Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj zkusene maminky. mam prosbu.muj kluk mi odmita jidlo co varim. kupovane ze sklenicky ji bez problemu. kdyz to ochutnam, tak musim uznat ze to kupovane je chutove lepsi.to co varim ja, tak samozrejme nesolim, nekorenim…ale muzu to necim dochutit? napriklad bylinkama(petrzel, pazitka, majoranka,…) kdyz jsem cetla co obsahuji ty kupovane jidla, tak se tam vyskituje majoranka ci petrzel…muzu to pouzit pri vareni? jestli jo tak co muzu u 6-7m mimi?. diky za radu ![]()
jasne ze muzes
taky kukurice v jidlech dela divy s chuti…ve sklenickach je skoro ve vsem..je to pak prijemne nasladly. a takovy ty malinky sladky baby mrkve udelaji jidlu dobre ![]()
Jakékoliv bylinky můžeš, hodně taky pomůže udělat jídlo na cibulce (samozřejmě až vyskoušíš, že mu nedělá problémy), trošku s cibulkou osmažit i ty bylinky, je to pak výraznější. Pak se mi hodně osvědčila troška rajčatového protlaku (též až po ozkoušení rajčat). To samé s masem, ne jen podusit, ale můžeš ho předtím trošku opéct atd.
Ahoj,
bylinky a takové věci jsem začala až po roce, stejně tak cibuli a česnek. Dokonce se to u takhle malých děti ani moc nedoporučuje. Pokud ti jí skleničky, tak míchej vařené se skleničkami, půl na půl a postupně ubírej. Já takhle přešla od skleniček na klasiku domácí vařené. Jo a u nás v domácím mixu pomohla jablíčka, rozvařit a přidat.
laajo: jestli si davala sklenicky tak to vse dostavali stejne driv..protoze ve sklenicka bylinky normalne jsou ![]()
Já osobně bych půlročnímu dítěti nic neopékala na tuku a cibulce
Ani zeleninu, ani maso. S tím jsem začala až kolem roku a půl(občas).
První dítě vyrostlo na skleničkách, druhému jsem téměř od začátku vařila(skleničky nechtělo), přidávala jsem majoránku,petrželku a lístek libečku, vše ostatní mi přišlo zbytečné.
Nepoužívala bych skleničky hipp, tam přidávají sůl a mléko snad od 4. měsíce. Aspoň dřív to tak bylo ![]()
Ony ty skleničky nejsou žádný zázrak, zvlášť ty, od cizích výrobců. Mají jiná doporučení a mohou obsahovat i potraviny potenciálně alergenní.
Já bych také teda půlročnímu dítěti nedávala bylinky ani moc koření… Třeba tak až od 9-10 měsíců…
A krmím dítě skleničkama a rozhodně v žádné zatím neměl žádné koření, ani kukuřici (i když tu bych rádazkusila
). Jedině zeleninu a vodu, max. rýžovou mouku.
Pokud nechce jíst domácí, tak mu to míchej se skleničkovým a postupně ubírej, jak už tu padlo ![]()
Jana206 píše:
Já osobně bych půlročnímu dítěti nic neopékala na tuku a cibulceAni zeleninu, ani maso. S tím jsem začala až kolem roku a půl(občas).
První dítě vyrostlo na skleničkách, druhému jsem téměř od začátku vařila(skleničky nechtělo), přidávala jsem majoránku,petrželku a lístek libečku, vše ostatní mi přišlo zbytečné.Nepoužívala bych skleničky hipp, tam přidávají sůl a mléko snad od 4. měsíce. Aspoň dřív to tak bylo
Ony ty skleničky nejsou žádný zázrak, zvlášť ty, od cizích výrobců. Mají jiná doporučení a mohou obsahovat i potraviny potenciálně alergenní.
Do jídla nějaký tuk přidat musíš, jinak se některé vitamíny nevstřebají. Cibule není pro děti závadná (jistě ne jako první zelenina, ale postupně ji lze zavést) a nevím, čemu by mělo škodit, když ji nechám zesklovatět na troše oliv. oleje. K žádnému přepálení tuku ani ničemu podobnému tam nedojde
To samé maso, neříkám nechat zuhelnatět, ale prostě malinko opéct, aby to mělo chuť (ostatně můžeš péct i v troubě, to je jedno).
Taktéž nevím, proč by měly být pro mimino nevhodné bylinky typu bazalka, oregáno, majoránka, vždyť je to jen zelené lupení
Navíc v tom množství, jak se to používá…
Tuk jsem přidávala - kousíček čerstvého másla, někdy trošku olivového oleje.
Nevím, nepřijde mi vhodné opékat pro půlroční mimino.
A navíc, pokud se později dělají už masové vývary(např. z hovězích žeber), tak to maso obsahuje tuk, v něm se vitaminy ze zeleniny rozpustí.
Jana206 píše:
Tuk jsem přidávala - kousíček čerstvého másla, někdy trošku olivového oleje.
Nevím, nepřijde mi vhodné opékat pro půlroční mimino.
A navíc, pokud se později dělají už masové vývary(např. z hovězích žeber), tak to maso obsahuje tuk, v něm se vitaminy ze zeleniny rozpustí.
Ale v čem přesně má to opékání podle tebe škodit? Já si právě myslím, že v ničem.
Myslím, že chuť skleniček tkví v doslazování. Koukni na etiketu - skoro všude jablečný nebo hroznový mošt. Další problém může být konzistence - některé jdou totálně hladké a doma to nevyrobíš.
Bylinky - já začala dávat okolo 9-10 měsíce. Stejně tak tu cibulku… Ale opravdu si myslím, že to nepomůže. Děti jdou po sladkém.
ono jeste asi taky jak ktery dite…ja zacinala ovocem…nekdo na me koukal jak na vola ze uz do ni nic jinyho nedostanu…a ji uplne vsechno..zatim sem nenasla potravinu co by ji nechutnala. takze proste asi zkouset zkouset at najdes neco co mu bude hodne chutnat ![]()
mikitaa píše: .a ji uplne vsechno..zatim sem nenasla potravinu co by jinechutnala.
Taky tak, u nás mi čmajzne z kuchyňské linky i syrovou cibuli, zakousne se doní a klidně by si jí dal celou. Citron mu taky nedělá problém. Mám pochybnosti o existenci jeho chuťových buněk.
dnes jsem zkusila uvarit kureci+mrkev+kvetak+brambory a snedl mi to bez namitek. zadne dochucovani, dala jsem vice mrkve a slo to ![]()
asi to chce fakt zkouset a trpelivost (ta mi trochu chyba
)
kupuju Hamanka, Hami nebo obcas Sunarek (Hipp mi prijde zbytecne drahy a nemaji v nabidce nic jine nez nase ceske hame)…ale rada bych mu varila…aby si zvykal na domaci stravu a aby jsem se naucila jak mu mam varit.ted mam doma kureci polevku s ryzi a v slozeni je: mrkev, kureci, rýže, porek, rajcatovy protlak a petrzelka. ![]()
Misto restovani, smazeni muzete pouzit setrnejsi zpusob, tzv. wet sauté:
Do hlubsi panve, woku date 4-5 lzic vody, vyvaru, nejakou bylinku, nakrajenou zeleninu a „restujete“ ji. Kdyz je zelenina mirne zmekla, voda temer vyvarena, tak se prida troska oleje a vse se jeste chvili opeka…