Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
ivuska.h píše:nemolka píše:
no to máš možná pravdu ale která z nás ví že se jí právě takhle porod nerozběhne.Proto já za sebe z domácím porodem nesouhlasím.No ale to si trošku protiřečíš
A souhlasit jistě nemusíš, ale je zajímavé vědět, že ve velkých vědeckých studiích vyšel domácí porod stejně bezpečně, jako ten porodnicový (pro nízkorizikovou rodičku), takže ve finále je prostě opravdu jedno, kde rodíš (až na to, že doma bylo méně intervencí).Zjevně se ani tomu tvému domácímu porodu zabránit nedalo, když byl tak překotný. Tam se prostě nedá dělat nic.
no to je fakt zabránit se tomu nedalo možná jo ale jelikož jsem rodila podruhém a ještě i po 8 letech si pamatovala ty příšerny bolesti tak jsem si stále myslela že na odjezd do porodky je ještě čás takže jsem normoš vařila oběd pouklízela a ještě si četla nedělní blesk no a potom plesk a dítko bylo v předsíny
jenže říkám já měla štestí že byl v dosahu lékař měla jsem doma rázem 2 rychlé a 8 zachranářu jedni lítali kolem mě a druzí se věnovyli malé a nemocnici mám 5 minut autem od baráku vlastně dvě druhou mám od baráku cca 10 minut a jak to dopadlo.
Jen jsem napsala svuj zážitek s porodu doma a tim odpověděla zakladatelce ja to každého věc jasně že se mi na zou tobe a v tv líbí ta krása přirozeného porodu když jde všechno hladce a bez potíží ale já raději vzpomínám na svuj první porod v nemocnici byl užasny tenhle jsem si ani nestačila vychutnat a ta poporodní lečba byla taky šílená.Nic méne já spíš závidím sve kamarádce z UK která rodila v nemocnic v přítmí bez nástřihu velmi přirozene personál chodil jen kontrolovat jestli je všechno v pohodě a po porodu šla z malou hned domu to je prostě nádhera.
Gladys píše:Weru píše:Nikoho jsem si nepomýlila, jen jsem citovala část meduzzina příspěvku. Takže fakt 70%? Tak jsem to otočilaGladys píše:V nemyslim si, ze meduzza je z holandska, to ja jsem.meduzza píše:Kecy v kleci. To je ta bájná holandská sanitka? Přibližně stejně mytická jako Bludný Holanďan… V Nizozemí se rodí 30% dětí doma. Když k tomu připočtu ještě nějaké to procento porodů, které jsou doma a pak se neuskuteční ( při porodu nastane nějaká kontraindikace či přímo komplikace), když vezmu v úvahu, že porod nějakou dobu trvá - kolik by těch sanitek proboha museli mít, aby jich tolik mohlo jen zevlovat před domy rodiček a čekat, jestli se náhodou něco nestane. A aby to přitom neporušilo obslužnost ostatních akutních případů vyžadujících sanitku.
a před domem je připravená sanitka.
Dvě PA chodí tuším v Německu. Nebo v Británii, si nejsem jistá.
Ziju tady, partner je holandan. V Nizozemi se rodi 30% deti v nemocnici 70% doma. Jinak zbytek radeji nekomentuju
. Ale jsem si jista, ze si se pomylila me s meduzzou
A jak je to teda s tou sanitkou před každým domem holandské domarodky?
Já si jsem těma 70% dost jistá. Takže ty ostatní argumenty ti tím trochu nevychází ![]()
Holky, děkuju všem, co se mi ozvaly a napsaly své zkušenosti.
Děkuji Gabice - moc díky. Určitě s tebou souhlasím. Je zapotřebí to mít v hlavě v pořádku a být si vědoma všeho. Nežiju v iluzích.
Chápu tě, že některé příspěvky tě nutí „reagovat“, ale já jsem za ně vděčná. Nebojím se diskuze a jiných názorů.
Tuhle diskuzi jsem rozjela dnes. Zjistila jsem, že spousta žen se stydí za svůj postoj a názor.
Já mám svou PA, které důvěřuji. Mám manžela, se kterým mám dvě děti a je jasné, že tenhle porod bude jiný. Uvidí to jinak, než že za tebou stojí a drží tě za ruku. Musím říct, že on porod doma přijal výborně a chystá se na něj se mnou.
Asi jsem divná, ale tolik se těším až to bude. Jen se musím přiznat, že ty negativní reakce (většinou tak reagují lidi, co nesnesou jiný názor než svůj) vyčerpávají a člověk hledá oporu, kde se dá.
Můžu se tedy zeptat - jak ti pomáhal manžel a co všechno jste měli nachystané? Já budu mít porodní bazén, balón a matraci… V jaké poloze jsi nakonec rodila. Děkuji za odpověď.
Evi, ja som mala dosť varixy na „intímnych miestach“, takže mne PA pôrod do vody nedoporučovala. Vlastne doporučovala na tlačenie jedinú polohu, a to na boku, s jednou nohou zdvihnutou (tou, kde boli varixy horšie). Ale je to dobrá poloha, pohodlná, hornú nohu mi držali ![]()
Manžel pomáhal úplne 100%, bol to vlastne on, kto ma na myšlienku domaporodu naviedol. Ale poporiadku. Mala som nachystanú komplet tašku do pôrodnice, keby sme museli vyraziť. Inak na domaporod sme mali jednorázové prebaľovacie podložky (pre mimi i podo mňa), mali sme staršie matrace, ktoré sme plánovali po pôrode vyhodiť, na tie veľký igelit a staršie plachty. (Staršie veci samozrejme kôli tomu, aby sme to s kľudom po pôrode vyhodili.) To bolo pôrodné lôžko. ďalej pár uterákov, a miesto pre prvé vyšetrenie miminka - stôl, zase pokrytý niečím mäkkým, na tom deka a jednorázová podložka. Potom na podviazanie pupočníka sme mali mať gumičku (ako do gatí), nožnice, odsávačku na nosík. Nie že by to PA nemala, ale mali sme to mať pripravené pre prípad, že by som porodila skôr, než by stihla doraziť. Ako sa malá narodila, a oni ju vyšetrili, zabalili ju do osušky, než som sa po pôrode osprchovala, už bola oblečená a mala plienku. No a potom také tie klasické veci pre teba po pôrode, ale to poznáš.
Mne voda nepraskla vôbec, a ani som nechcela včasné pretrhnutie, takže keď „vyliezla“ hlavička, bola ešte obalená blanou s plodovou vodou, PA to až potom pretrhla, a vtedy sa zo mňa všetko vylialo, bola to pekná potopa.
(ale zato zo mňa vyliezla maličká čistunká ako z vane
) Všetko sa to chytilo do uterákov, na ktorých som ležala. Na placentu sme snáď mali prichystaný nejaký lavór alebo niečo, aby si ju PA mohla dôkladne prezrieť. Potom sme ju hneď nevyhadzovali, chcel ju vidieť ešte i pediater, ktorý prišiel pár hodín po pôrode, aby skontroloval malú.
Pôrodné lôžko bolo celé mokré a krvavé, ale o to som sa ja ani PA vôbec nestarali, to všetko potom upratal manžel, ja som sa fakt venovala len sama sebe a malej. Väčšina šla samozrejme do popelnice, čo nebolo z uterákov tak veľmi krvavé sme skúsili oprať. (Manžel ale zapol hneď práčku na vyváranie, nemáchal to predstým v studenej, a tým ich úplne zničil, takže sme ich nakoniec vyhodili všetky. Ale kto mu to môže vyčítať, že?
)
Ocenila som, že ako som bola od plodovej vody mokrá, a čakalo sa na pôrod placenty, tak mi manžel vymenil zmáčané ponožky za hrubé a suché, to bol úľava! ![]()
Viac ma momentálne nenapadá, určite ti nejaký zoznam dá PA. Viem, že som mala nachystané ešte nejaké byliny a pila pri a po pôrode čaje, ale teraz si už nespomeniem, čo to bolo…
A ešte k manželovi, bol celú dobu so mnou, pri tlačení držal nohu, nosil, čo bolo treba, prevzal malú, keď som rodila placentu, upratal po pôrode, vybavil rodný list na matrike a dokúpil, čo bolo potreba. Bol obrovskou pomocou, bez neho by som do toho nešla. ![]()
My jsme měli vybavení cca stejné, jak píše Gabika, jen ještě navíc jsme měli mít nadělaný led v mrazáku (na chlazení při případném krvácení nebo větším poranění), ale máme výrobník ledu, takže to nebylo potřeba. Jinak hlavně ty podložky, ručníky, plenky na osušení dítěte, čepička (nejlíp vlněná, protože ani mokrá nestudí), všechno ostatní nosí PA.
Manžel se taky účastnil naplno, já jsem teda měla jen 2 hodiny opravdových kontrakcí, jinak od rána jen takové, při kterých jsem mohla dělat cokoliv, takže to manžel pracoval a stěžoval si, že to je teda porod za všechny prachy
Porodila jsem v 8 večer, takže jsem vlastně měla 14 hodin kontrakcí, ale opravdu pohodička až do cca 6 večer. Ty dvě hodiny mě manžel masíroval záda, doprovázel na WC a v závěru mě podpíral (rodila jsem nakonec vestoja, do té doby jsem skoro celou dobu ležela na boku).
