Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ja osobne asi som kandidat na domaci porod, mame to v rodine. Babicka vraj len „potriasla nohou“, mama ked ma rodila tak sa hadala s doktorom ze este nerodi a ja som mala to stastie ze mi praskla plodova voda 24 hodin pred samotnym porodom, podla kontrakcii by ma ani do porodnice neprijali … Ale aj tak som rada ze som rodila v porodnici, krvi bolo jak na zabijacke a ja som tych 24 hodin pred porodom na sale nespala … nejako som nemohla zabrat, plus som mala IS (neviem co to je, ale nemohla som krok urobit jak ma niekde okolo krizov bolelo). A u druheho to doma tiez nerisknem - asi som posera.
Gladys píše:Weru píše:Nikoho jsem si nepomýlila, jen jsem citovala část meduzzina příspěvku. Takže fakt 70%? Tak jsem to otočilaGladys píše:V nemyslim si, ze meduzza je z holandska, to ja jsem.meduzza píše:Kecy v kleci. To je ta bájná holandská sanitka? Přibližně stejně mytická jako Bludný Holanďan… V Nizozemí se rodí 30% dětí doma. Když k tomu připočtu ještě nějaké to procento porodů, které jsou doma a pak se neuskuteční ( při porodu nastane nějaká kontraindikace či přímo komplikace), když vezmu v úvahu, že porod nějakou dobu trvá - kolik by těch sanitek proboha museli mít, aby jich tolik mohlo jen zevlovat před domy rodiček a čekat, jestli se náhodou něco nestane. A aby to přitom neporušilo obslužnost ostatních akutních případů vyžadujících sanitku.
a před domem je připravená sanitka.
Dvě PA chodí tuším v Německu. Nebo v Británii, si nejsem jistá.
Ziju tady, partner je holandan. V Nizozemi se rodi 30% deti v nemocnici 70% doma. Jinak zbytek radeji nekomentuju
. Ale jsem si jista, ze si se pomylila me s meduzzou
A jak je to teda s tou sanitkou před každým domem holandské domarodky?
Aha, ja jsem netusila, ze meduzzaa psala o holandsku
.
Ja se radeji jeste zeptat profika
, at nejsem pak za chytrolinu, ale takhle mi to bylo receno.
O sanitkach pred domem nevim, mam pocit, ze je doktor ve spojeni PA a v pohotovosti i se sanitkou v nejblizsim okoli. Ale nechci kecat, na tohle jsem se neptala, ale zeptam s ena vsechno
. Jinak PA tady neni jako PA v CR, tady jsou PA jako doktori, ale oficialne doktori nejsou
. Napr. kdyz mi zamlklo dvojcatko tak PA rekla, ze jednomu netluce srdicko, ale ze zavola doktora na konecnej vysledek a musel mi to rict on.
Tak ja se zeptam toho profika ze zvedavosti a dam vedet ![]()
Já měla při 1. porodu stejné komplikace jako elija, dávali mi i krev, takže kdybych rodila doma … ani nechci domýšlet, jak by to dopadlo.
Druhý porod proběhl naprosto bez komplikací.
Já bych si doma rodit nikdy netroufla, i když přístup personálu v porodnici se mi vůbec nelíbil.
Znám jednu paní, která rodila doma už druhé dítě, byla naprosto spokojená a všechno proběhlo bez komplikací.
porod, i když jsem sama zatím nezažila beru také jako přirozenou věc, a proti názoru na pordo doma nic nemám, jen mi holky ale prosím vás vysvětlete, když budete rodit doma, dítěti třeba přestane bít srdíčko a nebo prostě nebude moci přirozeně projít rodidlama, tak vám jako PA asi akutního císaře těžko udělá co? nebo jak se to pak řeší? já mám třeba od domova nejbližší porodnici 60 km, což je hodinka jízdy autem.. a teď , babo raď!!
Zdravím Gabriellu!
Děkuji, že jsi se vrhla do této velmi žhavé diskuze. No, porodnici máš teda hodně daleko… To bych asi neriskovala s porodem doma. Já mám štěstí, bydlím deset kilometrů od nemocnice a další je na druhou stranu taky deset kilometrů.
Akutní císař jsem potřebovala u kluka, ale to mi řekli, že už to nejde, že je moc nízko. Věděla jsem, že rodím mrtvé dítě. Zasekla jsem se a vyprdla kluka jako buka - doktoři nechápali. Davínek byl tři dny sice fialovej, ale zdravej. Ale ono, co máš dělat, když ti odmítnou pomoct. Stáli tam mezi mýma nohama a nevěděli, co se mnou dělat. Ale to není důvod, proč chci rodit doma.
