Jak na domácí chléb?

14974
17.1.14 18:55

domácí chléb jak na to

Omlouvám se za Xté téma o pečení chleba, ale je toho popsáno tolik a mně už jde z toho hlava kolem.

Máme domácí pekárnu, ale chleba z něj mi nechutná, chtěla bych nadýchaný bochánek, upéct v troubě.

Ale- jsem naprostý začátečník a nikdy jsem ani nepekla s droždím. Potřebovala bych nějaký recept vyloženě pro blbce (pro mě :D ),

Mám koupenou žitnou mouku a to droždí. Co jsem našla recepty, tak v nich byl buď kvásek, nebo sušené droždí. Kvásek je pro mě už úplně vysoká škola, ráda bych se k němu dopracovala, ale nejdřív bych to chtěla zkusit s tím droždím.

No a ještě mám otázku, když už jsem našla nějaký recept, bylo tam ze začátku péct na 250st. A naše trouba má jen 230st, je to tím, že je to nová trouba a těm se při pečení odečítá 20st? Tudíž když se to pak má stáhnout třeba na 19é, tak mám péct na 170 :think:

Díky díky :*

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
ShadowHunter
17.1.14 18:58

@LadyTommy můžeš zkusit tento http://tn.nova.cz/…a-12-kc.html - teď mám v troubě housky se sýrem nahoře, který taky dávali v TV. :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
2480
17.1.14 19:00

Už jsem několikrát pekla tenhle… http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
Není složitý a je moc dobrý!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Jitka1976
17.1.14 19:02

Výborný recept je tenhle:
Pečeš v rozpálené, skleněné míse (Jánské sklo)…mísu dáš do trouby…nastavíš 230…a po půl hodině do té rozpálené (suché…nevymazávat!!!) mísy překlopíš těsto, mísu zavřeš víkem (taky rozpálené, tak bacha na ruce!!!) a necháš péct cca 30 minut…pak odklopíš víko, snížíš na 180…a dopékáš odklopené 20 minut…
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
půl kostky droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
Postup
A promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, sklo, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.

Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.

• Citovat
  • Upravit
Jitka1976
17.1.14 19:04

A vypadá takhle: :kytka:

• Citovat
  • Upravit
17058
17.1.14 19:05

Tento je opravdu jednoduchý. Já jsem poprvé pekla jen s hladkou moukou a podruhé jsem dala 250g hladké a 250g pšeničné chlebové a byl moc dobrej, viz. fotka :mrgreen:

http://www.mimibazar.cz/recept.php?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
17.1.14 19:13

@LadyTommy Tak v pekárně nemusíš ten chleba péct, ne? Můžeš si jenom umíchat těsto. Výborné recepty jsou na http://domacipekarny.dama.cz/ Pokud dáš do pekárny obyč droždí, uděláš důlek v mouce, tam dáš to droždí a zasypeš trochou cukru. Většinou peču ten, co tu zmínila @ShadowHunter - je jednoduchý a dobrý. Pak mám ještě jeden jednoduchý recept:
1kg hladké mouky - ne speciál (můžeš smíchat s tou žitnou)
2 kostky droždí (stačí jedna, ale není tak nadýchaný) 0,5l vody
sůl, kmín

Důležité je tu vodu ohřát (aby byla teplá, ne horká) s troškou cukru (tak lžička), pak do toho dát to droždí a počkat až vyběhne a smíchat s tím ostatním. Mívám z toho dva bochníčky, nechávám vykynout na plechu. Peču na peč. papíru na 200°, před, během a po upečení potřu slanou vodou (docela dost soli). Do těsta samozřejmě můžeš přidat co chceš - semínka, škvarky, sýr, opečenou cibulku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
17.1.14 19:22

Udělám si těsto v pekárně a pak ho dám na plech a to je výsledek :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24292
17.1.14 19:39

@LadyTommy dávala jsem sem před pár dny svůj prvotní chléb, je se suchým droždím (živé a kvásek byl pro mě tehdá španělskou vesnicí)

https://www.emimino.cz/…nuti-176939/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12681

@Petrus157 nádherný.dej recept, prosím. Mé nevykyne tak do výšky, je takový rozpláclý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040

Vše o pečení, rady, recepty jsou na FB skupině Pečem pecen.
Odzkoušený s kvasnicemi:
**Domácí chléb – 2 bochníky
Suroviny:
600g hladké mouky, 400g žitné mouky, 1 lžíce soli, 1 lžíce kmínu, 1 lžíce octu, 42g (1 kostka) droždí, 600ml vlažné vody, 1 lžička cukru.

