Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ty kecy personálu - to je asi to nejnepříjemnější… Hele, my šli pak s malou na novorozence, aby jí udělali odběry - já byla hotová, že budou mít kecy a kdesi cosi - a ono nic. Nikdo nic neříkal, byli bez připomínek. Jen jedna sestra se mě zeptala: kdo vás odrodil? A já - moje maminka mě rodila, ae jestli myslíte, kdo mi asistoval, tak PA. Čuměla jak ....., - a nebála jste se? A já - čeho? To byla veškerá komunikace.
Víte, když nám do práce přivezou někoho např. opilého nebo pokáleného, tak to taky nekomentujeme. Jsme tam od toho, občas někdo něco utrousí, ale nikdy né před pacientem. Je to o lidech - holt někdo je inteligentní a ti prázdnější jsou takový
…
Já jsem nemyslela na to, co by říkal personál, kdybychom museli do nemocnice. Moje PA by jim to asi vysvětlila
dost rázně - měla jsem v ní oporu. Věděla jsem, že kdyby přišla ta či ona komplikace, tak co se bude dít. Měly jsme to dopředu probrané
.
Tady v UK s tim nastesti problem neni. Domaci porody jsou oficialne podporovany a prestoze ruzni lide na ne maji ruzne nazory, chapou to tady tak, ze to je volba kazde zeny a jeji rodiny a oni maji povinnost ji v jeji volbe podporit.
Podle statistik tu u provorodicek dojde k transferu do nemcnice u cca 40% zen (u zen ktere rodi podruhe nebo ponekolikate je to 20%), vyjimecne se ale jedna o skutecne urgentni zalezitost a ani ja jsem zadny urgentni pripad nebyla. V CR bych asi byla na titulce Blesku a u toho palcovy titulek o dalsim nezodpovednem pocinu blaznive matky:)
Pro mne byl ten provoz sok, protoze po krasnem harmonickem, tichem a soustredenem porodu najednou prisel stres, do nasi male predsinky razne vpochodovali hlucni sanitaci, odvedli me do pretopene sanitky a vyplnovali se mnou dotaznik s otazkami jako „koho zkontaktovat v pripade umrti“. Bylo mi to tak strasne lito, ze jsme nemohli zustat doma a zacala jsem pochybovat o svem tele a jeho schopnostech a signalech, ktere me tak uzasne provedly porodem.
V nemocnici to bylo hnusne a nepohodlne, ale personal byl citlivy. Jela se mnou moja PA a muj partner s miminkem. nejdriv mi predstavili nemocnicni PA, ktera prebrala peci o mne, kdyz po chvili prisel doktor, zeptal se za clonou jestli muze dovnitr. Ztropila jsem trochu scenu, ze chci aby me vysetrovala zena, ale zadnou na nocni smene nemeli. Nakonec jsem souhlasila, ale doktor mezitim odesel k jinemu pripadu. Zatimco jsme na nej cekali, uvedomila jsem si, ze jsem Jozku nedrzela uz aspon 2 hodiny a chtela jem ho zpatky. PA mi pomohla dat ho na prso. A v tu chvili se stal zazrak a ja jsem se zamilovala:) Proste to u mne prislo trochu pomaleji, kdyz se narodil, pripadal mi jako mimozemska bytost, a sokovalo me, ze vysel ze mne:)))
Do te doby nez se vratil doktor, byla jsem jak v sedmem nebi, Jozka na mne odpocival a pokakal se a PA to hned chtela utirat a mne to bylo uplne jedno:) Moc jsem pak nevnimala, kdyz mi doktor prohmatavall bricho a tahal za snuru, ale vsimla jsem si, ze mam uz zase kontrakce. Pak vysla placenta a vsichni jasali, doktor odesel a uz se nevratil:) Klidne to mohla udelat PA, nebyl to zadny specializovany zakrok a ta druha PA to same zkousela jeste doma. Tehdy jsem ale nebyla spravne naladena.
