Domácí porod

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8651
12.8.11 21:15
zelo píše:
ivuska.h píše:
To já si teď PA hradím hezky ze svého, i když pojišťovně tím, že nevyužívám péče gynekologa (byla jsem zatím jen 1× + UTZ ve 20. týdnu), šetřím dost peněz. A porod samozřejmě taky ze svého, i když (snad) opět pojišťovně ušetřím x tisíc za porodnicový porod. Prostě Kocourkov.

Tohle me prave sokuje. Porody doma jsou pro zdravotni system levnejsi! Cim vice jich je a cim lepsi existuje infrastruktura, tim se to dale pro stat zlevnuje. Proto se asi podpora domacich porodu oficialnimi organy v UK posledni dobou zvysuje.

Taky jsem se chtela zeptat, jak je to v CR s domacimi porody legislativne. Z prispevku v diskusich to vyzniva tak, ze si matky musi nejdriv najit porodni asistentku, ktera je ochotna do toho jit a domlouva se to s ni mimo oficialni system. Je to opravdu tak?

Ano. Žádný zákon to sice nezakazuje (ani ženám ani PA – zatím), ale taky nijak neošetřuje, nejsou pevně daná pravidla, kdo je to nízkoriziková rodička, jak musí být PA pro práci v terénu kvalifikovaná (krom toho, že je vzdělaná jako PA, jde mi naoř. o praxi atd.), nejsou dány podmínky toho, jak to bude probíhat a kdy už je dobré jet do porodnice. Prostě každý si to vymyslí sám, jak uzná za vhodné. Najít PA, která k porodům chodí, je mimo Prahu a Brno dost problém, ve dvou zmíněných městech to jakš-takš funguje vč. těh. poraden atd. Samozřejmě si vše hradí žena ze svého, pojišťovna proplácí jen poporodní kontroly PA (jako jediné jsou v „sazebníku“), ale tam je zas problém v tom, že s málokterou PA jsou pojišťovny ochotny uzavřít smlouvu. Tož tak ve zkratce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.8.11 21:20

zelo, funguje to tak, že si musí najít PA, která chodí k domácím porodům - těch je v ČR minimum, protože musí mít nějakou registraci či co, že jsou soukromé, klasická PA z porodky k domporodu by jít neměla. A s tou se to celé odehraje, platí si člověk poradny, porod…
PA nemá právo vypsat například žádanku na utz, to musí dr, takže přijdeš na gyndu, tam počítají, že tam budeš co měsíc chodit, když ne, tak člověk občas narazí na odpor.
Další špíček je pediatr, existuje oficiální doporučení, že pediatr nemá přebírat do své péče dítě mladší 72h. Takže by neměl přebrat ani dítě po ambuporodu :zed:
Jsou kraje, kde není ani jedna PA, která chodí k domporům a v takových místech je domporod s PA skoro nemožný, pokud se nenajde některá, která je ochotná přijet opravdu z velké dálky.
Navíc mám pocit, že udělování těch registrací či kýho výra to je se nějak zarazilo a v současné době snad soukromé PA ani nepřibývají :roll:
Za poradnu se platí zhruba něco mezi 200 a 300,–, za porod zhruba 8tis + výlohy na dopravu, poporodní návštěvy jsou zahrnuté v platbě za porod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrustice
12.8.11 21:28

Taky jsem chtěla absolvovat druhý porod doma, přinejhorším rodit alespoň ambulantně. Po tom co vím teď, už bych doma rodit nechtěla. I nekomplikované těhotenstvíí se může ke konci zvrtnout a jde jen o vteřiny.

• Citovat
  • Upravit
31594
12.8.11 21:34
zrustice píše:
Taky jsem chtěla absolvovat druhý porod doma, přinejhorším rodit alespoň ambulantně. Po tom co vím teď, už bych doma rodit nechtěla. I nekomplikované těhotenstvíí se může ke konci zvrtnout a jde jen o vteřiny.

Můžeš být trochu konkrétnější? Já tyhle vágní „jde o vteřiny“ fakt nerada…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8651
12.8.11 21:44
zrustice píše:

Uveď prosím nějakou situaci, kdy jde o vteřiny, tj. kdy se teď zjistí, že dítě musí během několika vteřin ven (a taky by mě zajímalo, jak se to v té porodnici zařídí, teleport na děti ještě nemáme). Nepočítej prosím ty situace, kdy je žena nechaná hodinu o samotě, pak si to přihasí přetížená porodniční PA, zjistí patologickou křivku na monitoru a najednou jde o vteřiny…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrustice
12.8.11 21:46

Můžu :cry: Zemřel nám těsně před porodem chlapeček, měl omotanou pupeční šňůru kolem krku. Jak začal sestupovat do porodních cest, tak si ji utáhl. Tohle samozřejmě nepodchytí ani v nemocnici, ale bohužel se to stává i během porodu.
A jestli si někdo myslí, že jemu se to nemůže stát, tak je na omylu. Před porodem, během porodu.
Taky bych ráda rodila doma, nemocnice nesnáším, ale teď už si to opravdu netroufnu. Všem, co se chystají rodit doma moc fandím, ale pro mě to už není :-)

• Citovat
  • Upravit
12.8.11 21:48

Ahoj holky, jsem ráda, že tahle diskuze stále žije. My to už máme za pár. Jeden termín jsme minuli a blíží se další… Doma máme připravený pokoj včetně porodního bazénu. PA je chudák připravena va dne v noci. Má to k nám 45 kilometrů, tak musím volat včas.

Jinak vítám nově příchozí! Já si svou PA hradím sama. Má gynekoložka ví, že chci rodit doma - neměla s tím problém. Dětská doktorka nás přijme bez problémů, jen jí to později rozmlouvali ostatní kolegové. Jsem ráda, že nás vezme a nedělá z toho vědu. Problém očekávám pouze na matrice, ale to teď řešit nebudeme, až to příjde, popereme se s tím.

Jinak bych chtěla říct, že nejsem ta, co křičí do světa - rodit jen a jen doma! Rodila jsem 2× - v nemocnici. Podruhé jsem měla porod vyvolávaný a málem jsem přišla o syna. Hlavička byla nízko a nastala tíseň plodu - na sekci bylo pozdě. Viděla jsem osm zdravotníků s vytřeštěnýma očima. Naštěstí jsem po tolika dnech utrpení našla sílu a vytlačila načeho golema sama. Všem se na sále ulevilo. Nikdo mě během porodu neposlouchal a přesně - neměla jsem šanci se během kontrakcí bránit, já byla ráda, že dýchám. Vadilo mi, jak se ke mně chovali.
Už mám vybranou porodnici, kdyby se něco dělo. Byla jsem tam na prohlídce, osahala jsem si porodní stůl a všechno omrkla. Líbí se mi tam.
Jsem ráda, že mám možnost volby a že se zatím mé okolí ke mě chová jako k samostatně myslící bytosti.

Holky, až to budeme mít za sebou, napíšu, kde a jak jsem rodila. Jsem ráda, že vás tady mám…

Zapomněla bych dodat - já volám - nechte ženy rodit svobodně a samostatně, vraťte nám naši přirozenost! Těch vašich „standartních“ zásahů máme dost, až budeme potřebovat, my si řekneme. My potřebujeme podporu a povzbuzení a né oxytociny a klystýry…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12.8.11 21:50

zrustice - to je mi líto. Bohužel jsem byla u porodu mrtvého mimi. V nemocnici nepracují bozi, ale lidi. Jsou věci, které nespasí ani tam. Bohužel, ty jsi toho důkazem… Opravdu je mi to líto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8413
12.8.11 21:51

EVI: je vidět, že to máš dobře promyšlené. Držím palečky :palec: a závidím :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrustice
12.8.11 21:53
EvaHoráková píše:
zrustice - to je mi líto. Bohužel jsem byla u porodu mrtvého mimi. V nemocnici nepracují bozi, ale lidi. Jsou věci, které nespasí ani tam. Bohužel, ty jsi toho důkazem… Opravdu je mi to líto.

Děkuji :hug: Držím ti palce, ať ti všechno vyjde.

• Citovat
  • Upravit
8651
12.8.11 21:56
zrustice píše:
Můžu :cry: Zemřel nám těsně před porodem chlapeček, měl omotanou pupeční šňůru kolem krku. Jak začal sestupovat do porodních cest, tak si ji utáhl. Tohle samozřejmě nepodchytí ani v nemocnici, ale bohužel se to stává i během porodu.
A jestli si někdo myslí, že jemu se to nemůže stát, tak je na omylu. Před porodem, během porodu.
Taky bych ráda rodila doma, nemocnice nesnáším, ale teď už si to opravdu netroufnu. Všem, co se chystají rodit doma moc fandím, ale pro mě to už není :-)

Promiň, nechci, aby to vyznělo nějak moc drsně, ale jak vidíš, tak v takové situaci ti ho nezachránili ani v porodnici. Nad některými věcmi prostě nemáme vládu :nevim: a je bláhové jít rodit s přesvědčením, že mám nějakou záruku zdravého a živého dítěte. To si musí ale každý v hlavě srovnat sám, domarodičky toto povětšinou srovnané mají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31594
12.8.11 22:01

zrustice, to mě moc mrzí :cry: Chápu, že po takové zkušenosti chceš mít nepřetržitý přehled o tom, co se tam děje a možnost kdykoliv na císaře. Psychika je u porodu hodně důležitá, a pokud pocit jistoty je porodnice, tak ať je.
Bohužel se takové věci stávají, porodnice neporodnice.