Jo a Ondra se narodil taky v neporušených obalech, těsně před hlavičkou vyšel jakoby pytlík s vodou, ten PA protrhla nad kyblíkem, takže potopa žádná a malý zbytek vody šel za tělíčkem na podložku.
K té výbavě, já měla igelitová prostěradla ze zdravotních potřeb, jsou na gumičku, měli teda jen na postel šířka 90, tak jsem na jedné delší straně tu gumičku vyvlíkla, svázala s gumičkou toho druhého prostěradla a slepila izolepou. Měla jsem na zemi starou peřinu pro dva, na tom ty igelitový prostěradla a přes to podložky. Pak se jen sbalilo celé to prostěradlo, strčilo do pytle, peřina se neposkvrněná vrátila do peřiňáku a bylo uklizeno ![]()
Opět Vám, holky, děkuju. My samozřejmě víme, co máme mít, pár věcí jsem si vzala z práce.
Dík za radu, že se dají koupit ty povlaky na matraci - určitě si je koupím. Nám ještě PA poradila dát vodu do kondomů a dát zchladit do mrazáku, kdyby bylo potřeba.
Já se nebojím porodu, ale mám hrůzu ze samovolného roztržení - toho se fakt bojím. Teď sháním vhodné nůžky na nástřih. Při obou dětech jsem byla nastřihnutá. Teď cvičím s Epi-nem, ale praskla mi hráz. Doktorka mě straší, že bude malá opět veliká jako byl kluk a to už nechci prožít znova… to byl děs.
Doufám, že využiju ten bazén, voda mi dělá dobře. Rodit na boku - to je prý taky dobrý. Moje babička tak rodila. Já uvidím, poprvé budu mít možnost výběru. Zatím mi dělá dobře poloha ve stoje, tak uvidíme, jak to dopadne.
Já jsem zvědavá na plodovku. Holku jsem rodila ve 38. týdnu, kdy mi odtekla plodovka. U kluka mi „píchli“ vodu a to byl pak hukot - udělalo se mi z toho špatně a jemu taky. Prostě porod řídí dítě a žena, né čas personálu.
ahoj tak můj první porod byl hroznej a nechci ho rozebírat.Ale po druhém porodu bych taky chtěla rodit doma jen mám problém že ani jeden mi nezačal samovolně první je ve 42 t a dcera ve 43 t.Před oběma porody mi dělali hamiltonuv hmat a dostala jsem nějakou tabletku na vyvolání.A ten 43 t už je fakt dost nevim jestli bych vydržela čekat jestli to začne samo.Porod podruhé byl úžasný i přesto že jsem v porodnici na gyndě ležela už týden před.večer mi dali tabletku a sem tam jsem do rána měla nějakou kontrakci ale nic hroznýho takový poslíčci cca 1 za dvě h.Dělala jsem co jsem chtěla a nikomu jsem nic neřikala a pak to bylo trochu horší tak mě dr. vyšetřil a zkonstatoval že už jsem na 10cm.Dojeli jsme na sál kde byla jen asistentka a já a spolu bez jakýkoliv přípravy porodili hočičku za 10 min.Doktor přišel až po té a tak vklidu se na mě podíval porodil placentu a šel já zůstala sama s malou a manžou který došel.cítila jsem se uplně úžasně jako by se nic nestalo.Malá taky vyšla i s vodou a byla čistá umytá.
Já bych hrozně ráda rodila doma bydlím vpodstatě vedle nemocnice pěšky 300m ale já se bojím že ani potřetí nezačnu rodit sama žádný zaručený rady jak to vyvolat nefungovaly.
At vše dobře dopadne at doma nebo v porodnici
ZUZAN
Evo, jaké nůžky na nástřih prosímtě?
Takto vůbec neuvažuj, když budeš masírovat a cvičit s epinem, žádné nůžky nebudeš potřebovat, když se natrhneš, tak určitě jen malinko. Nástřih by se v domácích podmínkách vůbec dělat neměl, snad jen pouze v krizové situaci, kdy je ohroženo dítě, nikoliv jako „prevence“ poranění, to totiž žádná prevence není.
U prvního porodu jsem byla nastřižená - zbytečně, ale vzhledem k poloze na zádech a nohama v podpěrách se tlačilo blbě, tak malýmu „pomohli“ ![]()
Teď doma jsem se samo bála, že se trhnu v místě jizvy a že to bude víc jak povrchové. Trhla jsem se přímo uprostřed směrem ke konečníku, bylo to na 3 stehy a pohodička.
Při rozsáhlejších škodách by se zkrátka jelo do porodky a tam by mě zaštupovali.To už by mě nijak neděsilo, mimino by bylo venku, hezky by zůstalo s tatínkem a bylo by.