Potom mi jeste chteli dat kapacku s medikamenty a hormony, pro jistotu, kdybych nahodou zacala moc krvacet. Tak jsem se s nimi zase zacala dohadovat, ze nechci nic co neni nezbytne nutne. PA mi rekla, ze to musim znovu prodiskutovat s doktorem, cekali jsme na nej, ale jak jsem rekla, uz se nevratil. Po nejake dobe nas ve spechu z te mistnosti vyhodili, ze maji na prijmu rodicku, ktera uz tlaci. Zavezli nas do porodniho centra, kde zadni doktori nejsou, jen PA. Tam jsme meli mnohem lepsi pokoj, daly se tam zavrit dvere a byla tam normalni postel. Tam jsme stravili tech par zbylych hodin, ktere jeste zbyvaly z noci a konencne jsme se trochu prospali. Rano to pak uz byla pohoda. PA prohlidla a propustila Jozku a mne propustili bez dalsich vysetrovani a kontaktu s doktory. V deset dopoledne jsme byli volni jako ptacci:)
Neuveritelne, o te nemocnici jsem toho napsala mnohem vic nez o samotnem produ:) Kdyz se to delo, byla jsem zdevastovana a myslela si, ze mi to zkazilo nas domaci porod, ale ted uz se na to divam uplne jinak. Byla to jenom neprijemna epizoda v mnohem vetsim krasnem pribehu se stastnym koncem.
Zelolo - přidávám se ke gratulacím k prďolkovi přeju štěstíčko a hlavně zdravíčko
![]()
Krásný porod
Jseš fakt skvělá, popisuješ to s příjemným prožitkem (o kterém taky něco vím).
Je jasný, že do porodky jste nejeli jen tak - PA usoudila, že je to dlouhá doba a nechtěla riskovat komplikace - za to jí chválím.
Taky ti rozumím s tím, že se domácí prostředí výrazně liší od nemocničního
. Doma je neuvěřitelný klid a pohodička
, v nemocnici jsi jen další kus.
To, že jsi se až po nějaké době zamilovala do syna - úžasné
. Ono to někdy nenaskočí hned - byla jsi prvorodička - při druhém už budeš vědět, do čeho jdeš.
Jak já ti závidím, že žiješ v tolerantní a vyspělé zemi
…
Tady jsme exotky, co riskují život dítěte a měly by nás pověsit na pranýř
- slova mého tchána.....
Zelolo gratuluji ti ke krasnemu porodu, at jste s Jozkou zdravi a dari se vam ![]()
čurbes, nic nemuset, tak to mluví samo za sebe, dámo pohodlná. Jo materialistky.
ahoj holky , přečetla jsem toho z této diskuze dosta i já patřím k těm, co plánují porodit doma..Čekám čtvrté dítko , a tak hltám vše o dom.porodech , knihy, internet , vše , a stále víc jsem o tom přesvědčena, že porod doma chci, i manžel je tomu nakloněn..Můje dva poslední "bezzásahové porody v porodnici dopadly výborně , ale vadilo mi odnášení mimíska na měření a vyšetření hned po narození a taky to, že jsem nemohla rodit v pokoji , ale musela se přesouvat na sál , kde se spěchalo, a rodilo se tento jak o závod..a pak zbytečné držení v porodnici , domů pustit nechtěli.proto chci být doma, samozřejmě připravena s taškou do porodnice , kdyby něco…ale doufám, že tu tašku potřebovat nebudu a zvládneme to doma..jen nevím, kam se obrátit na případné zašití porod.poranění , pokud bude…protože PA mít nebudu..
Tak bez PA bych teda 4. porod rozhodně nedoporučovala, hlavně kvůli tvému stavu po porodu, přecejen děloha už je volnější, je větší riziko krvácení atd. Porod doma bez PA opravdu bezpečný není. Odkud jsi? Třeba v tvém okolí nějaká samostatná PA pracuje…
holky opravdu sorry ale já mám dvě dětičky, porod sám o sobě dobrý, mohla jsem si rozhodovat co a jak, rodila jsem na CAPu ale poporodní problémy, že kdybych rodila doma tak nepřežiju ani jeden porod. TAkže já osobně porody doma opravdu odsuzuji jako hazard. Prostě zastávám to, že nikdo dopředu nemůže vědět co se zvrtne a najednu jde opravdu o minuty,kdy k vám na sál stihne doběhnot akorát lékař a anestiziolog a rychle fofry - a být doma tak než se zavolá sanita, než mě dovezou … chápu že každá to vnímáme jinak ale prostě bych hledala takovou nemocnici která opravdu nechá většinu rozhodnutí na rodičce a není to přeci jako před 20 lety kdy nás rodily naše maminy, dnes už možnost volby máme !!
