Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Linduš91 píše:
@mado Já sama jsem mu každý den záchody ukazala a řekla co a jak. Paní učitelka prý také. On jí ale neřekne. Nedokáže mi říct pročPodle mě vůbec nevstřebal, že někomu cizímu může říct o pomoc atd.
Ta nová školka je podle maminek co tam mají děti lepší. Je tam i méně dětí a k nim víc učitelek. Ale to dojíždění…navíc začátek v zimním období..No děsí mě to.
No hlavně bych pracovala s faktem, že tvé dítě nejspíš není na školku úplně zralé a je jedno, zda bude v té, kde je 24 dětí nebo 15. To, že je na děti víc učitelek ještě neznamená, že tam bude v pohodě
A k tomu to vstávání a dojíždění -to mu na pohodě nepřidá.. Dejte tomu ještě čas, hodně s ním o školce mluv, motivuj ho, nauč ho, jak má komunikovat s dětmi atd.
Jenom k tomu malému kolektivu-dcera ve 2,5 letech chodila do soukromé školky, kde bylo cca 5 dětí denně na jednu „tetu“ - ta byla od rána do odpoledne ověšená dětmi, sice každému se vším pomohla, ale přínos té školky (krom toho, že jsem mohla do práce) byl nulový, o nějaké edukaci nemohla být řeč, na zahradu chodili tak na půl hodinky, protože než to všechno oblékla a vypravila, bylo skoro poledne. A děti jí tam stejně brečely a počůrávaly se ![]()
Píšeš: „Byl by tam od 7 do 16 hodin.“ K tomu dojíždění 40 minut tam a 40 minut zpátky. Mně to připadá šílené, naprosto šílené. Šílená i je ta celá dlouhá doba ve školce: 9 hodin.
Stejně pak bude každou chvilku nemocný, už jen z tohoto.
Nedělala bych to. Vláčet děcko ráno čtyřicet minut. V kolik by muselo vstávat, o tom jsi přemýšlela? Mít školku deset minut od domu je výhra.
@poučená píše:
Píšeš: „Byl by tam od 7 do 16 hodin.“ K tomu dojíždění 40 minut tam a 40 minut zpátky. Mně to připadá šílené, naprosto šílené. Šílená i je ta celá dlouhá doba ve školce: 9 hodin.
Stejně pak bude každou chvilku nemocný, už jen z tohoto.
Přesně…mě přijde šílený nechat 2,5lety dítě celý den ve školce po dvou dnech.
Chápu že většina lidí nemá moc jinych možností, tlačí je práce atd ale od toho se ten rodicak dá nastavit. Ne strčit dítě hned na celý den mezi cizí děti a lidi.
zakladatelko on si zvykne, na sílu. Děti si zvyknou na cokoliv, ale počítej s tím že to na psychiku je dost mazec..
@mackA159 píše:
Přesně…mě přijde šílený nechat 2,5lety dítě celý den ve školce po dvou dnech.Chápu že většina lidí nemá moc jinych možností, tlačí je práce atd ale od toho se ten rodicak dá nastavit. Ne strčit dítě hned na celý den mezi cizí děti a lidi.
zakladatelko on si zvykne, na sílu. Děti si zvyknou na cokoliv, ale počítej s tím že to na psychiku je dost mazec..
ANO
Ale tak se to tady dělá. Matka je otrok a z dítěte též vyroste otrok. Takto se vyrábí otroci.