Evo, nožničky na nástrih naozaj nehľadaj!
Ja som bola dvakrát nastrihávaná pri nemocničných pôrodoch, sama som čakala, aké to bude, a žiadne veľké natrhnutie sa nekonalo. (Len dve malé ranky na styd. pyskoch - chladili sme chvíľu sáčkom mrazenej zeleniny, nemali sme práve ľad…
). Ak môžeš, tak ešte skús hrádzu masírovať, tomu by som verila viac než balónku, o ktorom veľa neviem… Ja som pred domaporodom ale masírovať nemohla, PA mi to kôli veľmi častému a intenzívnemu tvrdnutiu nedoporučila.
Zuzan - a ty si teraz tehotná? Neboj sa domaporodu, ak sa proste nijako nerozbehne, tak pôjdeš do porodnice, žiaden problém… Mmch, i doma sa to potom môže skúšať trochu rozbehnúť, lneným semienkom, olejom, klystýrom… možností je viac, PA ti určite poradí…
Ivuska - my sa poznáme zo susedného serveru, že? Máme rovnaký mesiac pôrodu.
Chystáš sa teda teraz na domaporod? A s kým, ak sa môžem spýtať…
Gabika píše:
Ivuska - my sa poznáme zo susedného serveru, že? Máme rovnaký mesiac pôrodu.Chystáš sa teda teraz na domaporod? A s kým, ak sa môžem spýtať…
Jojo:) Domácí porod bych samozřejmě ráda, pokud tomu nic nebude bránit, bohužel jsem v 15. týdnu měla dle ultrazvuku vcestnou placentu, tak se uvidí, jestli se vytáhne nebo zůstane… Jinak chodím do poradny k PA Laďce Ryšavé (www.mamicenturm.cz), ona spolupracuje s jedním gynekologem, který dělá ta vyšetření, která ona nemůže (krevní testy na pojišťovnu, poukazy na UTZ atd.) takže je to opravdu péče podle mých představ.
ivuska.h píše:Gabika píše:Jojo:) Domácí porod bych samozřejmě ráda, pokud tomu nic nebude bránit, bohužel jsem v 15. týdnu měla dle ultrazvuku vcestnou placentu, tak se uvidí, jestli se vytáhne nebo zůstane… Jinak chodím do poradny k PA Laďce Ryšavé (www.mamicenturm.cz), ona spolupracuje s jedním gynekologem, který dělá ta vyšetření, která ona nemůže (krevní testy na pojišťovnu, poukazy na UTZ atd.) takže je to opravdu péče podle mých představ.
Ivuska - my sa poznáme zo susedného serveru, že? Máme rovnaký mesiac pôrodu.Chystáš sa teda teraz na domaporod? A s kým, ak sa môžem spýtať…
Jj vlastne, to si písala o tej placente… Dúfam, že sa vytiahne!
Ja som chodila k Janě Menčlovej, robí i PA vo Vrchlabí. bola úplne skvelá, ak by to šlo, chcela by som rodiť s ňou znovu.
Holky dík za malé uklidnění.
Já vím, asi plaším zbytečně s tím nástřihem. Mám z toho strach. Taky vím, že rodit na zádech „na koze“ no nic příjemného, co Vám budu povídat…
Teď se mé obavy vystupňovaly, protože jsem se natrhla, když jsem cvičela.
Masáž hráze jako takovou nedělám - dělala jsem 2× - poctivě a bolelo mě to, tak jsem přestala. Mažu se ale poctivě, snad to postačí.
Tak holky, vy jste obě těhu - gratuluji!!! Já to mám za pár. 35. týden.
Porodní asistentku mám z Teplic - Veroniku Hotovou, zítra tam jedu na kontrolu. Je fajn, že se naše PA nestydí za svou práci a jsou na ní pyšné.
Kde přivedete na svět své miminko?
Přečtěte si hodnocení všech českých porodnic a vyberte tu, kde mají skvělou lékařskou péči a příjemné sestřičky.
Evahoráková, nečítala som celú diskusiu (asi by ma to nútilo reagovať tam, kde nechcem
), rodila som tretie dieťa doma, a ak sa zadarí, porodím doma i štvrté. Rozhodne sa o to pokúsim.
Rada odpoviem na akékoľvek tvoje otázky, na začiatok napíšem len to, že základ je mať doma PA, ktorej dôveruješ, a byť pripravená na variantu, že to proste nevyjde. (tým myslím mať pripravené veci do porodky, vedieť, ako dlho ťa tam povezú, pripravené telefóny, aby ti tam cestou niekto zavolal, že idete, atď…) A konieckoncov, je treba si byť i vedomá rizík domáceho pôrodu - proste človek má vedieť, do čoho ide, a prečo do toho ide.