kůži a dotyčnou nesnášela. Takže mezi dospělými fakt ne.
Ale mezi dětma to je něco jiného. říkat hodně malému dítěti něco jako, teď si vypiješ mléko a pak si půjdeš lehnout,..to mi přijde taková ta matka typu studený psí čumák. Ale i takové znám, je to celkem smutné, když na 1,5 staré batole volá: Petře, nešplhej na ten stůl, zraníš se! podotýkám, že dotyčná je učitelka, takže její „diagnóza“ ji vlastně trochu omlouvá ![]()
Holky, já mám gyndařku - úžasná ženská, ale kdyý mi řekla, že mi ještě nenarosta sliznička v děložce, tak jsem šla do kolen. A taky mám pochvičku a vaječníčky a s manželem si užíváme sexíček.
Ale ona je taková drobná růžová bárbínka, takže po dvou letech, co k ní chodím mi to už nepříjde.
Když semnou chodil v těhotenství manžel na vyšetření, tak z ní měl srandu ještě večer.
@Lilibeth píše:
Holky, já mám gyndařku - úžasná ženská, ale kdyý mi řekla, že mi ještě nenarosta sliznička v děložce, tak jsem šla do kolen. A taky mám pochvičku a vaječníčky a s manželem si užíváme sexíček.
Ale ona je taková drobná růžová bárbínka, takže po dvou letech, co k ní chodím mi to už nepříjde.
Když semnou chodil v těhotenství manžel na vyšetření, tak z ní měl srandu ještě večer.
Z pochvičky mě teď otřepalo
![]()
Nečetla jsem diskuzi.
Pro 6letého ani 4letou nepřiměřené zdrobněliny nepoužívám. Jen občas zdrobním jméno.
Známá má 6 letého kluka a pořád používá „plurál dětský“..My umíme to, my děláme to a to..
Je to její jediné dítě, s otcem dítěte žije, ale částečně, mají 2 byty, protože otec potřebuje k práci klid, tak s ním hodně času tráví sama..Ale ten chlapeček chodí od 18 měsíců do jeslí, známá pracuje téměř od jeho narození, má dobrou práci a významné postavení v ní..Takže nejde o žádnou, nevím, jak to nazvat ![]()
Otec je starší a má další 2 děti(výrazně starší).
Já nepročítala celou diskuzi-mě takové zdrobněliny vadí a běhá mě mráz po zádech
.Já tak nikdy nemluvila a když na malého občas takto promluví babička už na ni hučím ať s ním mluví normálně ![]()
@Mišanila, @Lilibeth no, moje mamka je sestra na gyndě a taky tam mluví částečně zdrobněle (ne teda pochvička, to je fakt hrůza
), ale vždycky říká, jak je srandovní, když 140 kilové ženské říká, posuňte ten zadeček trošku výš, či něco podobného ![]()
@lujziana
já svému 18 a půl letému synovi říkám Dádo, je to David, trapná nebo nemožná si nepřipadám. On to bere, ode mě mu to nevadí, jo a holky co má ze základky mu taky říkají Dádo
![]()
Jo daleko horší mi přijde říkat manželovi Honzíčku, Štěpánku atd. to bych vrhla
a pak je tu několik dalších slov, co se tu vyskytují a z těch mám osypky až na zádech
![]()
@K.Black
nesnáším slovo kajdit, blindit
a je jich více, ale zrovna si nevzpomenu, ale slovo kajdit, blindit a podobné hrůzy fuj, nejhorší je, když vím, že tak mluví ženské, které mají VŠ ![]()
@IvkaH jo, přitom slovo kákoš(řídké) a tuhek bobek(tvr´dák) je dostačující že?
![]()
Jinak tedy já na prcka mluvím, pojď papat, hačni si atd. on odpovídá normálně, teda nemluvím tak pořád, ale občas jo.
Hajinkat ani papinkat bych z pusy nevypustila..
ale pojď Ham nebo hačí svému téměř dvouletému synovi řeknu.. 5tiletému nevím co budu říkat počkáme a uvidíme ![]()
a říct mi máma dopij mochítečko a jdem hajinkat domů či jak to bylo tak mě trefí
ale třeba říkám vínko, jdeme na vínko ![]()
@K.Black jasny
ale mluvit porad takhle na 6letyho? I muj 10letej syn se divil proc na nej takhle teta mluvi
nejsem matka,,studenej psi cumak,, ale tohle proste nepobiram!
Asi jsem divná, ale podle mě to moc řešíte.
Je vcelku normální říct běž se vykadit, přece nebudu jako žena říkat šestiletému synovi vyser se
Zdrobnelě používám jména (Miry, Viky, pojďte se najíst!) a když zlobí a křiknu (Viktore, Miruno, nebudu to opakovat desetkrát!) tak taky pochopí. Být za tvrdou je jeden extrém, ale šišlat všude na všechny druhý
Pokud se obojí vhodně zkombinuje, občas nějaká ta zdrobnělina i potěší ![]()
@evick2 nerikam ze na maliho taky obcas takhle nepromluvim, ale neni to 10000krat
za 24hod ![]()