@EEKK píše:
Ten počet dětí je ve státní školce standardní. U nejmenších 24. Ať chcete nebo ne. A druhá učitelka nastupuje před vycházkou. To je taky všude. Všechno, co dítě samo zvládá, je bonus. Když se aspoň obuje. Když pozná své věci. Když se před vycházkou jde s ostatními vyčůrat. Když řekne, já se počůral. Cokoliv. Rodič řekne…od toho tam ta učitelka přece je. Aby je oblikla. Aby je nenechala mokré. Ano. Oblikne je všechny. Ale když ani jedno dítě nic nebude umět, pak je bude oblíkat hodně dlouho. O to méně si prohrají, o to kratší čas budou na průlezkách na zahrádce. Uklízečka pomůže. Možná i chůva, leckde je mají. Ale pokud ty děti neudělají samy nic, a v té malé třídě to tak je, oblíkání trvá tak tři čtvrtě hodiny. A není možné, aby učitelka několikrát denně dítě osahávala, zda není mokré. Mělo by to umět říct. Den v malé třídě vypadá že začátku tak, že se převlékají polité děti, že se převlékají děti počurané, pokakané, umáchané, utírání slziček a nudlí, že se dokola uklízí hračky, protože polovina dětí si hraje tak, že běhá a vše rozhází, služba u malých, než se zaběhnout do režimu a začnou spolupracovat, je velký zápřah. Proto se často učitelky střídají x let za sebou u nejmenších málokdo v kuse vydrží. No a co se týče té změny školky, taky nejsem pro. Ztratíte školku u domu a zjistíte, že dítě brečí i v té nové. A budete do ní jezdit celé tři roky? To není dobrá volba. Dala jste dítěti adaptaci? Nebo jste oba prvního nastoupili najednou? Na celý den?
Vůbec nechápu, proč se to ještě někde takhle dělá. Věkově smíšené třídy jsou o tolik lepší! Pak je tam těch plačících tříleťáků pár, učitelky na ně mají kapacitu a oni se tomu tempu třídy rychle přizpůsobí. Táhne je to rychle nahoru.
@Sonmi píše:
Vůbec nechápu, proč se to ještě někde takhle dělá. Věkově smíšené třídy jsou o tolik lepší! Pak je tam těch plačících tříleťáků pár, učitelky na ně mají kapacitu a oni se tomu tempu třídy rychle přizpůsobí. Táhne je to rychle nahoru.
Ne nutne v ceskem skolstvi, kdy je na pedagogickou cinnost 1 ucitelka. 1 ucitelka nezvladne adekvatne triletaky, ctyrletaky i predskolaky, zpravidla zvladne resit placici triletaky a predskolaky, u kterych musi mit urcite vystupy. Ty strednaci jsou opomijeni. Jo, v soukromych skolkach, kde muze byt vyucujicich 2-3 to samozrejme prinosy ma.
@Cuddy píše:
Ne nutne v ceskem skolstvi, kdy je na pedagogickou cinnost 1 ucitelka. 1 ucitelka nezvladne adekvatne triletaky, ctyrletaky i predskolaky, zpravidla zvladne resit placici triletaky a predskolaky, u kterych musi mit urcite vystupy. Ty strednaci jsou opomijeni. Jo, v soukromych skolkach, kde muze byt vyucujicich 2-3 to samozrejme prinosy ma.
Však ti strednaci toho zase tolik nepotřebujou.
Jinak naše školka je taky státní, obyčejná, ale jsou tam dvě učitelky (jedna od rána, odchází po obědě, druhá přichází dopoledne na pedagogickou činnost a je tam pak do odpoledne), asistentka, plus s vypravováním ven pomáhá uklízečka a u oběda provozní pracovnice. Takže to zjevně jde. ![]()
Jinak předškolní příprava probíhá hlavně po obědě, když mladší děti spí.
@Cuddy V naší státní školce to funguje dobře. Jedna třída pro děti 2-4 roky, kde je 24 dětí, dvě učitelky, asistentka a chůva. Takže vždy minimálně tři osoby. Na to zaběhnutí ve školce ideální. Pak dvě smíšené třídy, kde je dětí 28 a dvě učitelky klasika ráno a odpoledne jedna, jinak obě. Pokud něco malují, vyrábí, tak dle věku nebo schopností dítěte. Nikdo opomíjen nen. Předškolní příprava probíhá jednou týdně, když menší děti spí.
@mackA159 Synovi jsou 3 a ne 2,5. Hodně jsem ho chtěla dát do školky dřív na zvykačku, když jsem ještě byla na rodičáku. Jenže mi ho nikam nevzali. Jen do soukromé za těžké peníze, které jsem neměla. A k tomu dost daleko. Když jsem si po roce lítání po pohovorech konečně našla práci na HPP, řekli mi, že potřebují nástup ideálně od srpna, nejpozději od září. A hned na 100% úvazek. Babička přislíbila pomoc ze začátku a s manželem jsme se domluvili, že nastoupím. Jenže Babička si to pak rozmyslela a malý to nedává. Proto hledám další možnosti.
