Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, potřebuju poradit. Jsem sama s malou a chodím na dvou směnný provoz do práce. Když jsem v práci, je malá u babičky, vlastně u babičky je více než doma. V listopadu malé bylo pět, takže zatím není předškolák. Babička se momentálně rozhodla, že je malá nesoustředěná a potřebuje víc pilovat soustředění, takže ji začala „připravovat“ na zápis do školy, kdy do ní najednou hrne dny v týdnu, roční období, měsíce, tvary… Moc se mi to nelíbí a hlavně mi to přijde špatně všechno najednou. Vyrobila jí tabulku, kde jí pokaždé smajlíkem označí, jestli to umí nebo ne…
Tak dny v tydnu moje mala uz umi a zaciname mesice a rocni obdobi a tak. V cervnu ji bude pet.
Hmm, tak to se mi taky nezdá. Akorát jí s tím zamotá hlavu. Já teda nevím, kdy by tohle mělo dítě umět, ale rozhodně by se to mělo naučit přirozeně a postupně a ne jako násobilku
A ještě všechno najednou…
Přesně tak, na takové biflování má času dost ve škole… v klidu v pohodě a hlavně přirozeně.
Příjde mi to zbytečné, jen pokud by o to měla sama zájem, náš malý 4 roky to sice umí, ale jen proto, že se o to sám zajímal(teda měsíce ještě ne).Ale za to mu nejde vůbec jíst příborem a učitelka ve školce kvůli tomu furt prudí ![]()
Ja mam predskolacku (uz druhym rokem
). Dny v tydnu zna ale plete, rocni obdobi zna, mesice snad ani nevi, ze existuji…Zato zacala sama trosku cist.Beru to taky prirozenou cestou, co ji zajima to ji vysvetlim a ostatni neresim…
Tak roční období a dny v týdnu předškolák zvládne. Měsíce se dcera učila v první třídě v rámci prvouky, na to bych se vykašlala.
Právě, že mi přijde, že zájem moc nemá, a jakmile jí to nebaví, je to spíš horší než lepší. Stejně to máme i s logopedií, když se jí nechce, tak se jí nechce a je to katastrofa. Jinak sama logopedka mi řekla, že dny v týdnu ještě umět nemusí, když není předškolák…
@Ainy To mám asi hodně podobný přístup. O to, co se zajímá jí vysvětlím. My teď pro změnu řešíme čísla. Díky seriálu Byl jednou jeden život jí strašně zajímá lidské tělo, encyklopedie lidského těla je naše nejoblíbenější knížka.
@natalinka111 Ja mam zas malou zoolozku, taky autum docela rozumi (Top gear je jeden z nejoblibenejsich poradu). Ale proc ji melo zajimat, ze je ted nakej brezen, ze? ![]()
Klukovi bude za pár měsíců 5 let. A tohle všechno se už doma učíme tak od čtyř let. Strašně by už chtěl chodit do školy, takže písmenka (čím začínají slova a čím končí), dny v týdnu, měsíce, roční období…zkoušíme postupně to co chtějí u zápisu, nehrotím to…ve školce se to stejně už učí
ale on od mala prohlíží encyklopedie a moc ho to baví, takže je to asi i o zájmu dítěte.
No nasemu je 3,5 let a dny v tydnu jak jdou za sebou umi, ale je to tim, ze o to mel sam zajem a vzdy se me pta co je za den ![]()
Roční období, tvary a dny v týdnu umí moje dvouletá dcera. takže mi to brzo nepříjde. není to sice stroprocentní
, ale do pěti let to umět bude skoro určitě. nijak jí to nenutím, řekla jsem jí jak to je, a jí to zajímá. v pěti letech bych jí to ale učila aktivně.
Tak já bych to do ní hlavně nehrnula násilím, spíš jen tak mimochodem, poku ji to zajímá. ALe o to nejde, viď? Jde o to, jak se domluvit s babičkou, jak jí vysvětlit, ať se ti do toho neplete. ![]()