ivuska.h píše:
Tak bez PA bych teda 4. porod rozhodně nedoporučovala, hlavně kvůli tvému stavu po porodu, přecejen děloha už je volnější, je větší riziko krvácení atd. Porod doma bez PA opravdu bezpečný není. Odkud jsi? Třeba v tvém okolí nějaká samostatná PA pracuje…
Souhlasím s ivuska.h, být tebou, vyhledám PA, která by byla u tvého porodu. Nemusí být třeba přímo s tebou v místnosti, pokud chceš porod prožít sama, ale měla by být na blízku (třeba vedle v pokoji), sem tam porod, tebe a miminko zkontrolovat a po porodu třeba i zašít poporodní poranění.....Ne nadarmo chodily vždy (když to bylo možné) i v minulosti k porodům porodní báby.....zvaž to.
Renatka30 píše:
holky opravdu sorry ale já mám dvě dětičky, porod sám o sobě dobrý, mohla jsem si rozhodovat co a jak, rodila jsem na CAPu ale poporodní problémy, že kdybych rodila doma tak nepřežiju ani jeden porod. TAkže já osobně porody doma opravdu odsuzuji jako hazard. Prostě zastávám to, že nikdo dopředu nemůže vědět co se zvrtne a najednu jde opravdu o minuty,kdy k vám na sál stihne doběhnot akorát lékař a anestiziolog a rychle fofry - a být doma tak než se zavolá sanita, než mě dovezou … chápu že každá to vnímáme jinak ale prostě bych hledala takovou nemocnici která opravdu nechá většinu rozhodnutí na rodičce a není to přeci jako před 20 lety kdy nás rodily naše maminy, dnes už možnost volby máme !!
podle lékařských studií je pro nízkorizikovou těhotnou porod doma s adekvátním zajištěním stejně bezpečný, jako v porodnici, to je prostě holý fakt. Komplikace se vyskytují na obou místech, jen různé, ale ve výsledku zemře nebo je poškozeno stejné množství dětí a žen (tam to je dokonce ve prospěch dom. p.). Píšu z mobilu, takže odkazy na studie ti teď nedám, až odpoledne jak zapnu PC.
Ivu, jako jasně, studie to dokazují ale když to vezmu opravdu v mým případě - nebyla jsem schopná ani u jednoho porodu odrodit placentu - pak už došlo k většímu krvácení, u druhého porodu se dokonce zatahoval pupečník zpět a u obou prostě fofr rychle anestezie a revize porodu. Mě přímo bylo řečno že žít před 200 lety tak porody nepřežiju , že to je přesně to že bud by porodní bába tahala a tahala a mohla by pupečník utrhnout a nebo bych prostě vykrvácela. TAkže já sjem ráda že žiju v této době a prostě to díky doktorům dobře dopadlo.
Ja bych si na porod bez asistentky taky netroufla, ale priznam se, ze me to fascinuje a laka. Verim, ze zeny maji schopnost porodit samy a bez asistence, ale je to riskantni. Proc zvazujes porod bez asistence? Je to proto, ze je v CR tak problematicke zajistit si podporu PA?
Posilam odkaz na televizni dokumnet o porodech bez asistence (v anglictine):
http://www.youtube.com/watch?…
Tak bez PA fakt ne. Já teda PA vnímám pozitivně, i když jsem byla už u prvního celkem dost sebevědomá rodička, těšila se, tak přesto u druhého porodu jsem sem tam potřebovala ujistit, že tohle je ok, tamto je normálka, až do tlačení jsem na PA dost spoléhala, v podstatě s jejím příchodem ke mě domů se pak porod pořádně rozjel, protože to byla taková ta úleva - už je tu, teď už můžu přestat přemýšlet.
Nedokážu si představit, co by se dělo, kdyby třeba dítě mělo kolem krku šňůru, která by ho stahovala zpět, já bych si tam neviděla a muž by rozhodně šňůru přetáhnout neuměl, PA to udělá, aniž by si člověk vůbec všimnul a porod může být v pohodě a dál pokračovat bez komplikací.
Zkrátka PA není jen nějaká paní, co vám změří tlak a zkontroluje moč, bohužel je u nás v Čechách pořád považovaná za jakýsi podřadný druh, přitom podle mě o fyziologických porodech má snad lepší povědomí jak kdejaký doktor ![]()
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.