Postup:
Mouka + sůl + ocet + kmín vložíme do mísy a zamícháme. Z vody + droždí + cukr vytvoříme kvásek. Vše smícháme v hladké těsto a vytvoříme bochníky.
Kynutí: - těsto 20 minut

• bochníky dalších 30 minut

Pečení: - trouba vyhřátá na 200 °C, poté snížit a péct na teplotu 170 °C

• chléb se peče 1 hodinu a po vytažení se potře vodou**

Jinak kvásku se neboj, já jsem na něj přešla skoro hned, a už nikdy jinak. :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
27665
17.1.14 19:41
@Jitka1976 píše:
Výborný recept je tenhle:
Pečeš v rozpálené, skleněné míse (Jánské sklo)…mísu dáš do trouby…nastavíš 230…a po půl hodině do té rozpálené (suché…nevymazávat!!!) mísy překlopíš těsto, mísu zavřeš víkem (taky rozpálené, tak bacha na ruce!!!) a necháš péct cca 30 minut…pak odklopíš víko, snížíš na 180…a dopékáš odklopené 20 minut…
Suroviny:
1 hrnek žitné mouky
3 hrnky hladké mouky
1 lžička kmínu
2 lžičky soli
půl kostky droždí
To vše nasypeme do větší mísy a na sucho promícháme, pak přidáme
1 lžička octa
2 hrnky studené vody
Postup
A promícháme, vznikne řidší těsto. Posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme při pokojové teplotě kynout 12-18 hodin. Potom těsto v míse probereme vařečkou, znovu zasypeme moukou a necháme odpočinout 30 minut. Zatím si rozpálíme troubu na 230 stupnů a vložíme do ní prázdný kastrol (nerez, sklo, smalt průměru asi 21-23 cm a suchý! a necháme rozpálit 30 min. Do horkého suchého kastrolu vyklopíme pomocí stěrky těsto, posypeme kmínem.Hrnec přikryjeme poklicí a pečeme při teplotě 230 stupnů 30 minut, pak poklici sundáme a dopékáme asi 20 minut na 220 stupních. Chleba se nepřichytí a krásně se vyklopí hned čerstvě upečený, jen musíte dodržet těch 30 min rozpálení suchého kastrolu.

taky ho peču tahle a je výborný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3040
17.1.14 19:43

Pšenično-žitný-bramborový z kvásku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3175
17.1.14 19:44

@Jitka1976 ja ho delavam se susenym drozdim a ted jsem zjistila, ze ho doma nemam. A koukam, ty mas v receptu pul kostky drozdi…to ho jen nadrobis do toho nebo udelas kvasek a zamichas to do toho? Asi blby dotaz, ale ja fakt nevim :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1060
17.1.14 19:46
@goldenka píše:
@Petrus157 nádherný.dej recept, prosím. Mé nevykyne tak do výšky, je takový rozpláclý.

370ml vody
2 lžičky cukru
1.5 lžička sušeného mléka
2.5 lžičky soli
2 lžičky kmínu
2 lžičky octa
2 lžičky olivového oleje
200g žitné mouky
360g hladké mouky
2 lžičky sušeného droždí
udělám těsto v pekárně, pak ho vyklopím a udělám bochánek, ten dám na vymazaný plech a do trouby kterou mám na 50 stupňů, na dno trouby dám plecháček s vodou, jak chleba nakyne, tak zvýším teplotu na 220 stupňů
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport