Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj,
mám měsíční hlčičku, přes počáteční problémy s kojením, jsme se rozkojila a malá krásně papá. Za měsíc přibrala už 1,1 kg a měří o 4 cm více než při porodu.. Čili prospívá.
Co mě ale trápí, že ji mám u prsa nonstop, kojim ji dle potřeby. Někdy po 2 hodinách, jindy co 30 minut. Mám váhu, občas vyžahne 90 ml a více, to většinou stačí na ty dvě hodky, někdy vyžahne 40 ml, usne, za 2 minut je vzhůru, dám druhé prso (rovnou nemohu, nejde vzbudit na druhé prso) a zas vypije třeba 50 ml, pak chvíli spí a stále dokola a někdy jsou dny jako dnes, že ji mám u prsa co 30 min, spát nechce, pláče, chce sát, přiložim, zuřivě saje, poc chvíli se u prsa rozčiluje, odtáhne se a hned zase hledá, znovu přiloím a stále dokola, už jsme to párkrát nevydržela a dala flašku s nutrilonem jako dokrm a opravdu vypila třeb 60 ml i více. znamená to tedy, že se mi prsa nestačí nalívat?
Ale zas prospívá, takže by dokrm nebyl třeba ne? ten dokrm je tak 1× denně, někdy max 2 x..včera třeba vůbec..
hodně ublinkává v poslední době, trápí ji prdíky, není to z toho, že je překrmována? ale zase, když ji to nedám, pláče a nespí..
jak byste postupovaly vy?
@astoret na co dokrm, když prospívá? kojení se upraví.. mmchdm, blindí, bo je překrmená - brek neznamená hned, že má hlad. S tím souvisí i to bříško. Ano, je překrmovaná
utěšuj jinak než prsem, udržuj interval kojení 2-3 hodiny.. kojit co 30 minut je hloupost ![]()
@astoret Postupovala bych tak, že bych se vybodla na dokrm, vážení kolik vypije, řídila bych se jen potřebami dítěte a maximálně zapracovala na tom spaní - umožnila bych miminku spat třeba v kočárku nebo šátku.
Dítě, které přibere přes kilo za měsíc hldy netrpí. Zvlášť, pokud ještě blije. Teď bude mít s největší pravděpodobností spurt, do toho možná slábně spouštěcí reflex, dokrm z flašky je tudíž první krok k romu, jak si krásně nabořit přirozený cyklus poptávky a nabídky a prestat za chvilku kojit úplně.
Děti se sáním uklidňují (I třeba při bolestech břicha), takže potřeba být na prsu nemusí vůbec být v souvislosti s potřebou jídla.
@astoret tak ja bych nejdriv zahodila flasku a vahu! pak bych kojila, jak mimco chce, ale mezitm houpala na balone, nosila v satku a chodila na dlouhe prochajdy s kocarem.
chce to klid a pevne nervy, kojeni se upravi, ver sobe a prirode. drzte se ![]()
Hlady evidentně netrpí a prospívá, takže bych dokrm neřešila.
Třeba se opravdu jen sáním z prsu uklidňuje. Nechceš zkusit dát dudlík? Někteří to sice odsuzují, ale než nechat prcka plakat…
Nedokrmovala bych…pokud mas mleko…upravi se to. Ja jsem ani nevazila…jen si pridelavas zbytecne nervy…zvazi ji doktorka. Jedtli pije od tebe, tak to poznas, ne? Slysis ji polykat..vetsinou u toho tak srandovne hekaji…Jak tady bylo receno, dodrzovat interval 2-3 hodky mezi jednotlivymi kojenimi a urcite casteji ne. Brisko miminka to nedokaze drive stravit a kdyz se tam smicha nove a natravene mliko, boli je pak bricho a breci…ne hlady. Chce to klid…upravi se to samo case, jak se sladite…uvidis ![]()
@astoret Dítě prospívá, takže bych se přestala stresovat vážením a dokrmem a prostě dál kojila podle potřeby. Ty bys na to měla zareagovat vyšší tvorbou mléka, ale ta reakce je většinou do druhého dne.
Je tu taky možnost, že se u prsa jen uklidňuje, to jsem měla s dcerou já. Napila se, usnula, sebrala jsem prso, za chvilku se probudila a řev. Dudlík odmítala.
Pokud přibírá, neřešila bych. Hlavně zatím žádný dokrm. Spurty jsou ve 3 a 6 týdnech a pak ve 3 a 6 měsících.
Takže bych to viděla na toto.
Pokud při spurtu začneš dokrmovat, tak jsi na nejlepší cestě malou odstavit. Právě tím častějším kojením se prsa „startují“ a za pár dní se to srovná. Takže hodně pít, hodně silné masové vývary, kojící bylinkové čaje jsou také super (mám ozkoušeno, že nejlepší byl pytlíkový Leros).
