Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, máte někdo zkušenosti s delším dojížděním do MŠ s tříletým prckem, který ze školky není zrovna nadšen? ![]()
Syn teď začal chodit do školky v místě bydliště, ale hrozně tam pláče a vůbec to nezvládá. 24 dětí na 2 učitelky. Všechno tříleté děti. Začal se znova počůrávat, budí se v noci a pláče, že tam nechce atd.
Sehnala jsem ve městě školku, kde by mi ho vzali. Má dobré hodnocení, méně dětí, ve třídě u malíčků i chůva. Ale má to háček. Dojíždění 40 minut (s 1 přestupem). Vozila bych ho já a pak jela plynule do práce. Byl by tam od 7 do 16 hodin.
Mám trošku obavy z té cesty do školky. Tady mi celou cestu pěšky (10 minut) pláče a chce utéct domů. Váhám, jestli by zvládl tak dlouhou cestu, jestli by to pro něj nebyl ještě větší stres. Zase oproti současné školce by byl v této o půl hodiny kratší dobu, protože je to blíže mé práci. Zkusit to nebo je to hloupost?
@Linduš91 píše:
Ahoj, máte někdo zkušenosti s delším dojížděním do MŠ s tříletým prckem, který ze školky není zrovna nadšen?
Syn teď začal chodit do školky v místě bydliště, ale hrozně tam pláče a vůbec to nezvládá. 24 dětí na 2 učitelky. Všechno tříleté děti. Začal se znova počůrávat, budí se v noci a pláče, že tam nechce atd.
Sehnala jsem ve městě školku, kde by mi ho vzali. Má dobré hodnocení, méně dětí, ve třídě u malíčků i chůva. Ale má to háček. Dojíždění 40 minut (s 1 přestupem). Vozila bych ho já a pak jela plynule do práce. Byl by tam od 7 do 16 hodin.
Mám trošku obavy z té cesty do školky. Tady mi celou cestu pěšky (10 minut) pláče a chce utéct domů. Váhám, jestli by zvládl tak dlouhou cestu, jestli by to pro něj nebyl ještě větší stres. Zase oproti současné školce by byl v této o půl hodiny kratší dobu, protože je to blíže mé práci. Zkusit to nebo je to hloupost?
A jsi si jistá, že by byl v té nové školce v pohodě? Protože podle mě nebyl a ty si pak budeš drbat hlavu, že nejen, že ho ráno hodinu vezeš do školky, ale stále s pláčem
Dala bych této školce ještě šanci, vždyť je tam pár dní a to, co popisuješ, není nic neobvyklého ![]()
@Linduš91 nechala bych tomu alespon cele zari. A pak vyhodnotila. Ona skolka v miste bydliste ma zase velky benefit ve znalosti vrstevniku, minimalne do budoucnosti.
A kolik je deti a tet v té nové školce?
Menší kolektiv a vic pecujicich odob by pro nej mohlo byt lepší.
Mam zkusenosti o konkretnich maminek?
Pokud bude ve skolce v pohodě, cestu zvládnete. Ten prechod a zvykani na novou skolku bude chvili trvat, ale pokud tam bude spokojenější, tak.bych se tomu nebránila.
@Linduš91 a tedy jinak ja jsem zastancem toho, ze 24 triletych deti na 2 ucitelky (u nas je dokonce jen jedna, dve jen prochazka-obed), je pekelnych. Obecne bych byla pro mnohem mensi kolektivy.
Větší vzdálenost může být vždycky problém. Něco se pokazí a zajišťovat vyzvednutí dítěte bude komplikovanější, než v místě bydliště, kde se případně s někým domluvíte. Na druhou stranu, kdybych já měl dítě a měl ho dát do místní školky, asi bych se také porozhlédl jinde, jelikož zdejší poměry jsou opravdu špatné. A jestli mu třeba i některé děti ubližují, což by mohlo vést k onomu opětovnému počůrávání (což většinou nebývá samo od sebe), pak bych zjišťoval proč se tak děje a ani nevyloučil onu změnu školky.
Já bych do toho nešla, neskutečně časově náročné jak pro tebe tak i jeho. Zbytečně prodlužovat ten stres co z počátku zažívá.
U nás je 24 děti a jedna učitelka+uklízečka co pomáhá. Nevěř že se to zlepší v jiné školce. Je to o tom zvyku, režimu, změnách. Sama se synem bojuju druhý rok.
Teď má 4,5 roku a mužů konečně říct že rozumově na školku dozrál, že konečně dva dny nebrecel po roce denního pláče.
Jak to má se vstáváním, to by musel nejpozději v 5:30, ne? To by mé děti zabilo. Ale některým to žádné zásadní problémy nedělá.
Já dojížděla asi půl roku půl hodiny se dvěma přestupy s tříletým dítětem a musím říct, že se mi fakt strašně ulevilo, když ho vzali do školky v místě bydliště.
Ja jsem teda taky pro menší kolektiv, ale zas to dojíždění bude náročné, bude muset vstávat aspoň o půl hodiny dřív, v zimě delší dobu venku na mrazu, není jistota, že v té druhé školce bude spokojenější a pak místo deseti minut budeš řvoucí dítě táhnout hodinu s přestupem ![]()
@Linduš91 Ty už jsi tu diskuzi měla, že syn nezvládá školku. Babička má svoje zájmy a nepomůže. Podle mě je nezralý a bude to úplně stejné.
To asi každý, ale bohužel doba nahrává těm velkým kolektivům. Energie, Ukrajinci, kdo ví, jak to s těmi menšími kolektivy vůbec dopadne.
@Cuddy píše:
@Linduš91 a tedy jinak ja jsem zastancem toho, ze 24 triletych deti na 2 ucitelky (u nas je dokonce jen jedna, dve jen prochazka-obed), je pekelnych. Obecne bych byla pro mnohem mensi kolektivy.
@ugluk tak nasem detem by vstavani v 5,30 nevadilo, ale zase by nevydrzely se skolkovym programem do 12,30, zvlast v tech trech letech. Takze to je dobra pripominka, to se take musi uvazit. Ty deti jsou ve skolce opravdu zaprazene a unavene.
@Prostě Vodnář píše:
To asi každý, ale bohužel doba nahrává těm velkým kolektivům. Energie, Ukrajinci, kdo ví, jak to s těmi menšími kolektivy vůbec dopadne.
Jaci ukrajinci? Ve tride deti nemaji ani jedno ukrajinske dite, a mensi kolektiv nemely ani za cenu levnejsich energii. To je zase hledani spojitosti…
Jak dlouho v té školce byl? Čtyři dny? Jak dlouho si ho tam nechala?
@Pears206 píše:
@Linduš91 Ty už jsi tu diskuzi měla, že syn nezvládá školku. Babička má svoje zájmy a nepomůže. Podle mě je nezralý a bude to úplně stejné.
Tak pokud jsi to ty, tak skolku změňte. Jen aspoň první mesic se dohodnete na nějaké adaptaci. V praci zkus vysvetlit a treba na mesic dohodnout zkrácený úvazek. Nam treba moc pomahalo, že syn chodil se svym oblibenym plysakem. Drzim palce, ať to zvládnete ![]()