Od 7 ve školce 40 minut cesta autem… to byste s ním museli vstávat někdy před 6 hodinou kolem tristvrte na 6 a domu byste se dostávalo v nejlepším kolem 5.
takto malé dítě mi to tedy přijde opravdu dost náročné samo o sobě. Nemyslím si, že si tím pomůžeš. ![]()
@Linduš91 a nemáš nějakou tetu, sestřenici, švagrovou,… která by ti pomohla. Opravdu chlapeček je malý, potřebuje zvykačku, pomalý rozjezd. On se bude pocuravat i jiné školce, protože nemá důvěru v jiné lidi, stydí se říct komukoliv jinému, než svým lidem z domova. Má to tak spousta malých dětí, co ve školce začínají. Časem se to podá. Opravdu tahat ho dáleko do školky bude problém, bude mít min spánku, odpocinku, času si doma pohrát. Bude věčně unavený a nemocný, budeš řešit OČRy a hlídání. Nevim, jak to toleruji v tvé nové práci. V blízké školce je šance, že si uděláte kamarády a v případě krize ti může pomoci vyzvednout a vzít k sobě nějaká spřízněná maminka, děti se můžou navštěvovat i doma a získat tak pocit důvěry a známých tváří ve školce. Je víc možností na dlouhé cestě, že se někde zasekneš v dopravní situaci a nebudeš stíhat, při zimním počasí to bývá dost pravděpodobné.
Osobně bych zkusila znovu poprosit babičku, aspoň na dva měsíce, než si malý zvykne na tu životní změnu, ať jej vyzvedává a hlídá.
@mado píše:
@Linduš91 a nemáš nějakou tetu, sestřenici, švagrovou,… která by ti pomohla. Opravdu chlapeček je malý, potřebuje zvykačku, pomalý rozjezd. On se bude pocuravat i jiné školce, protože nemá důvěru v jiné lidi, stydí se říct komukoliv jinému, než svým lidem z domova. Má to tak spousta malých dětí, co ve školce začínají. Časem se to podá. Opravdu tahat ho dáleko do školky bude problém, bude mít min spánku, odpocinku, času si doma pohrát. Bude věčně unavený a nemocný, budeš řešit OČRy a hlídání. Nevim, jak to toleruji v tvé nové práci. V blízké školce je šance, že si uděláte kamarády a v případě krize ti může pomoci vyzvednout a vzít k sobě nějaká spřízněná maminka, děti se můžou navštěvovat i doma a získat tak pocit důvěry a známých tváří ve školce. Je víc možností na dlouhé cestě, že se někde zasekneš v dopravní situaci a nebudeš stíhat, při zimním počasí to bývá dost pravděpodobné.
Osobně bych zkusila znovu poprosit babičku, aspoň na dva měsíce, než si malý zvykne na tu životní změnu, ať jej vyzvedává a hlídá.
Hele tu babičku fakt ne. Podle předchozí diskuze nemá k děcku vztah, říká mu, že je rozmazleny a slabý, když tu školku nezvládá, a za pocurani ho bije. Spíš to na mě působilo, že půlku problemu se školkou způsobila tato babička roku.
@Dadda8 píše:
@Cuddy V naší státní školce to funguje dobře. Jedna třída pro děti 2-4 roky, kde je 24 dětí, dvě učitelky, asistentka a chůva. Takže vždy minimálně tři osoby. Na to zaběhnutí ve školce ideální. Pak dvě smíšené třídy, kde je dětí 28 a dvě učitelky klasika ráno a odpoledne jedna, jinak obě. Pokud něco malují, vyrábí, tak dle věku nebo schopností dítěte. Nikdo opomíjen nen. Předškolní příprava probíhá jednou týdně, když menší děti spí.
předškolní příprava je jenom jednou týdně? u nás je každý den - od 8 do 10 hodin, kdy jdou ven