Kojit co půl hodiny půlhodinu nemá smysl, i je to kontraproduktivní (míchá se v bříšku čerstvé a natrávené mlíčko a od toho může bolet bříško). Ale v době spurtu jsem kojila i co hodinu, hodinu a půl, za pár dní se to zase srovnalo ![]()
@JaniceB píše:
Nedokrmovala bych…pokud mas mleko…upravi se to. Ja jsem ani nevazila…jen si pridelavas zbytecne nervy…zvazi ji doktorka. Jedtli pije od tebe, tak to poznas, ne? Slysis ji polykat..vetsinou u toho tak srandovne hekaji…Jak tady bylo receno, dodrzovat interval 2-3 hodky mezi jednotlivymi kojenimi a urcite casteji ne. Brisko miminka to nedokaze drive stravit a kdyz se tam smicha nove a natravene mliko, boli je pak bricho a breci…ne hlady. Chce to klid…upravi se to samo case, jak se sladite…uvidis
ty dvě tři hodky si neumím moc dobře představit, prostě když vypije třeba málo a má za chvíli hlad, tak nechat ji dvě hodiny brečet hlady..já nevím no, v porodnici mi říkala laktační, že přikládat jjak chce dítě, nedělat žádné intervaly, že se to dělá v porodnici, ale jinak ne. takoví přírodní národy, tam mají ženy dítě u prsa nonstop..
právě že tím, že vážím vím, že občas vypije z prsa třeba jen 40 ml a za chvíle chce znova, tak jsme právě dala dokrm, když jsme ji dala i druhé prso a to samé nastalo po několika minutách znovu, říkám si, zda mám dost mlíka, ale asi jo, to by tolik nepřibírala, zkusím odbourat to um..
ale ty dvě tři hodky si fakt neumím představit, vyloženě chce sát, chovíám ji, hledá prso, cumlá si ručičky, dudlík nechce, dám ji ho, hned začne zuřivě sát, pak zjistí, že z něho nic neteče, vyplivne ho a vzteká se, nevim no, přijde mi divný nechat ho hladovět..
vím, že se občas u prsa uklidnuje, když má prdíky, to jen tak dudá..ale povětšinou che fakt jíst..
ale taky si říkám, zda to bolení bříška není z toho, že jí tak často, fakt nevím
![]()
Zkoušíte zavinovat? U syna to hrozně pomáhalo s bříškem. Vždycky se po tak 10 minutách zavinutí a zuřivého houpání uvolnil, vyprděl a usnul. Já na dokrmy přešla po 4. měsíci a to po 6 týdenním bojkotu kojení kdy nepřibral ani gram, zhoršil se mu reflux a byl celkově neklidný. Během 2 týdnů jsme přešli jen na nutrilon, protože když dostal moje odstříkané mléko tak se ozval reflux když má jen UM a zeleninové příkrmy tak sice občas zvrací, ale bez toho bolestivého pláče. Takže pokud přibírá zkuste si přečíst knihu nejšťastnější miminko v okolí od dr. Karpa. Hodně mi jeho metoda pomohla s pláčem a nespaním. ![]()
Já jsem měla malého u prsa také neustále, kor ještě přes to děsné léto, co bylo a kojila jsem ho také klidně co hodinu, někdy se napil jen na žízeň, jindy hltavě sál. Pak byly růstové spurty a to je záhul i na psychiku, ale vydržet, nepřikrmovat UM, nedávat čaje ani vodu, vždy jen prso a ono to půjde
Malému je dnes devět měsíců a stále kojím
A dudlík měl, protože mu ho dali na JIRPce, ale tak ve 4 měsících ho začal sám od sebe odmítat a už jsme bez něj, tak toho bych se také nebála, pokud se pěkně přisává
Hlavně se nenervovat, pak to přechází i na mimi a o to víc bude plačtivý ![]()
@astoret No…podle me tohle je dobra cesta k tomu, jak ze sebe pro prcka udelat dudlik. Ale kazdy si to dela, jak chce. Ja jsem dudlik nedavala, kojila jsem co 2 hodiny do 9 mesicu a nebyl problem. Mozna je kazde dite jine, ale nedokazu si predstavit mit dite u prsa temer nonstop…
@Heivka Taky me napadl ten reflux. Syn ho mel skoro jiste. Proto porad dokola vyzadoval kojeni, on se ten podrazdeny zaludek trochu splachl. Blindil dost.
@astoret Co zkusit mimco napolohovat v postylce a kocarku, aby lezelo napul na stojaka?