Můžu se zeptat, zda ti přidávali nějakou medikaci? Postupoval porod normální rychlostí nebo měli porodníci pocit, že je moc pomalý?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zelo
12.8.11 22:12
Žádný zákon to sice nezakazuje (ani ženám ani PA – zatím), ale taky nijak neošetřuje, nejsou pevně daná pravidla, kdo je to nízkoriziková rodička, jak musí být PA pro práci v terénu kvalifikovaná

To je mazec! Pred tim nez jsem otehotnela o porody jsem se nikdy nezajimala ani v CR ani v UK. Nejak jsem tusila, ze domaci porod nebude automaticka moznost a prekvapilo me, ze to zatim neni vubec problem. Az kdyz jsem pak narazila na skandalizujici nenavistne clanky o domacich porodech v ceskych mediich, zjistila jsem, ze se to tam podoba honu na carodejnice! Takze pokud do toho jdete, mate muj obdiv za odvahu potykat se se systemem a nevrazivosti. Ja bych se nejvic bala, ze pokud bych treba nakonec musela do nemocnice, cekal by tam na me arogantni porodnik, ktery by me ponizil a radne me poucil o me „nezodpovednosti“. I kdyz o necem podobnem jsem ted nedavno slysela i tady od maminky, ktera nakonec musela do nemocnice kvuli velkemu mnozstvi mecconia v plodove vode.

To ze pojistovny na domaci porody neprispivaji je na hlavu postavene, ale jinak se mi ale zda, ze tech 8 000 za porod neni zas tak moc. V UK stoji soukroma porodni asistentka 4 000 liber. To zahrnuje predporodni a poporodni prohlidky doma a ucast dvou PA u porodu. Soukrome PA jsou ale ochotne podporit i domaci porod dvojcat, vaginalni porod po prodelanem cisarskem rezu nebo porod koncem panevnim.

• Citovat
  • Upravit
mmonica
12.8.11 22:20
zelo píše:
Žádný zákon to sice nezakazuje (ani ženám ani PA – zatím), ale taky nijak neošetřuje, nejsou pevně daná pravidla, kdo je to nízkoriziková rodička, jak musí být PA pro práci v terénu kvalifikovaná

To je mazec! Pred tim nez jsem otehotnela o porody jsem se nikdy nezajimala ani v CR ani v UK. Nejak jsem tusila, ze domaci porod nebude automaticka moznost a prekvapilo me, ze to zatim neni vubec problem. Az kdyz jsem pak narazila na skandalizujici nenavistne clanky o domacich porodech v ceskych mediich, zjistila jsem, ze se to tam podoba honu na carodejnice! Takze pokud do toho jdete, mate muj obdiv za odvahu potykat se se systemem a nevrazivosti. Ja bych se nejvic bala, ze pokud bych treba nakonec musela do nemocnice, cekal by tam na me arogantni porodnik, ktery by me ponizil a radne me poucil o me „nezodpovednosti“. I kdyz o necem podobnem jsem ted nedavno slysela i tady od maminky, ktera nakonec musela do nemocnice kvuli velkemu mnozstvi mecconia v plodove vode.

To ze pojistovny na domaci porody neprispivaji je na hlavu postavene, ale jinak se mi ale zda, ze tech 8 000 za porod neni zas tak moc. V UK stoji soukroma porodni asistentka 4 000 liber. To zahrnuje predporodni a poporodni prohlidky doma a ucast dvou PA u porodu. Soukrome PA jsou ale ochotne podporit i domaci porod dvojcat, vaginalni porod po prodelanem cisarskem rezu nebo porod koncem panevnim.

on Te tam casto ceka arogantni porodnik i u normalniho porodu, ja rodila v CR dvakrat a na to co jsem uz vsechno slysela muzu rict, ze jsem mela pomerne stesti,ale to co si u porodu kolikrat dovoli za to by tady v UK leteli na hodinu :-D

• Citovat
  • Upravit
12.8.11 22:25

Hon na čarodějnice - to je dobrý…

Je fakt, že si hodně lidé klepe na hlavu, ale já jsem si zvykla, že jsem pro jiné divná…
S tím, že pokud budou komplikace a porodník si na mě vylije svou zlost - s tím počítám. Jsem v Čechách a tady má lékař vždy pravdu a pacient je blbec. Mám vybranou porodnici v nemocnici, ve které pracuji - na jiném oddělení. To pak bude mazec. Ale nestresuji se tím. Věřím sobě a malé, že to zvládneme. Ponižovat se nenechám, na to mám ústa prořízlá dost.

Víš, finance - to je těžký. Já na to nemyslím, ale je fakt, že rodinný rozpočet je už dost napnutý, ale tohle mi za to stojí. Ten klid…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Seznam porodnic a jejich recenze na eMiminu

Kde přivedete na svět své miminko?

Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.

Poradna porodní asistence

Ikona - Vladimíra Toplaková

Bc. Vladimíra Toplaková