Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@HankaHK teoreticky jo, pokud by kvasek vubec nepracoval, zbyde tam jidlo pro kvasinky z kvasnic. Trochu kvasnic tam muzes pridat rovnou s kvaskem, at mas jistotu, ze vykyne. Ale kdyz mas kvasek od kamaradky, takze starsi, mel by byt ok.
@Radka84 Ano, neodpočíval před překládáním. A nebyl ani moc naběhlý - kynul v ledničce přes noc. Zítra to zkusíme s kynutím přes den a víc si to ohlídáme. Pečeme zpočátku na 250 a po 15ti minutách snížíme na 200. Celkem kolem půl hodiny, dokud nezní dutě. Ještě zkusíme místo hladké chlebové použít obyč hlahkou. Jdeme na další pokus… ![]()
Další neuspěšný pokus. Zkusíme vyměnit kvásek - těsto po čtyřech hodinách kynutí tabyde maximálne o 50%. (při uděláná důlku se těsto vrátí) V troubě chléb už nevyroste, je maličký a opět vevnitř sražený
Nebo je chyba v pečení?
@ivcha79 mrkni tady http://conovehonakopci.cz/?… Vady chleba, mimo jiné prave i brousek..
@Radka84 Děkuju. Podlě těhle stránek jsem identifikovala vadu. Příjde mi, že je chyba v kvásku. Zkusíme ho dva dny krmit, než zas budeme péct…
@Radka84 jdu poděkovat za rady. Kvásek i po 3 týdnech bez péče v lednici žije. Krásně nakynul, ale po smíchání s moukou bylo těsto dost husté. A chleba po upečení hutnější a těžší. Má recept, kdy večer se vytáhne kvásek a nakrmí lžící vody a žitné mouky. Ráno se přidá 200ml vody a 100-300g žitné mouky (já dala 150g), 4h kyne, pak se přidá 100-500g pšeničné hladké mouky (já dala 300g), sůl, kmín popř. semínka. 20 min hněte, pak hodinu kyne, pak se na pomoučeném vále překládá až přestane lepit a pak 2h kyne v ošatce. No a tady někde byla chyba, protože po přidání hladké mouky, už moc nevykynul. Jaké zvolit poměry vody a mouk, aby byl chléb lehčí? A jinak je to dobrý recept nebo máte jiný osvědčený a jednodušší?
@ivcha79 ![]()
@HankaHK já dávám 200ml vody a 200g hladké žitné + starý kvásek. K rozkvašenému pak přidám 500g hladké pšeničné a vody 200ml plus dolévám ještě při hnětení, odhaduju max 50ml. Jinak postup velmi podobný..
@Radka84 děkuji já si říkala, že mi to nesedí, v mém receptu je jen 200ml celkem a v tomto 450ml to už je rozdíl
tak příště zkusím přidat vodu. A odhadem, jak husté má být těsto na kváskový chléb? Spíš řidší jako na buchty nebo hustší kao na knedlíky?
@HankaHK ty jo ja ti to takhle asi nereknu.. ono vypadá po uhnětení řídké, není to kompaktní koule, je rozteklé, ale po hodině už celkem drží dohromady a když se párkrát přeloží, už krásně drží..
Oživuji diskuzi. Prosím o radu. Pekla jsem dnes žitno-pšeničný chleba, ne z kvásku ale ze sušeného droždí - vypadal krásně, ale po nakrojení jsem zjistila, že se mi kůrka oddělila od střídky. Nenapadá někoho zkušeného, co jsem mohla udělat špatně?
@Knihomyš děkuju tam už jsem koukala.. z kvásku jsem nepekla takže tím to není a jednostranné teplo v troubě jsem určitě taky neměla
Myslela jsem jestli tu třeba nemá někdo zkušenost.
Tak to bude spíš málo vody nebo jsi zapomněla na olej… Nic jiného mě nenapadá ![]()