Kdybych věděla, že v porodnici bude pouze PA a nebude z mého porodu show pro okolí a vytvoří mi tam dostatečnou intimitu - jdu do nemocnice. Svou PA mám. Resuscitovat umím já i ona. Je to má práce. V naší rodině všechny ženy rodily spontánně a v pohodě. Jsme holky stavěný
.
Evi: jo tak to je skvělý že nakonec klouček přežil, to musí být hrozné když ti tohle řeknou ty jo.. jj já bych o porodu doma nepřemýšlela když to mám pak takhle daleko, neriskla bych si to, ale jinak se třeba ani ženským nedivím že to takhle chtějí a rozhodnou se pro to.. já zatím beru porod hodně pozitivně, „škaredé“diskuze a deníčky se špatnými konci jsem si zakázala číst, a chystám se na porod těšit, a bolest nějak zvládnout, jsem žena, tudíž na porod stavěná, k tomu určená, takže z tohohle důvodu se tak nějak ani nebojím
Přesně tak Gabriello, porod je naprosto přirozená věc. Určitě to zvládneš, připrav se na porod. I když samotná vypuzovací doba není dlouhá, je důležité prožít jí dobře a pozitivně.
Já se na tenhle porod moc těším, až uvidím toho drobka. Tak ať ti to dopadne dobře.
Souhlasím s výrokem z dokumentu Orgasmic Birth - ženy, vemte si své porody zpět!
jj děkuji, tobě a všem tady přeji také pohodový porod s dobrým koncem!! ![]()
taky se na něj těším, těším se až budeme mít Jiříka u sebe, i když teď si těhu užívám, začala jsem cítit mírné pohyby, a tak je to zase o ničem jiném, je to takové, řekla bych reálnější, citovější než dřív ![]()
Gabriello - užívej si to, užívej nožiček a ručiček přes bříško. Je to fakt to nejkrásnější, co jsem kdy zažila. My teď budeme mít holčičku a už teď strká přes břicho svou prdelku, holky jsou prdelačky.
Měj se.
Gabrielaaa píše:
vysvětlete, když budete rodit doma, dítěti třeba přestane bít srdíčko a nebo prostě nebude moci přirozeně projít rodidlama, tak vám jako PA asi akutního císaře těžko udělá co? nebo jak se to pak řeší? já mám třeba od domova nejbližší porodnici 60 km, což je hodinka jízdy autem.. a teď , babo raď!!
60 km už podle mě není bezpečná dojezdnost na domácí porod.
Co se bude dít, když přestane bít srdíčko – to se nestává z ničeho nic, u porodu, který není uměle popoháněn, se nespokojenost dítěte obvykle ukáže včas a ne rovnou srdeční zástavou. Že by hlavička nemohla projít pánví je velice vzácný jev a PA by to poznala už před porodem – pečlivě měří pánevní rozměry a posuzuje vztah velikosti hlavičky a pánve.
no to máš možná pravdu ale která z nás ví že se jí právě takhle porod nerozběhne.Proto já za sebe z domácím porodem nesouhlasím.
nemolka píše:
no to máš možná pravdu ale která z nás ví že se jí právě takhle porod nerozběhne.Proto já za sebe z domácím porodem nesouhlasím.
No ale to si trošku protiřečíš
Zjevně se ani tomu tvému domácímu porodu zabránit nedalo, když byl tak překotný. Tam se prostě nedá dělat nic.
A souhlasit jistě nemusíš, ale je zajímavé vědět, že ve velkých vědeckých studiích vyšel domácí porod stejně bezpečně, jako ten porodnicový (pro nízkorizikovou rodičku), takže ve finále je prostě opravdu jedno, kde rodíš (až na to, že doma bylo méně intervencí).
Pročetla jsem diskuzi jedním dechem a musím vyjádřit obdiv zakladatelce za odvahu
A určitě pak chceme popis Tvého krásného porodu doma. Já měla první porod strašně hnusnej, vyvolávali mi v termínu, kdy nebyl maličkej absolutně připravenej jít ven, já taky ne. Skončilo to málem hodně blbě a každej mi pak říkal - vidíš, ještěže si byla v porodnici. No, kdybych tam nebyla, tak k tomu nedošlo
A druhej porod se nedal s prvním srovnávat, byť klouček byl docela kus a já si skoro nevěřila, že ho dostanu ven. Ale myslím, že bych to zvládla i doma, i když v té porodnici to bylo hodně intimní, díky tomu, že jsem rodila v noci.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.